Forum SAGA

Aici ne tutuim, vorbim, ne imprietenim
Acum este Lun Iun 25, 2018 7:45 am

Ora este UTC + 2
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 7 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: DEPASIRE PLAFON TVA
MesajScris: Mie Ian 04, 2017 12:57 pm 
Neconectat

Membru din: 31 Ian 2011
Mesaje: 2
Buna , am depasit plafon de 220 000lei in oct.2016 si nu mi-am dat seama ,deci devin platitor de tva Va rog sa imi dati un sfat cum ar fi mai bine sa procedez_?
Stiu ca trebuie sa depun 010 si 088 dar acum Intrebarea e cu ce data? si cand trebuie sa modific in contabilitate si cand modific casa de marcat? Multumesc


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: DEPASIRE PLAFON TVA
MesajScris: Vin Ian 06, 2017 2:13 pm 
Neconectat

Membru din: 07 Feb 2007
Mesaje: 6842
Exact cazul dvs, numai ca este o diferenta de ani (ei spun pentru 2015) dvs. aveti probleme in 2016

Intrebare:
In cazul urmator, in octombrie 2015, o societate comerciala depaseste pragul de 220.000 lei cifra de afaceri, dar nu depune pana pe 10 noiembrie declaratia 010 si 088. Reuseste sa le depuna pe data de 04.12.2015. Conform normelor de aplicare ale Codului fiscal, societatea trebuie sa factureze cu TVA incepand cu 01.12.2015.
Raspuns:
Vom vedea ce se intampla in cazul in care declaratiile (010 si 088) nu au fost depuse in termen, iar in luna decembrie nu seprimeste inca un raspuns din partea Finantelor referitor la inregistrarea in scopuri de TVA.

De asemenea, vom vedea daca in decembrie se emit facturile cu TVA si daca se depune Declaratia 300 pentru luna decembrie in luna ianuarie 2016.

Conform art. 152 alin.(6) din Codul fiscal:
"Persoana impozabila care aplica regimul special de scutire si a carei cifra de afaceri, prevazuta la alin. (2), este mai mare sau egala cu plafonul de scutire prevazut la alin. (1) trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 153, in termen de 10 zile de la data atingerii ori depasirii plafonului.
Data atingerii sau depasirii plafonului se considera a fi prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care plafonul a fost atins ori depasit. Regimul special de scutire se aplica pana la data inregistrarii in scopuri de TVA, conform art. 153. Daca persoana impozabila respectiva nu solicita sau solicita inregistrarea cu intarziere, organele fiscale competente au dreptul sa stabileasca obligatii privind taxa de plata si accesoriile aferente, de la data la care ar fi trebuit sa fie inregistrata in scopuri de taxa conform art. 153."
Prin urmare, daca cifra de afaceri a fost mai mare decat 220.000 lei la data de 31 octombrie, trebuia sa depuneti formularele 010 si 088 pana pe 10 noiembrie 2015, urmand sa deventi platitor de TVA, incepand cu data de 1 Decembrie 2015.

Pentru luna Noiembrie 2015, nu trebuie colectat TVA.

In situatia in care societatea nu va indeplini criteriile de inregistrarea ca urmare a procesarii prin sistemul informatic al A.N.A.F. a informatiilor preluate din formularul cod 088 "Declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA", va fi incadrata in categoria persoanelor impozabile al caror cod de TVA este anulat din oficiu conform prevederilor art. 153 alin. (9) lit. h) Organele fiscale competente anuleaza inregistrarea unei persoane in scopuri de TVA, conform prezentului articol: …..h) daca persoana impozabila, societate cu sediul activitatii economice in Romania, infiintata in baza Legii nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, supusa inmatricularii la registrul comertului, nu justifica intentia si capacitatea de a desfasura activitate economica potrivit criteriilor si in termenele stabilite prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrarea Fiscala.

Practic, urmare intocmirii formalitatilor de inregistrare la depasirea plafonului, societatea respectiva este inregistrata in scopuri de TVA deoarece indeplineste conditia de inregistrare cu privire la plafon, dar, urmare procesarii informatiilor din formularul cod 088, inregistrarea este urmata imediat de anularea din oficiu a codului de TVA alocat la inregistrare.

Anularea inregistrarii se efectueaza conform prevederilor art. 153 alin. (9) lit. h) din Codul fiscal
deoarece societatea nu indeplineste criteriile de inregistrare reglementate prin O.M.F.P. nr. 17 din 7 ianuarie 2015 privind stabilirea criteriilor pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA, modificat prin O.M.F.P. nr. 1964 din 24 iulie 2015. Inregistrarea si anularea se efectueaza prin programul informatic al A.N.A.F. care proceseaza informatiile primite prin formualrul cod 088, dar care nu precizeaza criteriul/criteriile neindeplinite astfel incat sa poata fi corectate de catre persoana impozabila in cauza.

Astfel, avand statul de platitoare de TVA, dar cu cod TVA anulat, societatea suporta consecintele fiscale negative reglementate prin art. 11 Prevederi speciale pentru aplicarea Codului fiscal
alin. (1^3) Contribuabilii, persoane impozabile stabilite in Romania, carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA conform prevederilor art. 153 alin. (9) lit. b) - e) si h), nu beneficiaza, in perioada respectiva, de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor efectuate, dar sunt supusi obligatiei de plata a TVA colectate, in conformitate cu prevederile titlului VI, aferenta operatiunilor taxabile desfasurate in perioada respectiva.

Pana la reinregistrarea in scopuri de TVA, societatea respectiva reintregeste costul de achizitie al bunurilor si al serviciilor cu suma TVA deductibila care nu poate fi dedusa in perioada de anulare a codului de TVA. In ceea ce priveste TVA colectata pentru operatiunile taxabile in luna Decembrie 2015, suma trebuie raportata organului fiscal competent prin formularul cod 311, iar TVA colectata se adauga la pretul /valoarea vanzarilor produselor si serviciilor.

Asadar, pentru luna decembrie 2015, aveti obligatia colectarii, platii TVA si a raportarii prin formularul 311.

Nu se poate deduce TVA, in perioada in care societatea nu este inregistrata in scop de TVA, conform art. 153 din Codul fiscal.

De asemenea nu se depune decont de TVA cod 300, decat dupa inregistrarea in scop de TVA.

Drepturi de proprietate intelectuala:
http://infotva.manager.ro/articole/info ... 15207.html

_________________
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: DEPASIRE PLAFON TVA
MesajScris: Vin Ian 06, 2017 4:14 pm 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 17 Aug 2015
Mesaje: 456
veti deveni platitor de tva cu data de 1 a lunii urmatoare lunii in care depuneti 088, ca se va anula sau nu ulterior, veti mai vedea, nu obligatoriu se anuleaza. vor cere jurnalele de vanzare si cumparare aferente lunilor ulterioare depasirii plafonului. ati depasit in octombrie, trebuia sa deveniti cu 1 decembrie platitor, depuneti acum 088, veti deveni cu 1 feb .

pentru cei care au mai trecut prin asta e obligatoriu sa colectez si sa scriu la regularizari tva-ul aferent lunilor depasite ? pe 25 acum am primul decont si nu stiu ce fac cu lunile de cand ar fi trebuit si pana am devenit (3 luni depasite in cazul meu) cei de la Anaf nu m-au instiintat sa fac ceva pentru acele luni.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: DEPASIRE PLAFON TVA
MesajScris: Mie Ian 11, 2017 4:45 pm 
Neconectat

Membru din: 03 Mai 2016
Mesaje: 7
de la 1 ianuarie 2017 am codul de tva anulat.
firma produce si comercializeaza produse din beton ( gen pavaje).
Am citit o gramada de postari de pe net dar tot nu m-am lamurit care este baza de impozitare pt a colecta tva-ul la vinzari. In unele postari am citit ca tva-ul datorat este considerat inclus in pretul de vinzare,deci il calculez cu suta majorata; pe alte postari am citit ca se calculeaza prin aplicarea taxei (19%) la vinzari.
Am citit si in codul fiscal dar nu am vazut precizat exact, sau poate nu am cautat unde trebuie!
Apoi nu stiu ce fac cu casa de marcat . Am modificat-o fara tva , o fi bine o fi rau?
Daca imi dati o directie spre baza legala sa ma lamuresc , va multumesc mult.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: DEPASIRE PLAFON TVA
MesajScris: Mie Ian 11, 2017 4:58 pm 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 17 Aug 2015
Mesaje: 456
tva-ul din valoarea incasata il declarati in 311, tva-ul ce-l colectati incepand cu data anularii, poate va ajuta cineva cu baza legala, nu am timp sa caut acum, revin pe seara
despre casa de marcat nu am auzit sa vina cu pretentii.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: DEPASIRE PLAFON TVA
MesajScris: Mie Ian 11, 2017 8:02 pm 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 01 Ian 1970
Mesaje: 18756
Localitate: Beiuş, Bihor
Nu mai postați mesaje în mai multe locuri. Dacă veți continua în acest fel vă voi șterge toate mesajele postate astfel chiar dacă vi s-a răspuns între timp la ele.

_________________
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Imagine


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: DEPASIRE PLAFON TVA
MesajScris: Joi Ian 12, 2017 12:05 pm 
Neconectat

Membru din: 03 Mai 2016
Mesaje: 7
imi cer scuze tomac.
nu am fost atenta , am incercat eu sa-l sterg dar nu am reusit.
promit sa nu mai fac!!


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 7 mesaje ] 

Ora este UTC + 2


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: stroescud şi 4 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
POWERED_BY
Translation/Traducere: phpBB România