ref notificarea cu intarziere la Fisc pt inchiriere bunuri i

Mesaj
Autor
nitah
Mesaje: 342
Membru din: Joi Sep 22, 2016 8:51 am

ref notificarea cu intarziere la Fisc pt inchiriere bunuri i

#1 Mesaj de nitah »

Va rog frumos ,in cazul in care proprietarul imobilului nu a inregistrat notificarea la Fisc pt taxarea operatiunii de inchiriere ,chiriasul mai poate deduce tva-ul de pe factura primita de chirie spatiu ?
Multumesc.

Avatar utilizator
fagarasa176
Mesaje: 8241
Membru din: Mar Ian 12, 2010 12:00 am
Localitate: ..la mare...la soare
Contact:

Re: ref notificarea cu intarziere la Fisc pt inchiriere bunu

#2 Mesaj de fagarasa176 »

Nu poate deuce tva
Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj!

antocia618
Mesaje: 209
Membru din: Joi Mar 22, 2007 12:00 am

Re: ref notificarea cu intarziere la Fisc pt inchiriere bunu

#3 Mesaj de antocia618 »

(3) Orice persoana impozabila poate opta pentru taxarea operatiunilor prevazute la alin. (2) lit. e) si f), in conditiile stabilite prin normele metodologice. “

Normele metodologice de aplicare a art. 292 al.3 prevad ca orice persoana impozabila poate opta pentru taxarea oricareia dintre operatiunile scutite de taxa prevazute la art. 292 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal, in ceea ce priveste un bun imobil sau o parte a acestuia. Un bun imobil reprezinta o constructie -structura fixata in sau pe pamant si orice teren.

Optiunea se notifica organelor fiscale competente si se va exercita de la data inscrisa in notificare. Formularul notificarii este unul standard, prevazut in Normele metodologice de aplicare a art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul Fiscal (Anexa1 la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VII din Codul fiscal ).

O copie de pe notificare se transmite clientului. Depunerea cu intarziere a notificarii nu anuleaza dreptul persoanei impozabile de a aplica regimul de taxare si nici dreptul de deducere exercitat de beneficiar in conditiile art. 297 – 301 din Codul fiscal. Dreptul de deducere la beneficiar ia nastere si poate fi exercitat la data la care intervine exigibilitatea taxei, si nu la data primirii copiei de pe notificarea transmisa de vanzator. In situatia in care optiunea se exercita numai pentru o parte din bunul imobil, aceasta parte din bunul imobil care se intentioneaza a fi utilizata pentru operatiuni taxabile se comunica in notificarea transmisa organului fiscal.

Totodata societatea poate opta ulterior pentru anularea optiunii de taxare prin depunerea unei notificari prevazuta in Normele metodologice de de aplicare a art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul Fiscal (Anexa 2 a normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VII din Codul fiscal).

Orice persoana impozabila care aplica regimul de scutire prevazut de art. 292 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal si care a avut dreptul la deducerea integrala sau partiala a taxei aferente bunului imobil sau partii din bunul imobil trebuie sa efectueze ajustarea taxei deduse daca bunul se afla in cadrul perioadei de ajustare.

Organele de inspectie fiscala vor permite, in timpul desfasurarii controlului, depunerea de notificari pentru taxarea operatiunilor prevazute la art. 292 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal, daca persoana impozabila a aplicat regimul de taxare, dar nu a depus notificare, indiferent daca inspectia fiscala are loc la persoana impozabila care a realizat operatiunile prevazute la art. 292 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal sau la beneficiarul acestor operatiuni. Aceleasi prevederi se aplica corespunzator si pentru notificarea de anulare a optiunii de taxare.

De retinut este faptul ca in urma inchirierii unui bun imobil de catre o societate comerciala in calitate de proprietar catre un tert, acesta devine locator, intrand astfel in categoria unui prestator de servicii. Pentru a respecta prevederile legale, activitatea de inchiriere trebuie autorizata la Registrul Comertului.
Deci in notificare treci data de la care ai aplicat TVA.

Scrie răspuns