delegatie administrator
-
delegatie administrator
buna ziua,
va rog sa imi dati un sfat in urmatoarea speta
administratorul a fost plecat in delegatie germania , austria ,olanda(participare licitatie)
am facturi externe de cazare.
plata a fost facuta cu cardul personal
aceste facturi le contabilizez in 623,628 sau 4551.dar plata?
multumesc
va rog sa imi dati un sfat in urmatoarea speta
administratorul a fost plecat in delegatie germania , austria ,olanda(participare licitatie)
am facturi externe de cazare.
plata a fost facuta cu cardul personal
aceste facturi le contabilizez in 623,628 sau 4551.dar plata?
multumesc
Re: delegatie administrator
Facturile pentru deplasarea externa se contabilizeaza TOATE in contul 625. (In general tot ceea ce tine de deplasare se duce acolo: masa, benzina, cazare, taxa de drum, protocol, etc)
Daca plata a fost efectuata cu cardul personal, considerati ca a fost facuta cu numerar in EUR. Adica veti lucra in Registrul de casa in EUR (daca administratorul doreste sa isi recupereze EUR). Daca nu doreste acest lucru, treceti in INTRARI (in lei) alegand la furnizor un FURNIZOR_DIVERS/NENOMINALIZAT caruia ii dati un analitic distinct (401.99999). IN ecranul de jos veti trece pe NEDEFINIT, la explicatii: Deplasare externa, la U/M treceti EUR, la cantitate treceti 20 (de exemplu) la pret treceti cursul valabil BNR pentru ziua trecuta in documentul pe care il lucrati iar la contul contabil treceti 625
Mergeti in DECONTURI
Adaugati in ecranul de sus, data (ultima zi din luna in care intocmiti decontul), iar in ecranul de jos adaugati:
Inv6532 (INVOICE) la NUMAR DOC., la cont debitor 401.9999 la creditor 542 (eventual cu un analitic distinct), treceti suma de pe primul document (cel de mai sus in suma de 20 EUR dar la valoarea in LEI, alegeti din fereastra care se deschide suma de la NENOMINALIZATI)
Salvati
Adaugati urmatorul document.
Faceti asa pana treceti toate documentele.
Suma negativa o veti stinge:
542 = 5311 iar la explicatie scrieti: Diferenta decont de primit.
Succes!
Daca plata a fost efectuata cu cardul personal, considerati ca a fost facuta cu numerar in EUR. Adica veti lucra in Registrul de casa in EUR (daca administratorul doreste sa isi recupereze EUR). Daca nu doreste acest lucru, treceti in INTRARI (in lei) alegand la furnizor un FURNIZOR_DIVERS/NENOMINALIZAT caruia ii dati un analitic distinct (401.99999). IN ecranul de jos veti trece pe NEDEFINIT, la explicatii: Deplasare externa, la U/M treceti EUR, la cantitate treceti 20 (de exemplu) la pret treceti cursul valabil BNR pentru ziua trecuta in documentul pe care il lucrati iar la contul contabil treceti 625
Mergeti in DECONTURI
Adaugati in ecranul de sus, data (ultima zi din luna in care intocmiti decontul), iar in ecranul de jos adaugati:
Inv6532 (INVOICE) la NUMAR DOC., la cont debitor 401.9999 la creditor 542 (eventual cu un analitic distinct), treceti suma de pe primul document (cel de mai sus in suma de 20 EUR dar la valoarea in LEI, alegeti din fereastra care se deschide suma de la NENOMINALIZATI)
Salvati
Adaugati urmatorul document.
Faceti asa pana treceti toate documentele.
Suma negativa o veti stinge:
542 = 5311 iar la explicatie scrieti: Diferenta decont de primit.
Succes!
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!
-
multumesc
mai am o intrebare
facturile externe le-am introdus la intrari facturi externe curs euro la data facturii
am ales f(factura) -salvare
in ecranul de jos am introdus cazare ....valoare euro a facturii dar la procent tva imi apare 20% .
intrebarea mea este : sterg acest procent?pentru ca nota contabila imi apare:625......,si 4426 daca nu sterg acest procent
mai am o intrebare
facturile externe le-am introdus la intrari facturi externe curs euro la data facturii
am ales f(factura) -salvare
in ecranul de jos am introdus cazare ....valoare euro a facturii dar la procent tva imi apare 20% .
intrebarea mea este : sterg acest procent?pentru ca nota contabila imi apare:625......,si 4426 daca nu sterg acest procent
Facturile externe pentru cazare nu le treceti la INTARI VALUTA pentru ca ele contin TVA-ul tarii respective in care s-a deplasat administratorul, asta insemnand ca ele nu se declara in D390, deci nu au ce cauta acolo.
Cazarea intr-o tara straina (de exemplu: tari din UE) nu este considerata o achizitie intra-comunitara. Este o cumparare locala, in tara respectiva si acesta este si motivul pentru care nu se declara in in D390.
Treceti-le la INTRARI (in lei)!
Daca nu renuntati la idee, stergeti procentul de TVA.
Cazarea intr-o tara straina (de exemplu: tari din UE) nu este considerata o achizitie intra-comunitara. Este o cumparare locala, in tara respectiva si acesta este si motivul pentru care nu se declara in in D390.
Treceti-le la INTRARI (in lei)!
Daca nu renuntati la idee, stergeti procentul de TVA.
Si de ce nu s-ar putea introduce la "intrari-valuta" cu tip factura fara a se completa casuta "%" si "TVA"?
Astfel, nu se declara in D.390, dar apare in D.300 la achizitii scutite (rd.26 si rd.26.1 din D.300).
Astfel, nu se declara in D.390, dar apare in D.300 la achizitii scutite (rd.26 si rd.26.1 din D.300).
-
buna dimineata,
va multumesc
mi-ati fost de mare ajutor.
va multumesc
mi-ati fost de mare ajutor.
-
Buna seara,
am si eu o intrebare legat de acest subiect
1. o factura de cazare primita in octombrie de la un hotel din Cehia pe care scrie "pretul include tva" o introduc la intrari in valuta ?
- selectez tip U sau o introduc ca factura fara sa completez % si Tva ?
2. pentru cheltuielile de deplasare (diverse chitante de masa, benzina, protocol) pot folosii explicatiile date de paturcai in 21 aprilie, sau cu noul tva documentele trebuiesc introduse in alt mod?
3. cum inregistrez diurna acordata ?
va multumesc mult
am si eu o intrebare legat de acest subiect
1. o factura de cazare primita in octombrie de la un hotel din Cehia pe care scrie "pretul include tva" o introduc la intrari in valuta ?
- selectez tip U sau o introduc ca factura fara sa completez % si Tva ?
2. pentru cheltuielile de deplasare (diverse chitante de masa, benzina, protocol) pot folosii explicatiile date de paturcai in 21 aprilie, sau cu noul tva documentele trebuiesc introduse in alt mod?
3. cum inregistrez diurna acordata ?
va multumesc mult
-
buna ziua
ma poate ajuta cineva cu un raspuns la intrebarile despre delegatie administrator
va rog mult
multumesc
ma poate ajuta cineva cu un raspuns la intrebarile despre delegatie administrator
va rog mult
multumesc
1. Tipul U se folosește numai dacă sunteți agenție de turism sau dacă achiziționați pachete turistice de la agenții de turism, agenții care aplică un regim special al TVA - emițând facturi către dvs pe care să scrie că sunt cu regim special și că au TVA inclus. Altfel nu aveți nici o treabă cu acel tip.
2. faceți cum credeți că e corect.
3. prin 625. În mod normal primul pas este acordarea avansului spre decontare și la final depunerea decontului moment în care apare justificarea avansului și înregistrarea cheltuielilor inclusiv cu diurna.
2. faceți cum credeți că e corect.
3. prin 625. În mod normal primul pas este acordarea avansului spre decontare și la final depunerea decontului moment în care apare justificarea avansului și înregistrarea cheltuielilor inclusiv cu diurna.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
IN continuarea celor scrise de TomaC referitor la diurna:
Diurna se va trece in DECONT ca inregistrare distincta
In DECONT (a se vedea explicatiile folosirii decontului din SAGA, mai sus) - in cazul ca avem si durna, vom adauga inca un rand:
La numar document: Diurna, la cont debitor 625 la creditor lasam 542 la suma vom trece diurna pe care o acordam in functie de numarul de zile sau de moneda, la explicatii trecem: 2 zile x 42,50 lei/zi/persoana
De retinut:
Valabil pentru 2016:
Diurna externa se acorda conform HG 518/1995 (35 EUR dar nu mai mare de 2,5 ori decat 35; 35 x 2,5 = 87,50 EUR/zi/pers)
Diurna interna este reglementata de HG 1860/2006 (17 lei dar nu mai mult de 2,5 ori 17 x 2,5 = 42,50 lei/zi/persoana)
Diurna se va trece in DECONT ca inregistrare distincta
In DECONT (a se vedea explicatiile folosirii decontului din SAGA, mai sus) - in cazul ca avem si durna, vom adauga inca un rand:
La numar document: Diurna, la cont debitor 625 la creditor lasam 542 la suma vom trece diurna pe care o acordam in functie de numarul de zile sau de moneda, la explicatii trecem: 2 zile x 42,50 lei/zi/persoana
De retinut:
Valabil pentru 2016:
Diurna externa se acorda conform HG 518/1995 (35 EUR dar nu mai mare de 2,5 ori decat 35; 35 x 2,5 = 87,50 EUR/zi/pers)
Diurna interna este reglementata de HG 1860/2006 (17 lei dar nu mai mult de 2,5 ori 17 x 2,5 = 42,50 lei/zi/persoana)
-
Va multumesc mult
o zi frumoasa
o zi frumoasa