ASOCIERE IN PARTICIPATIUNE

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
Mesaj
Autor
raducanum359
Mesaje: 39
Membru din: Joi Noi 01, 2012 12:56 pm

ASOCIERE IN PARTICIPATIUNE

#1 Mesaj de raducanum359 »

Contract de ASOCIERE IN PARTICIPATIUNE intre o persoana fizica si o persoana juridica: persoana fizica vine cu un teren, pe care persoana juridica va finanta constructia a 4 case.
La sfarsitul proiectului - persoana fizica va primi una dintre cele 4 case realizate, iar persoana juridica va vinde restul de 3 case impreuna cu terenul aferent.
Ma poate ajuta cineva cu un model de monografie pentru o astfel de situatie?

badeae903
Mesaje: 15
Membru din: Mar Mai 24, 2011 3:42 pm

Re: ASOCIERE IN PARTICIPATIUNE

#2 Mesaj de badeae903 »

Asocierea în participaţiune – câteva repere fiscale

Codul Fiscal, Lege, Legislatie, Repere Fiscale Comentarii 1
Potrivit dispoziţiilor Codului fiscal, în cazul unei asocieri fără personalitate juridică, veniturile şi cheltuielile înregistrate se atribuie fiecărui asociat, corespunzător cotei de participare în asociere.

Într-o asociere fără personalitate juridică între două sau mai multe persoane juridice române, veniturile şi cheltuielile înregistrate se atribuie fiecărui asociat, corespunzător cotei de participare din asociere.

Privitor la situaţia în care apare un element de extraneitate, art. 28 Cod fiscal prevede că orice asociere fără personalitate juridică dintre persoane juridice străine, care îşi desfăşoară activitatea în România, trebuie să desemneze una din părţi care să îndeplinească obligaţiile ce îi revin fiecărui asociat potrivit prezentului titlu. Persoana desemnată este responsabilă pentru:

- înregistrarea asocierii la autoritatea fiscală competentă, înainte ca aceasta să înceapă să desfăşoare activitate;

- conducerea evidenţelor contabile ale asocierii;

- plata impozitului în numele asociaţilor;

- depunerea unei declaraţii fiscale trimestriale la autoritatea fiscală competentă, care să conţină informaţii cu privire la partea din veniturile şi cheltuielile asocierii care este atribuibilă fiecărui asociat, precum şi impozitul care a fost plătit la buget în numele fiecărui asociat;

- furnizarea de informaţii în scris, către fiecare asociat, cu privire la partea din veniturile şi cheltuielile asocierii care îi este atribuibilă acestuia, precum şi la impozitul care a fost plătit la buget în numele acestui asociat.

Într-o asociere fără personalitate juridică cu o persoană juridică străină şi/sau cu persoane fizice nerezidente, precum şi cu persoane fizice române, persoana juridică română trebuie să îndeplinească obligaţiile ce îi revin fiecărui asociat.

În cadrul fiecărei asocieri fără personalitate juridică, constituită potrivit legii, asociaţii sunt obligaţi, potrivit dispoziţiilor Art. 86 Cod fiscal, să încheie contracte de asociere în formă scrisă, la începerea activităţii, care să cuprindă inclusiv date referitoare la:

- părţile contractante;

- obiectul de activitate şi sediul asociaţiei;

- contribuţia asociaţilor în bunuri şi drepturi;

- cota procentuală de participare a fiecărui asociat la veniturile sau pierderile din cadrul asocierii corespunzătoare contribuţiei fiecăruia;

- desemnarea asociatului care să răspundă pentru îndeplinirea obligaţiilor asociaţiei faţă de autorităţile publice;

- condiţiile de încetare a asocierii. Contribuţiile asociaţilor conform contractului de asociere nu sunt considerate venituri pentru asociaţie. Contractul de asociere se înregistrează la organul fiscal competent, în termen de 15 zile de la data încheierii acestuia. Potrivit Normelor de aplicare a Codului fiscal, astfel cum se precizează la punctul 184, asociaţiile în participaţiune sunt supuse obligaţiei de încheiere şi înregistrare a unui contract de asociere.

Asociatul desemnat să răspundă pentru îndeplinirea obligaţiilor asociaţiei faţă de autorităţile publice are şi următoarele obligaţii:

- să asigure organizarea şi conducerea evidenţelor contabile;

- să determine venitul net/pierderea obţinut/obţinută în cadrul asociaţiei, precum şi distribuirea venitului net/pierderii pe asociaţi;

- să depună o declaraţie privind veniturile şi cheltuielile estimate, la termenele stabilite, la organul fiscal la care asociaţia este înregistrată în evidenţa fiscală;

- să înregistreze contractul de asociere, precum şi orice modificare a acestuia la organul fiscal la care asociaţia este înregistrată în evidenţa fiscală, în termen de 15 zile de la data încheierii acestuia. Prin sediul asociaţiei se înţelege locul principal de desfăşurare a activităţii asociaţiei;

- să reprezinte asociaţia în verificările efectuate de organele fiscale, precum şi în ceea ce priveşte depunerea de obiecţiuni, contestaţii, plângeri asupra actelor de control încheiate de organele fiscale;

- să răspundă la toate solicitările organelor fiscale, atât cele privind asociaţia, cât şi cele privind asociaţii, legate de activitatea desfăşurată de asociaţie;

- să completeze Registrul pentru evidenţa aportului şi rezultatului distribuit;

Asociaţia, prin asociatul desemnat, depune, până la data de 15 martie a anului următor, la organul fiscal la care asociaţia este înregistrată în evidenţa fiscală o declaraţie anuală care cuprinde venitul net/pierderea realizat/realizată pe asociaţie, precum şi distribuţia venitului net/pierderii pe fiecare asociat. O copie de pe declaraţie se transmite de către asociatul desemnat fiecărui asociat. Pe baza acestei copii asociaţii vor cuprinde venitul net/pierderea ce le revine din activitatea asociaţiei în declaraţia privind venitul realizat.

Venitul net se consideră distribuit şi dacă acesta rămâne la asociaţie sau este pus la dispoziţie asociaţilor.

În cazul modificării cotelor de participare în cursul anului, pentru distribuirea venitului net anual se va proceda astfel:

- se determină un venit net/o pierdere intermediar/intermediară la sfârşitul lunii în care s-au modificat cotele pe baza venitului brut şi a cheltuielilor, astfel cum acestea sunt înregistrate în evidenţele contabile;

- venitul net/pierderea intermediar/intermediară se alocă fiecărui asociat, în funcţie de cotele de participare, până la data modificării acestora;

- la sfârşitul anului, din venitul net/pierderea anual/anuală se deduce venitul net/pierderea intermediar/intermediară, iar diferenţa se alocă asociaţilor, în funcţie de cotele de participare ulterioare modificării acestora;

- venitul net/pierderea anual/anuală distribuit/distribuită fiecărui asociat se determină prin însumarea veniturilor nete/pierderilor intermediare determinate potrivit lit. b) şi c).

Tratamentul fiscal al venitului realizat din asociere, în alte cazuri decât asocierea cu o persoană juridică, va fi stabilit în aceeaşi manieră ca şi pentru categoria de venituri în care este încadrat.

Venitul cuvenit unei persoane fizice dintr-o asociere cu o persoană juridică română, microîntreprindere care nu generează o persoană juridică, determinat cu respectarea regulilor stabilite în titlul IV1, este asimilat, în vederea impunerii la nivelul persoanei fizice, venitului din activităţi independente, din care se deduc contribuţiile obligatorii în vederea obţinerii venitului net anual.

Impozitul reţinut de persoana juridică în contul persoanei fizice, pentru veniturile realizate dintr-o asociere cu o persoană juridică română care nu generează o persoană juridică, reprezintă plata anticipată în contul impozitului anual pe venit. Obligaţia calculării, reţinerii şi virării impozitului, determinat conform metodologiei stabilite în legislaţia privind impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, revine persoanei juridice române.
In concluzie :

contractul de asociere in participatiune se face in forma scrisa, stipuland aporturile, participarea la beneficii a fiecarui asociat si persoana juridica ce va tine contabilitatea asocierii )asociatul titular sau asociatul principal);
contractul nu se declara la ANAF daca ambele persoane juridice sunt persoane romane;

Sa presupunem ca firma A este cea care tine contabilitatea asocierii.
Inregistrari la A :

inregistrarea aportului in natura al lui A la asociere : 2131 = 458.A (80%)
inregistrarea aportului in numerar al lui B : 5311 = 458.B 20.000 (20%)

Firma A nu va vinde firmei B productia , scopul asocierii fiind tocmai acela de a obtine venituri din
vanzarea produselor. Firma B o va vinde pur si simplu in numele asocierii si se vor imparti benficiile.

Firma A va inregistra activitatile proprii si activitatile asocierii, avand grija sa le delimiteze prin analiticie pe cele din urma.

cumpara materi prime : 301 = 401 1.000
le plateste : 401 = 5121 1.000
consuma materiile prime : 601 = 301 1.000
inregistreaza cheltuieli cu utilitatile, paza, servicii, din care 40% considera ca le poate repartiza drept cheltuieli indirecte asupra productiei obtinute :

% = 401 2.000
605 1.000
628 1.000

inregistreaza cheltuieli cu salariile , din care , la fel, 40% le distribuie asupra productiei :

621 = 421 10.000 - salariile inregistrate
645 = 4xx 4.000 - contributii aferente salariilor (am facut inregistrarea generica pentru simplificare exemplului)

inregistreaza amortizarea utilajului : 681 = 281 100 (presupunem ca este folosit exclusiv in scopul asocierii)
obtine productia : 345 = 711 1.000 + (2.000 x 40%) + (14.000 x 40%) + 100 = 7.500 lei


Firma B preia produsele si le vinde in numele asocierii cu 15.000 de lei

Inregistrari la firma B

- aportul in numerar la asociere : 458.B = 5311 20.000 lei
- cheltuieli cu distributia (combustibil, chrie spatiu de vanzare salariul vanzatorului) 2.000 de lei

% = 401
6022
612
621 = 421
645 = 4xx

vinde produsele cu 15.000 : 4111 = 701 15.000
si le incaseaza : 5311 = 4111 15.000


Firmele A – ca titular al asociatiei care trebuie sa contabilizeze intraga activitate a asocierii– va prelua prin decont veniturile si cheltuielile efectuate de B pentru vanzare:

% = 458.B 2.000
6022
612
621
645

458.B = 701 15.000
5311 = 458.B 15.000 – 2.000 = 13.000
si va inregistra destocarea produselor vandute : 711 = 345 7.500 lei
Firma B va preda prin decont cheltuielile si veniturile de mai sus :
458.A = % 2.000
6022
612
621
645
701 = 458.A 15.000
458.A = 5311 15.000 – 2.000 = 13.000

Firma A stabileste profitul din asociere , calculeaza impozitul, si vireaza pe baza de decont partea cuvenita (20% conform contractului) de cheltuieli, venituri si bani firmei B:

In total, cheltuielile si veniturile asocierii au fost :
601 1.000
605 400 (1000 x 40%, restul fiind cheltuieli ale activitatii firmei A inafara asocierii)
628 400
621 4.000
645 1.600
681 100
6022 + 621 + 645 2.000 (cheltuieli preluate de la B)
Total cheltuieli = 9.500 lei
701 15.000 (venituri preluate de la B)
Total venituri = 15.000

Baza impozabila : 15.000 – 9.500 = 5.500
Impozit pe profit : 5.600 x 16% = 880 lei.
691 = 441 880

Firmei A ii revin 80% din venituri , suporta 80% din cheltueli si impozitul pe profit. Deci va repartiza pe baza de decont firmei B :
458.B = % (9.500 + 880) X 20% = 2.076
601
605
628
621
645
681
6022
621
645
691
701 = 458.B 15.000 X 20% = 3.000
458.B = 5311 (3.000 – 2.076) = 924 lei
Firma B va prelua pe baza de decont toate cheltuielile de mai sus :
% = 458.A 2.076
6XX
458.A = 701 3.000
5311 = 458.A 924

ghitag917
Mesaje: 3
Membru din: Joi Dec 10, 2015 6:02 pm

Re: ASOCIERE IN PARTICIPATIUNE

#3 Mesaj de ghitag917 »

Buna seara, am si eu o situatie asemanatoare si nu prea imi este clar ce anume trebuie achitat si cat in numele asociatului secundar. Daca m-ar putea cineva lamuri mi-ar fi de un real ajutor!

O microintreprindere, dezvoltator imobiliar, face un contract de asociere in participatiune cu o persoana fizica.

Au cumparat terenul fiecare 50%. Persoana fizica vine si cu o suma de bani. De restul se ocupa persoana juridica pentru constructia a 2 case, toate costurile cad in sarcina persoanei juridice. Se face receptia celor 2 case, dupa care se face partaj la notar si fiecaruia ii revine cate o casa. Asocierea se dizolva in acest punct.

Asocierea nu vinde nimic nimanui. Intrebarea mea este ce natura are din punct de vedere fiscal partajul facut la notar prin care se imparte cate o casa fiecarui asociat. Pentru casa ce ii revine persoanei fizice, ce anume trebuie platit de catre persoana juridica? Care este venitul asocierii? Trebuie facuta o evaluare inainte de partaj pentru case si valoarea de piata este considerata venit pentru fiecare asociat sau bat eu campii?

Inteleg ca venitul cuvenit persoanei fizice este asimilat în vederea impunerii venitului din activităţi independente, din care se deduc contribuţiile obligatorii în vederea obţinerii venitului net. Impozitul ce trebuie reţinut se stabileşte aplicând cota de impunere prevăzută pentru impozitul pe veniturile microîntreprinderilor la veniturile ce revin persoanei fizice din asociere, in cazul de fata 1%, cota de impozit pe care o aplica persoana juridica. Trebuiesc calculate contributii sociale inainte de impozitare si achitate si acestea in numele persoanei fizice?

Va multumesc anticipat pentru ajutor, chiar nu imi dau seama cum trebuie gandita toata treaba.

Scrie răspuns