dizolvare lichidare voluntara

Mesaj
Autor
lupum263
Mesaje: 442
Membru din: Vin Iun 07, 2013 12:10 pm

dizolvare lichidare voluntara

#1 Mesaj de lupum263 »

buna ziua
societatea este in dizolvare voluntara.Incetarea CM a unei salariate aflate in CCC ar fi bine sa se faca cu art.65.alin.1 sau art.56(1) lit.a?
ca sa beneficieze de somaj.
va multumesc mult pentru raspuns

paturcai
Mesaje: 8077
Membru din: Mie Feb 07, 2007 12:00 am

Re: dizolvare lichidare voluntara

#2 Mesaj de paturcai »

Conform art. 56 alin. (1) lit. a) din Codul muncii, republicat, contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data decesului salariatului sau al angajatorului persoana fizica, precum si in cazul dizolvarii angajatorului persoana juridica, de la data la care angajatorul si-a incetat existenta conform legii.

Incetarea de drept a contractului individual nu este determinata de o manifestare de vointa a partilor in sensul finalizarii raportului de munca, ci are loc ca urmare a intervenirii unei situatii de fapt prevazute de lege care nu mai permite continuarea raportului de munca independent de vointa angajatului sau a angajatorului.

Asadar, contractul individual de munca existent inceteaza de drept in cazul dizolvarii angajatorului persoana juridica, de la data la care angajatorul si-a incetat existenta conform legii.
Dizolvarea persoanei juridice inseamna incetarea acesteia. Cu alte cuvinte, contractele individuale de munca existente inceteaza de drept la data incetarii persoanei juridice.

Totodata, art. 49 alin. (5) din acelasi act normativ, prevede ca de fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza.

Alin. (6) al aceluiasi articol prevede ca in cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.

In concluzie, in speta, contractele individuale de munca suspendate ale salariatilor care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani conform art. 51 alin. (1) lit. a) din Codul muncii republicat, vor inceta de drept de la data la care angajatorul si-a incetat existenta conform legii in temeiul art. 56 alin. (1) lit. a) din Codul muncii, republicat, deoarece cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza.

Asadar, apreciez ca incetarea contractelor individuale de munca ale acestor salariati ale caror contracte individuale de munca sunt suspendate nu va fi efectul concedierii, ci in speta va interveni incetarea de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. a) din Codul muncii, republicat.

Drepturi de proprietate intelectuala: http://blogulspecialistului.manager.ro/ ... n-ccc.html
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

tudosien
Mesaje: 503
Membru din: Joi Sep 11, 2008 12:00 am

Re: dizolvare lichidare voluntara

#3 Mesaj de tudosien »

OK, si pentru restul contractelor de munca(nesuspendate)? Mai trebuie facuta concedierea colectiva(sunt 4 salariati) cu toate cele(notificare ITM, acordare preaviz) sau la momentul dizolvarii/lichidarii firmei inceteaza si acelea de drept? Si apropo acest moment pt incetare CIM este decizia de dizolvare a asociatilor(SRL) sau decizia de radiere de la ONRC?

Avatar utilizator
stoicat
Mesaje: 1395
Membru din: Mie Noi 23, 2005 12:00 am

Re: dizolvare lichidare voluntara

#4 Mesaj de stoicat »

Data de incetare a CIM este data hotararii AGA prin care se dispune dizolvarea si lichidarea societatii.

ilinescug
Mesaje: 73
Membru din: Vin Noi 15, 2013 8:24 am

Re: dizolvare lichidare voluntara

#5 Mesaj de ilinescug »

Buna ziua. O societate neplatitoare de tva a solicitat dizolvare si lichidare. Societatea are in mijloace fixe 2 apartamente si 3 masini. A angajat un avocat sa se ocupe de aceasta dizolvare si lichidare. Prin Hotatrea AGA s a stabilit modalitatea de repartizare a activelor societatii intre asociati. Aceasta Hotarare AGA este prinsa la ONRC. Intrebarea mea este : daca aceasta Hotarare AGA este facuta, mai trebuie facut vreun raport de evaluare a mijloacelor fixe? In contabilitate se scot aceste mijl fixe din gestiune la valoarea ramasa (val intrare + amortizare) si trebuie facuta vreo factura sau contract de vanzare cumparare pe numele asociatilor? Nu trebuie stabilit un venit pt a fi platit un impozit prin decl 100?

ilinescug
Mesaje: 73
Membru din: Vin Noi 15, 2013 8:24 am

Re: dizolvare lichidare voluntara

#6 Mesaj de ilinescug »

Buna ziua. O societate neplatitoare de tva a solicitat dizolvare si lichidare. Societatea are in mijloace fixe 2 apartamente si 3 masini. A angajat un avocat sa se ocupe de aceasta dizolvare si lichidare. Prin Hotatrea AGA s a stabilit modalitatea de repartizare a activelor societatii intre asociati. Aceasta Hotarare AGA este prinsa la ONRC. Intrebarea mea este : daca aceasta Hotarare AGA este facuta, mai trebuie facut vreun raport de evaluare a mijloacelor fixe? In contabilitate se scot aceste mijl fixe din gestiune la valoarea ramasa (val intrare + amortizare) si trebuie facuta vreo factura sau contract de vanzare cumparare pe numele asociatilor? Nu trebuie stabilit un venit pt a fi platit un impozit prin decl 100? Ma poate ajuta cu un raspuns? Multumesc anticipat

Avatar utilizator
chirigiui509
Mesaje: 168
Membru din: Mar Iun 06, 2017 11:16 pm
Localitate: Petrosani
Contact:

Re: dizolvare lichidare voluntara

#7 Mesaj de chirigiui509 »

Procedura dizolvării și lichidării voluntare este ceva mai complexă având în vedere existența patrimoniului.
În situația în care există datorii sau creanțe în sold, problema se complică și mai mult.
O primă recomandare ar fi să păstrați în permanență legătura cu avocatul [/lichidatorul /] și să aruncați o privire peste următoarele prevederi:
- art. 27, 28, 36 din Legea 82/1991, a Contabilității
- art. 56, 91, 94, 97, 270 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal
- pct. 23 din Normele metodologice date în aplicarea Codului fiscal
- art. 227, 235, 237 Legea 31/1990, a societăților comerciale
- monitorizați prevederile cuprinse în PL-x nr. 546/2023, eventuala intrare în vigoare a acestora pe parcursul procedurii
- aveți în vedere dreptul la opoziție al "persoanelor interesate".
Sediul materiei este exemplificativ nu exhaustiv. Este recomandat să aveți o ședință de analiză cu avocatul și administratorul și să armonizați rapoartele și înregistrările din contabilitate cu procedura aplicabilă.
Succes!

gheorghei642
Mesaje: 701
Membru din: Lun Mai 10, 2010 12:00 am

Re: dizolvare lichidare voluntara

#8 Mesaj de gheorghei642 »

iliescug_Deducem ca sunteti in prima etapa a-I-a -dizolvare. S-a eliberat de ONRC certificatul de mentiuni urmare inregistrarii hotararii AGA de dizolvare - formular 11-10-150.
Incepand cu data acestui certificat de mentiuni, societatea are obligatia sa depuna la ANAF un bilant - generat prin programul de asistentă, cu situatia efectiva a firmei (deci un bilant cu soldurile existente in acel moment, nu cel pe 0), formular S1039 cu bifa pe prima caseta;
Ulterior, pana la finalizarea etapei a-II-a, de radiere, aveti obligatia depunerii situaţiilor financiare anuale generat prin programul de asistentă, ce constă într-un fişier PDF având ataşat un fişier xml, care conţine datele de identificare a societăţii, la care trebuie ataşat şi un fişier cu extensia zip. Fişierul cu extensia zip va conţine situaţiile financiare anuale şi documentele cerute de lege aşa cum acestea sunt întocmite de societăţile comerciale şi scanate, alb-negru, lizibil şi cu o rezoluţie care să permită încadrarea în limita a 9,5 MB a fişierului PDF la care este ataşat fişierul zip. Fişierul zip ataşat situaţiilor financiare anuale nu va conţine parolă;
De mentionat ca exercițiul financiar al unei persoane juridice care se lichidează începe în ziua următoare încheierii exercițiului financiar anterior și se încheie în ziua precedentă datei când începe lichidarea;
Perioada de lichidare este considerată un exercițiu financiar distinct față de cel precedent, indiferent de durata sa - a se vedea Legea contabilitatii, art.9;
Dupa indeplinirea in intregime a lor stabilite in hotararea AGA de dizolvare si lichidare simultana si asociatii s-au inteles asupra modului de impartire a bunurilor ramase in urma lichidarii firmei, se trece la etapa - II-a, de radiere, care trebuie initiata la minim 30 de zile de la finalizarea primei etape la ONRC.
In perioada celor 30 de zile orice creditor isi va putea exercita dreptul de opozitie la hotararea AGA cu privire la dizolvare.
In continuare, daca dispuneti si de certificate de atestare fiscale ANAF si UAT si este finalizat Raportul de repartizare a activului rămas în urma lichidării, se trece la intocmirea situatiei financiare de lichidare - care presupune inchiderea tuturor conturilor si se depune formularul electronic S1039 cu bifa pe caseta a doua.

Scrie răspuns