Pagina 1 din 1

INSTRUCTIUNI cumul si plata cu ora

Scris: Lun Mar 17, 2008 12:38 pm
de balani430
Salutare!
In sfarsit s-a introdus in modulul de salarii cumulul si plata cu ora pentru invatamant. MULTUMIM!
Haideti sa va spun cum sa procedati, ca sa va calculeze corect programul sumele automat pentru cumul si plata cu ora:
1. in Fisiere > Salariati > Detalii (este un buton in partea dreapta sus, dupa Filtrare) mergem pe fiecare angajat in parte, apoi Modific, si in fereastra care apare la Detalii completam norma de ore pe luna, conf. OMEC 1350/2007, cum are fiecare pe nivel, de exemplu la educatoare eu am 100 ore norma, iar la cei care au gradul 1 si peste 25 ani vechime, norma redusa de 92 ore. Daca angajatul are fractiune de norma, treceti exact cate ore are in unitatea voastra, nu cat e norma intreaga. Si la urma salvati. Daca nu-i opriti impozit in unitatea voastra, puteti bifa neimpozitat. Tot aici configurati si modul de plata al salariului, pe card si pe banca. Sau daca e pensionar, tot aici bifati. Pentru personalul didactic auxiliar si nedidactic, completati la norma de ore pe luna 170, conform machetei din OMEC 1350/2007.
2. in Administrare > Configurare salarii > Sporuri permanente au introdus bifele pentru configurarea bazei de calcul a acestora, respectiv sa selectam sporurile care fac parte din orele suplimentare, cumul si plata cu ora. Mergem pe fiecare spor care face parte din acestea si bifam la cine intra in baza de calcul.
3. Pe angajatii care fac cumul in unitate cu fractiune de norma ii adaugati in program ca si pe angajatii cu norma intreaga, la Tip > Permanent, numai sa debifati in Salariati > Functia de baza, ca sa nu-i calculeze deducere personala la impozit. Si nu le mai treceti ore la cumul, in Operatii > State salarii > Detalii. Programul o sa-i calculeze salariul aferent pentru fractiunea lui de norma (cumul) ca si la angajatii cu norma intreaga. Daca-i mai treceti ore si la Detalii > cumul > o sa-i dubleze suma.
4. In Detalii la Statul salarii completati la cumul eventual pentru angajatii cu norma intreaga care mai fac si un cumul. Tot aici completati orele efectuate de cadrele didactice la plata cu ora, suplimentar contractului de munca. Si orele suplimentare pentru auxiliari si nedidactic tot in Detalii.
Sumele realizate de angajati la plata cu ora.
5. Daca omu' are de primit ceva diferente sau nu stiu ce alte drepturi salariale, le treceti la Detalii > Alte venituri.
Cam asta ar fi la prima vedere, zic eu...

Scris: Mar Mar 18, 2008 10:58 am
de balani430
Partea cu bifatul casutei cu NEIMPOZITAT din Detalii > Salariati, la cei care nu au norma de baza in unitate si la care nu le opriti impozit nu este valabila.
Exista unitati care nu calculeaza si nu retin impozit la cadrele didactice care sunt cu fractiuni de norma si nu au norma de baza la ei. Lunar acestia transmit unitatii unde are norma de baza omu' brutul si baza de calcul la impozit ale acestuia. Mie, sicer, mi se pare o aberatie sa stau in fiecare luna sa fac ancheta sa vad cat are in alte parti. Pentru partea de brut, pentru deducerea reala, mai inteleg, dar de ce nu retin impozit, asta nu.
NU BIFATI acolo, or sa introduca in alta parte bifa respectiva. Asta care este se refera la alte categorii de angajati (cu handicap, ...).
Pentru cei care au nevoie de casutele pentru brutul si baza de calcul la impozit din exterior, si bifa pentru a nu i se opri impozit se vor introduce in program intr-o versiune ulterioara, asa mi-au promis.

Scris: Joi Mar 20, 2008 9:47 pm
de ilicio895
Nu mi se pare firesc sa nu calculez impozitul, indiferent unde are norma/functia de baza.
Daca nu este angajatul meu, atunci nu-i aplic deducere si il inregistrez ca venit in afara functie de baza (FF2), impozitand-ul cu 16%.

Cei ce preiau impozitul aferent venitului de la alt loc de munca in statul de plata din unitatea proprie fac o mare greseala.

Scris: Vin Mar 21, 2008 8:52 am
de balani430
Ce sa-i faci, daca asa gandesc unii... La Vaslui, toate unitatile mari de invatamant, licee si scoli, asa procedeaza. Am vorbit cu un coleg de la Iasi si mi-a spus ca si la ei e la fel. Poate mai sunt unitati si din alte orase care fac la fel.
O aberatie! Impozitul trebuie luat de fiecare unitate pentru partea lor de venit realizat.

Scris: Vin Mar 21, 2008 5:13 pm
de herganiec
balani430 scrie:Ce sa-i faci, daca asa gandesc unii... La Vaslui, toate unitatile mari de invatamant, licee si scoli, asa procedeaza. Am vorbit cu un coleg de la Iasi si mi-a spus ca si la ei e la fel. Poate mai sunt unitati si din alte orase care fac la fel.
O aberatie! Impozitul trebuie luat de fiecare unitate pentru partea lor de venit realizat.
impozitul trebuie sa se calculeze la veniturile lunare si sa se vireze la stat.
regularizarea o face statul, la sfarsitul fiecarului an din fisele fiscale sau declaratia care o da fiecare cu veniturile dupa care se insumeaza toate veniturile si se recalculeaza impozitul exact => de primit sau de dat la stat.

Scris: Vin Mar 21, 2008 5:37 pm
de tomac
balani430 scrie:Ce sa-i faci, daca asa gandesc unii... La Vaslui, toate unitatile mari de invatamant, licee si scoli, asa procedeaza. O aberatie! Impozitul trebuie luat de fiecare unitate pentru partea lor de venit realizat.
Si eu zic ca e o aberatie. Cel mai simplu e sa intrebati care e baza legala in acest caz. Eu unul nu-mi aduc aminte ca in codul fiscal sa existe o astfel prevedere. Art.57 alin.1 din codul fiscal e mai mult decat clar: "Beneficiarii de venituri din salarii datorează un impozit lunar, final, care se calculează şi se reţine la sursă de către plătitorii de venituri"
Mi-e teama ca in lipsa unei astfel de prevederi cei care nu impoziteaza venitul nu procedeaza corect.Asta pentru ca nu o baza legala.Dar, fiind vorba de bugetari, de regula acolo unde se termina logica incep sa functioneze institutiile statului roman, asa ca nu ma mai mira aproape nimic.

Scris: Sâm Mar 22, 2008 2:10 am
de herganiec
Dar, fiind vorba de bugetari, de regula acolo unde se termina logica incep sa functioneze institutiile statului roman, asa ca nu ma mai mira aproape nimic.
:lol: :lol:

Scris: Sâm Mar 22, 2008 5:23 pm
de ilicio895
Nu e o regula a bugetarilor la modul general, se pare ca e o practica doar in unele institutii.
In Caras Severin, desii am trecut prin multe institutii publice, nu am intalnit o asemenea practica.
Sunt convins ca la primul control mai serios, anumite persoane se vor trezi ca li se vor imputa anumite sume.

Scris: Lun Mar 24, 2008 9:11 am
de balani430
Nu exista niciun temei legal, nici nu are cum sa existe asa o aberatie. Totul se face la mica intelegere intre secretarii de scoli si licee, doar la ei se practica treaba asta.

Re: INSTRUCTIUNI cumul si plata cu ora

Scris: Lun Ian 30, 2017 9:04 am
de belteud
Dar pentru persoanele incadrate cu handicap nu se retine impozit

Re: INSTRUCTIUNI cumul si plata cu ora

Scris: Lun Ian 30, 2017 11:28 am
de paidolat181
belteud scrie:Dar pentru persoanele incadrate cu handicap nu se retine impozit
????

Re: INSTRUCTIUNI cumul si plata cu ora

Scris: Lun Ian 30, 2017 5:26 pm
de balazse
Cod Fiscal scrie:ART. 60 - Scutiri
Sunt scutiți de la plata impozitului pe venit următorii contribuabili:
1. persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat, pentru veniturile realizate din:
a) activități independente, realizate în mod individual și/sau într-o formă de asociere;
b) salarii și asimilate salariilor, prevăzute la art. 76 alin. (1) - (3);