Amenda Antifrauda

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
Mesaj
Autor
urechep212
Mesaje: 62
Membru din: Mar Apr 13, 2010 12:00 am

Amenda Antifrauda

#1 Mesaj de urechep212 »

Buna ziua, vreau sa va prezit o situatie prin care am trecut in speranta ca ma puteti ajuta cu idei.
In urma unui control de la Antifrauda m-am ales cu o amenda de 27500 RON amenda pentru incalcarea prevederilor art.1, alin 2 din OUG 28/1999
Operatorii economici prevăzuţi la alin. (1), denumiţi în continuare utilizatori, au obligaţia să emită bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale şi să le înmâneze clienţilor. La solicitarea clienţilor, utilizatorii vor elibera acestora şi factura.
Amenda a incadrat-o la art 11, alin 1, lit. e, pct vi di OUG 28/1999
(vi) cu amendă în cuantum de la 27.500 lei, în situaţia în care suma nejustificată rezultată din săvârşirea contravenţiei este mai mare de 1.000 lei şi mai mare de 3% din valoarea totală a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, înregistrată de aparatul de marcat electronic fiscal şi/sau în registrul special la data şi ora efectuării controlului ori la sfârşitul zilei, dacă fapta a fost săvârşită anterior datei controlului, precum şi cu:

(vii) suspendarea activităţii operatorului economic la unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, pentru 30 de zile, începând cu cea de-a doua sancţiune aplicată la aceeaşi unitate într-un interval de 24 de luni în situaţiile prevăzute la pct. (iv) şi (vi), indiferent pentru care dintre situaţiile prevăzute la pct. (i)—(vi) a fost aplicată sancţiunea prima dată în cadrul termenului de 24 de luni;


Fapta mea a fost urmatoarea am livrat marfa cu factura pe persoana fizica pentru un eveniment (nunta) si am incasat-o cu chitanta. Societatea are la aceeasi adresa deschis punct de lucru cu amanuntul (gestiune separata inclusiv fizic delimitata) unde incasarile se fac pe baza de bon fiscal si gestiune en gross de unde se livreaza marfa pe baza de factura. Marfa catre respectivul eveniment a fost livrata din gestiunea en gross deoarece se procedeaza astfel clientul vine si face comanda achita un avans ( faceam factura de avans+chitanta), in momentul livrarii faceam factura de storno avans si facturam produsele, dupa eveniment clientul aducea ce produse i-au ramas, faceam factura de retur si dispozitie de plata daca trebuia sa-i returnam banii.
Precizez ca din gestiunea en gross se fac lunar in jur de 1200 facturi din care pe timpul verii 50 de facturi ar fi pe persoana fizica restul pe persoane juridice.
Pentru contestatie as vrea sa ma leg de urmatoarele doua lucruri:
1. Ca mi-au incadrat gresit fapta si anume ca ar fi trebuit sa ma incadreze la art. 1 alin (9) care spune Se interzice operatorilor economici care, potrivit legii, au obligaţia de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale şi de a emite bonuri fiscale cu acestea, să înmâneze clienţilor documente care atestă plata contravalorii bunurilor achiziţionate sau serviciilor prestate, altele decât bonurile fiscale, cu excepţia situaţiei prevăzute la alin. (8). Amenda pentru aceasta incalcare fiind de 3 ori mai mica.
2. Livrarile facute de mine catre persoanele fizice nu au caracter permanent legandu-ma de art.4 din normele de aplicare ale OUG 28/1999 care spune
În sensul ordonanţei de urgenţă, prin livrări de bunuri cu amănuntul şi prestări de
servicii direct către populaţie se înţelege acele activităţi desfăşurate cu caracter
permanent. Nu intră în această categorie eventualele livrări de bunuri şi prestări de
servicii direct către persoane fizice efectuate întâmplător de către agenţii economici,
alţii decât comercianţii cu amănuntul.

Daca v-ati confruntat cu aceasta situatie poate imi puteti da sfaturi, mai ales ca nu stiu cum as putea sa livrez de acum inainte marfa pentru evenimente.
Nu stiu cum sa procedez cu avansul, intru cat acesta nu este un venit deci nu ar trebui sa dau bon fiscal, totodata factura cu chitanta pe persoana fizica nu am voie.
Marfa ar trebui sa o livrez eu, din cate stiu nu am voie sa livrez pe baza de bon fiscal, nu stiu cum sa fac cu returul de marfa, deoarece daca fac factura de retur nu o sa mai dea ce se inregistreaza in memoria fiscala a casei de marcat cu situatia vanzarilor.
As fi recunoscatoare daca ati veni cu solutii.
Multumesc!

Avatar utilizator
tomac
Mesaje: 25964
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Beiuş, Bihor

Re: Amenda Antifrauda

#2 Mesaj de tomac »

Eu spun că obligația utilizării caselor de marcat nu depinde de calitatea clientului, nu doar de calitatea lui, că e sau nu persoană fizică ci și de tipul livrării: dacă e livrare cu amănuntul sau nu.
Textul de la art.1 e clar.
Mai mult există o lipsă - la plata cu ordin de plată de către client, nu este obligatoriu să emit bon de casă.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

rohozeanuc
Mesaje: 53
Membru din: Joi Oct 11, 2012 9:15 am

Re: Amenda Antifrauda

#3 Mesaj de rohozeanuc »

tomac scrie:Mai mult există o lipsă - la plata cu ordin de plată de către client, nu este obligatoriu să emit bon de casă.
La un magazin cu amanuntul indiferent cum plateste clientul esti obligat sa eliberezi bon fiscal pentru marfa vanduta.
Daca vei incasa banii de la client cu OP, pe bon nu va aparea incasare cu numerar ci incasare cu CEC/CARD/OP etc. dar bon fiscal se emite (e la fel ca o incasare cu cardul).

urechep212
Mesaje: 62
Membru din: Mar Apr 13, 2010 12:00 am

Re: Amenda Antifrauda

#4 Mesaj de urechep212 »

Dar eu nu am vandut marfa din magazinul cu amanuntul, eu am vandut-o din depozitul en gross, si adevarul este ca marfa livrata nu e chiar cu amanuntul adica am livrat 300 buc de vin, 300 de apa, adica au fost cantitati mari pentru un eveniment de 300 persoane. Ideea ar fi daca eu aveam voie sa vand din en gross catre persoana fizica.

Avatar utilizator
danilevicis
Mesaje: 1737
Membru din: Vin Ian 05, 2007 1:00 am
Localitate: Bucovina
Contact:

Re: Amenda Antifrauda

#5 Mesaj de danilevicis »

50 de facturi pe vara nu cred ca au caracter " efectuat întamplator", asta in opinia lor probabil.
Tehnic vorbind,
-daca clientul PF ridica marfa din depozit engross atunci tip B pt avans, apoi tip B pt storno avans+ marfa. Pt retur, ecran transferuri + DP/DI
-daca distribuiti cu masina marfa din depozit engross catre client PF, atunci Aviz (tip A) + casa de marcat mobila pe masina ( sîc!)

Treaba cu chitanta la PF ar trebuie mai bine reglementata
Cu cat oamenii progreseaza mai mult, cu atat se lovesc de un adversar mai puternic

Avatar utilizator
tomac
Mesaje: 25964
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Beiuş, Bihor

Re: Amenda Antifrauda

#6 Mesaj de tomac »

@rohozeanuc
Nu e chiar așa. Tehnic da așa se poate proceda. Dar eu am spus că nu ești obligat să folosești casă de marcat dacă încasezi cu OP.
Și să vedem ce spune legea:
art.1 din OUG 28/1999
Operatorii economici care încasează, integral sau parțial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amănuntul, precum și a prestărilor de servicii efectuate direct către populație sunt obligați să utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.
Acum să vedem cine e obligat să utilizeze casă de marcat:
- operatorii economici care încasează integral sau parțial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amănuntul
- operatorii economici care încasează integral sau parțial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar prestările de servicii efectuate direct către populație
Deci condițiile sunt multiple și cumulative:
1. care încasează numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar
2. care efectuează livrări cu amănuntul sau
.. care prestează servicii direct către populație
Ori dacă eu nu încasez prin virament, adică cu ordin de plată, ceea ce nu reprezintă nici încasare cu numerar, nici cu card și nici cu substitut de numerar, deja nu mai îndeplinesc prima și cea mai esențială condiție - cea legată de modalitatea de încasare. Și ce trebuie să încasez cu numerar, card sau substitute de numerar pentru a utiliza casă de marcat? Contravaloarea bunurilor livrate cu amănuntul.
Și e o mare diferență între noțiunea de bunuri livrate cu amănuntul și cea de comerț cu amănuntul. Pentru că dacă presupunem că cele două sunt de fapt același lucru, atunci, pe cale de consecință, livrările către persoane fizice, efectuate de o firmă de comerț cu ridicata nu se încadrează în cea de-a doua condiție - adică să livre bunuri cu amănuntul..
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

Avatar utilizator
danilevicis
Mesaje: 1737
Membru din: Vin Ian 05, 2007 1:00 am
Localitate: Bucovina
Contact:

Re: Amenda Antifrauda

#7 Mesaj de danilevicis »

Cazul de mai sus:
1. Se incasa cu numerar.
2. Nu se livra cu amănuntul.
a) Era sau nu o exceptie de la " efectuate intamplator"?
b) Trebuia sau nu operatiunea efectuata prin casa de marcat sau cu factura+chitanta PF?
Cu cat oamenii progreseaza mai mult, cu atat se lovesc de un adversar mai puternic

tobosv790
Mesaje: 2461
Membru din: Mie Mai 06, 2009 12:00 am
Localitate: Locuinta mea de vara (si nu numai) e... la tara

Re: Amenda Antifrauda

#8 Mesaj de tobosv790 »

Credeți că inspectorii Antifraudă au gândit atât? Colegul de mai sus a solicitat o soluție practică de combatere a amenzii. Eu zic că nu are șanse de izbândă. Poate doar teoretice. Să găsească niște definiții legale a ceea ce înseamnă comerț / livrare cu amănuntul. După părerea mea nu există. Sau"întâmplător" sau"permanent" referitor la amănunt. Cu un avocat bun, care costă, ar avea șanse...

Avatar utilizator
balazse
Mesaje: 24145
Membru din: Vin Iun 20, 2008 12:00 am
Localitate: Satu Mare

Re: Amenda Antifrauda

#9 Mesaj de balazse »

Conform unui raspuns primit de la ANAF referitor la definirea termenului "bunuri livrate cu amanuntul", au mentionat ca este descris prin art.4 din HG.479/2003.
Articolul 3
(1) Bonurile fiscale se emit de către utilizatori numai cu aparate de marcat electronice fiscale pentru care s-a obţinut avizul Comisiei de avizare a distribuitorilor şi a aparatelor de marcat electronice fiscale prevăzută la art. 5 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă, denumită în continuare comisie.
(2) Bonurile fiscale emise de casele de schimb valutar se semnează şi se ştampilează de emitent.
(3) În cazul în care în acelaşi spaţiu se efectuează atât livrări de bunuri cu amănuntul sau prestări de servicii pentru care este obligatorie utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale, cât şi livrări de bunuri cu amănuntul sau prestări de servicii pentru care nu există această obligaţie, utilizatorii pot emite bon fiscal pentru toate bunurile livrate şi/sau serviciile prestate.
Articolul 4
În sensul ordonanţei de urgenţă, prin livrări de bunuri cu amănuntul şi prestări de servicii direct către populaţie se înţelege acele activităţi desfăşurate cu caracter permanent. Nu intră în această categorie eventualele livrări de bunuri şi prestări de servicii direct către persoane fizice efectuate întâmplător de către agenţii economici, alţii decât comercianţii cu amănuntul.

Avatar utilizator
tomac
Mesaje: 25964
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Beiuş, Bihor

Re: Amenda Antifrauda

#10 Mesaj de tomac »

@danilevicis
Eu spun că nu, pe motiv că nu e livrare cu amănuntul.

@balasze
Art.4 din norme nu spune ce e livrarea cu amănuntul, spune numai că trebuie să aibă un caracter permanent.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

Avatar utilizator
danilevicis
Mesaje: 1737
Membru din: Vin Ian 05, 2007 1:00 am
Localitate: Bucovina
Contact:

Re: Amenda Antifrauda

#11 Mesaj de danilevicis »

Tocmai acest articol 4 functioneaza ca o definitie deoarece spune " in sensul OUG ....prin...livrari...cu amanuntul se intelege...caracterul permanent si direct populatiei
Asadar definitia lor nu se refera la cantitati mici ci la populatia generala si permanenta acesteia.
De fapt, viziunea legiutorului este de a controla fluxul de numerar generat de o astfel de activitate economica, de aceea nu cred ca il vor incadra la "eventuale livrari...efectuate intamplator...altii decat comerciantii cu amanuntul" deoarce acest agent economic detinea separat delimitat un punct de livrare pt acest comert.

Conform DEX online
Cu amănuntul = cu bucata, în detaliu, în cantități mici. Comerț cu amănuntul. ◊ Loc. adv. (Cu) de-amănuntul sau până în cele mai mici amănunte sau în amănunt, în toate amănuntele = până în cele mai mici detalii; minuțios.
Cu cat oamenii progreseaza mai mult, cu atat se lovesc de un adversar mai puternic

Avatar utilizator
tomac
Mesaje: 25964
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Beiuş, Bihor

Re: Amenda Antifrauda

#12 Mesaj de tomac »

Nu cred.
Textul de lege vorbește de livrare cu amănuntul nu de activitatea de comerț cu amănuntul. Livrarea cu amănuntul nu este definită.
Definiția de acolo, oricum o luăm se referă exclusiv la regularitatea livrărilor cu amănuntul și nu la livrarea cu amănuntul în sine.
De asemenea livrările cu amănuntul nu sunt direct către populație, așa cum e scris textul acolo. Doar serviciile prestate direct populației.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

stroer1948
Mesaje: 626
Membru din: Joi Oct 01, 2009 12:00 am

Re: Amenda Antifrauda

#13 Mesaj de stroer1948 »

Dar ce parere aveti despre urmatoarea situatie: dam ca exemplu o spalatorie auto. Pentru clientii PF se elibereaza bon fiscal sau la cerere factura si bon fiscal.
Pentru clientii PJ se elibereaza factura + chitanta. Am inteles ca si astfel de cazuri se amendeaza, insa din textul amintit de balazse mai sus, reiese ca utilizatori pot, nu sunt obligati...
(3) În cazul în care în acelaşi spaţiu se efectuează atât livrări de bunuri cu amănuntul sau prestări de servicii pentru care este obligatorie utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale, cât şi livrări de bunuri cu amănuntul sau prestări de servicii pentru care nu există această obligaţie, utilizatorii pot emite bon fiscal pentru toate bunurile livrate şi/sau serviciile prestate.

Avatar utilizator
danilevicis
Mesaje: 1737
Membru din: Vin Ian 05, 2007 1:00 am
Localitate: Bucovina
Contact:

Re: Amenda Antifrauda

#14 Mesaj de danilevicis »

Da, adica poti da si persoanelor Juridice factura+bon fiscal
Cu cat oamenii progreseaza mai mult, cu atat se lovesc de un adversar mai puternic

Scrie răspuns