refacere baza date

Retea, baze de date, salvari, restaurari etc.
Mesaj
Autor
ionescud958
Mesaje: 27
Membru din: Joi Ian 07, 2010 12:00 am

refacere baza date

#1 Mesaj de ionescud958 »

cum readuc in aplicatzie o societate stearsa dar pe care am salvat - o anterior pe stik

Avatar utilizator
herganiec
Mesaje: 8222
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am

Re: refacere baza date

#2 Mesaj de herganiec »

simplu.
Creezi firma in program, o validezi cu o cuma curenta sau oricare alta ca sa poti intra in program.
Mergi la administrare-> intretinere BD-> restaurare-> restaurare din alta locatie->(alegi stikul si arhiva dorita) clik pe el, raspunzi cu Yes la ce te intreaba. si gata.
“Tot ceea ce este necesar pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke)

gavrilae182
Mesaje: 16
Membru din: Joi Feb 25, 2010 12:00 am

Re: refacere baza date

#3 Mesaj de gavrilae182 »

Legat de aceasta,revin si eu cu intrebarea;aceasta instalare se pate face si de pe alt calculator?
Multumesc!
O zi frumoasa!

Avatar utilizator
balazse
Mesaje: 24124
Membru din: Vin Iun 20, 2008 12:00 am
Localitate: Satu Mare

Re: refacere baza date

#4 Mesaj de balazse »

Pe orice calculator pe care este licenta.

lixandrul
Mesaje: 3
Membru din: Lun Iul 23, 2007 12:00 am

Re: refacere baza date

#5 Mesaj de lixandrul »

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema.

Vreau sa aduc datele firmei dintr-o alta locatie. Pe cealalt locatie am mers in meniul Administrare, Intretinere baza de date, Salvare in alta locatie. Cu aceasta arhiva am venit in programul nou si am mers in meniul Administrare, Intretinere baza de date, Restaurare din alta locatie, dupa care imi apare mesajul urmator: Arhiva C: ....zip nu este valida.

Va rog sa-mi spuneti unde gresesc.

Multumesc frumos.

O zi buna

Avatar utilizator
herganiec
Mesaje: 8222
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am

Re: refacere baza date

#6 Mesaj de herganiec »

mai faceti o data salavarea(arhiva) din program. Aceasta care vreti sa o restaurati are o.. buba..
“Tot ceea ce este necesar pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke)

prunag
Mesaje: 8
Membru din: Mar Mar 15, 2011 1:12 pm

Re: refacere baza date

#7 Mesaj de prunag »

Buna seara!

Am urmatoarea situatie: saga pe care lucrez merge foarte greu cand in program intra si alti colegi. Sunt foarte multe informatii stocate pe server, banuiesc ca din cauza asta merge super greu. Mi s-a recomandat 2 variante cu care as putea sa imbunatatesc viteza programului:
prima ar fii acizitionarea de client - server pentru fiecare calculator din retea iar a doua ar fii arhivarea datelor mai vechii. Prima varianta mi se pare ceva mai complicata la prima vedere si presupune costuri suplimntare iar a doua mi se pare mai acceptabila insa as vrea sa stiu in ce masura se imbunatateste viteza de prelucrare a datelor, daca a incercat cineva acest lucru. In cazul in care arhivez datele de exemplu, din 2015 in spate, mai pot avea acces la ele, acestea raman pe o saga veche, unde pot fii vizualizare oricand? acest lucru trebuie facut la sfarsitul luni sau la sfarsitul anului. Poate reuseste cineva sa imi explice mai exact ce presupune utilizarea client-server. Va sunt recunascatoare daca ma puteti ajuta cu sfaturi. Va multumesc!

Avatar utilizator
herganiec
Mesaje: 8222
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am

Re: refacere baza date

#8 Mesaj de herganiec »

in help la SAGAC scrie: (vedeti ce e cu marcat cu rosu )
Preluare date contabile
--------------------------------------------------------------------------------

Acest capitol a configurării societăţilor este un capitol extrem de important, de aceea vă recomandăm să-l parcurgeţi cu atenţie.


Preluarea datelor contabile se face apăsând butonul corespunzător (vezi zona 2 din ecranul de configurare societăţi).
În practică se vor regăsi două situaţii legate de preluarea datelor:


1. Societatea nu a avut activitate şi pentru întocmirea evidenţei contabile se va utiliza acest program.
În această situaţie, în ecranul de preluare date se va alege luna de începere a lucrului cu programul şi se va apăsa butonul de validare a datelor.
Totalurile pe coloanele debit iniţial an, credit iniţia an, Debit precedent şi Credit curent, vor avea valoarea zero.
Se apasă butonul ieşire, moment în care meniul programului va fi activat pentru societatea selectată şi se va putea începe lucrul cu programul.


2. Societatea a mai avut activitate şi se doreşte utilizarea programului pentru întocmirea evidenţei contabile, de la un moment dat.
Preluarea datelor pentru astfel de societăţi poate avea loc în două momente diferite, care presupun două modalităţi de preluare.
a. preluarea datelor se va face la începutul exerciţiului financiar
- în acest caz, se vor completa, pentru fiecare cont care prezintă sold la 01/01 a anului de începere, coloanele Debit iniţial an, Credit iniţial an, Debit precedent şi Credit precedent cu soldul conturilor la data de 01/01.
- valorile de la Debiti inital an si Debit precedent vor fi egale. La fel pe credit.
b. preluarea datelor se va face în cursul anului
- în acest caz, se vor respecta următoarele reguli:
· în coloanele Debit iniţial an, respectiv Credit iniţia an se vor înscrie în dreptul conturilor care se preiau, soldul acestora la data de 01/01 a anului de referinţă
· coloanele Debit precedent respectiv Credit precedent se vor completa cu rulajele cumulate (inclusiv soldurile iniţiale) - coloanele Total Sume debitoare/creditoare din balanţa lunii anterioare preluării datelor în Saga.
- după cum se observă, valorile celor patru coloane nu vor fi egale în această situaţie.


Sfat: În cazul 2, la preluarea datelor, în momentul în care se vor termina de preluat sumele de la clasa 5, totalurile vor trebui să prezinte sume egale. În caz contrar înseamnă că unele din datele introduse nu sunt corecte şi datele sunt dezechilibrate motiv pentru care nu veţi putea valida preluarea datelor.


În cazul în care aveţi conturi în afara bilanţului, din clasa 8, care prezintă sold sau rulaje în momentul preluării, vă recomandăm să adăugaţi în planul de conturi un cont fictiv, intermediar, ca parte a clasei 8, în a cărui sold sau rulaj să introduceţi o valoare cu care se vor echilibra valorile introduse în conturile clasei 8 pe care le preluaţi.
De exemplu: doriţi preluarea soldului la 01/01/2006 a contului 8039 "Stocuri de natura obiectelor de inventar", care prezintă sold debitor de 500 lei.
Dacă veţi introduce valoarea de 500 lei pe coloanele Debit iniţial an respectiv Debit precedent, totalurile coloanelor cu sume debitoare vor diferi de totalurile coloanelor cu sume creditoare.
Pentru a regla această situaţie, puteţi crea contul fictiv 899 "Cont intermediar pt.operaţii în clasa 8".
După crearea acestui cont completaţi coloanele Credit iniţial an şi Credit precedent an cu valoarea 500. În acest fel va fi asigurată egalidatea Debit=Credit.


Pentru situaţia 2, în cazul în care doriţi preluarea unor conturi analitice, va trebui să le adăugaţi în lista.


Crearea conturilor analitice va trebui să ţină seama de următoarele enunţuri:
- cont sintetic de grad 1 este contul al cărui simbol este compus din 3 caractere (de exemplu contul 121 "Profit şi pierdere")
- conturile sintetice de grad 2 sunt conturi al căror simbol este compus din 4 caractere şi reprezintă, de regulă, o defalcare a conturilor sintetice de grad 1 (de exemplu contul sintetic de grad 1 - 442 "TVA" este defalcat în 5 conturi sintetice de grad 2 - 4423, 4424, 4426, 4427 şi 4428")


Regulile de creare a unui cont analitic sunt:
- un analitc al unui cont se crează pentru conturile sintetice de grad 1 numai dacă acestea nu sunt defalcate în conturi sintetice de grad 2, iar dacă există o astfel de defalcare contul analitic se va crea având ca bază contul sintetic de grad 2.
- simbolul contului analitic astfel creat va trebui să conţină în mod obligatoriu
<simbol cont sintetic + . + simbol analitic>


După cum se observă, delimitatorul pentru conturi analitice este punctul.
Simbolul pentru analitic poate fi numeric, alfabetic sau alfanumeric.
Pentru simplitate vă recomandăm utilizarea simbolurilor analitice în formă numerică.


Nu preluaţi sume şi în conturile sintetice dacă aţi preluat conturile analitice a acestora. Este suficientă preluarea sumelor în conturile analitice în acest caz.


De exemplu: La data de 01/01/2006, aveaţi 2 conturi bancare în lei deschise la două bănci diferite. Anterior utilizării programului, pentru o evidenţă exactă a operaţiilor derulate prin fiecare cont în parte, aţi avut două conturi analitice deschise la contul sintetic de grad 2 - 5121 "Conturi la bănci în lei". Valorile sunt: pentru banca 1 sold - 100 lei, pentru banca 2 - sold 50 lei. Începerea lucrului cu programul se va face cu luna ianuarie 2006.
Pentru a putea prelua corect soldurile în conturi analitice, dumneavoastră va trebui să creaţi conturile analitice 5121.1 "Cont în lei - Banca 1" respectiv 5121.2 "Cont în lei - Banca 2".
Nu preluaţi nimic la contul sintetic de grad 2 - 5121. Programul va ştii că acesta este compus din suma valorilor introduse în conturile analitice.
Veţi prelua doar sumele corespunzătoare analiticelor:
- la contul analitic 5121.1 - Debit iniţial an - 100 lei, Debit precedent - 100 lei
- la contul analitic 5121.2 - Debit iniţial an - 50 lei, Debit precedent - 50 lei


Nu vă recomandăm utilizarea unor conturi analitice sub o altă formă decât cea utilizată de program.
În multe cazuri, anterior începerii lucrului cu programul, utilizatorii foloseau analitice a unor conturi fără ca între simbolul contului sintetic şi indetificatorul de analitic să existe vreo delimitare. Luând exemplul anterior este posibil să fi avut analitice a contului 5121 formate astfel: 51211 şi 51212. Acestă formă este incorectă în utilizarea programului de aceea vă recomandăm convertirea acestui tip de analitic în forma corectă (exemplu: 51211 -> 5121.1, 51212 -> 5121.2)


La validarea datelor, dacă acestea vor respecta egalitatea Debit=Credit, programul vă va confirma corectitudinea acestui fapt şi vă va solicita confirmarea preluării datelor. Răspunsul afirmativ va duce la validarea acestora şi activarea meniului.
Datele validate, vor putea fi devalidate ulterior dacă se doreşte corecţia ulterioară a acestora.
În cazul unor neconcordanţe Debit<>Credit, la apăsarea butonului de validare programul va semnala acest fapt, iar datele nu vor putea fi validate.


Butonul - Preluare automată...
Vă va ajuta la preluarea automată a datelor introduse deja în Saga C respectiv Saga S. Poate fi utilizat la trecererea la versiunea integrată sau poate fi utilizat de exemplu dacă doriţi să începeţi o perioadă doar cu soldurile perioadei anterioare. De exemplu la firma 1 aţi avut introduse toate datele până la 31.12.2006 şi doriţi ca în anul 2007 să începeţi doar cu soldurile la 31.12 a acesteia.
Pentru aceasta redenumiţi societatea adăugând de exemplu 2006 la finele denumirii şi creaţi o societate noua (Ex. SC Firma SRL va deveni SC Firma SRL 2006 şi veţi crea o nouă societate cu numele SC Firma SRL în care veţi introduce datele anului 2007).
Pentru a prelua datele din anul 2006, intraţi pe Preluare date contabile la firma nou creată şi apăsaţi butonul Preluare automată. Selectaţi locaţia în care este instalat SAGA C.3.0, de regulă C:\SAGA C.3.0\. Vă va fi afişată lista firmelor, bifaţi câmpul preluat al firmei a cărei date doriţi să le preluaţi şi apăsaţi Transfer.
Operaţiunea vă va prelua: conturile analitice create, soldul tuturor, conturilor, clienţii, furnizorii, facturile de intrare/ieşire neachitate/neîncasate.
Atenţie! Se selectează calea către program C:\SAGA C.3.0\ şi nu calea către datele firmei (calea de tip C:\SAGA C.3.0\0001\ fiind eronată)
“Tot ceea ce este necesar pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke)

Avatar utilizator
herganiec
Mesaje: 8222
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am

Re: refacere baza date

#9 Mesaj de herganiec »

cu alte cuvinte: creati o firma noua identica cu cea reala cu date multe.
intrati pe cea noua, -preluare date contabile--alegeti luna de pornire(ianuarie de ex.) apoi- preluare automata-- indicati firma veche si cu preluare date pana la zi.
Se va prelua soldurile din balanta la 01.01.2018 si apoi datele introduse pana la zi.
daca ati inchis luna aprilie de ex. puteti pune luna de inceput mai 2018.
daca nu e bun ceva.. puteti sterge firma noua si reincepeti inca o data corectand datele care vi le spune programul ca nu sunt ok. de ex. stocuri negative, etc.
“Tot ceea ce este necesar pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke)

Avatar utilizator
balazse
Mesaje: 24124
Membru din: Vin Iun 20, 2008 12:00 am
Localitate: Satu Mare

Re: refacere baza date

#10 Mesaj de balazse »

Sau se vizioneaza urmatorul tutorial:
https://www.youtube.com/watch?v=6l1eAnPjIQ8

Scrie răspuns