Depsirea numarului maxim de zile concediu medical

Mesaj
Autor
hriscug
Mesaje: 15
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am

Depsirea numarului maxim de zile concediu medical

#1 Mesaj de hriscug »

O salariata a beneficiat de concediu medical , cod 14 din luma iunie 2015 pana in data de 28 februarie 2017. M-am intrebat cum se face ca nu este trecuta la pensie de boala.
Toata certificatele medicale sunt emise cu avizul medicului expert , periodic i s-a eliberat adeverinta cu numarul de zile concediu medical pentru ultimele 12 luni,angajatorul a recuperat sumele de la Casa de Sanatate.
Acum i s-a spus de la spital sa-si faca dosar de pensionare pentru pensie de boala. La eliberarea adeverintei cu numarul total de zile concediu medical (627 zile !!) reprezentantii spitalului unde este tratata pacienta ii reproseaza faptul ca a beneficiat de prea multe zile .
Cine se face vinovat si ce se intampla cu aceste concedii medicale ?
Va multumesc .

Avatar utilizator
herganiec
Mesaje: 8254
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am

Re: Depsirea numarului maxim de zile concediu medical

#2 Mesaj de herganiec »

Cred că trebuia să verificați luna de luna câte zile de cm are și să nu depășiți nr legal după care mergea pt pensie de boala.
“Tot ceea ce este necesar pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke)

Avatar utilizator
fagarasa176
Mesaje: 8241
Membru din: Mar Ian 12, 2010 12:00 am
Localitate: ..la mare...la soare
Contact:

Re: Depsirea numarului maxim de zile concediu medical

#3 Mesaj de fagarasa176 »

Nu cred ca este de datoria noastra sa tinem evidenta la asa ceva
Este de datoria medicului
Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj!

ferenta
Mesaje: 2867
Membru din: Joi Sep 04, 2008 12:00 am

Re: Depsirea numarului maxim de zile concediu medical

#4 Mesaj de ferenta »

Ba da, e de datoria noastră, a contabililor și asta! Și mai mult, avem datoria și să mergem acasă la salariat, să vedem care este starea lui, dacă dorește cumva să se pensioneze de boală, sau dacă dorește să revină la muncă, sau poate dorește să meargă la șomaj, ca să știm la ce să ne așteptăm ca și documente de întocmit!De ce nu ar fi toate astea de datoria contabilului?Că doar am ajuns să fim de batjocura la toți... :mrgreen: Îmi cer scuze de la toate persoanele care se află în această situație, în concediu medical, eu nu am nimic personal cu dânșii ci cu postura în care suntem pusi noi, contabilii! :roll:
Ultima oară modificat Sâm Mar 04, 2017 1:07 am de către ferenta, modificat de 2 ori în total.
Norocul este ceea ce are loc atunci când pregătirea se întâlnește cu șansa!

catalin.rusinaru
Mesaje: 346
Membru din: Vin Ian 08, 2016 4:26 pm

Re: Depsirea numarului maxim de zile concediu medical

#5 Mesaj de catalin.rusinaru »

Foarte bine spus. E timpul sa scoatem coarnele :twisted:

tobosv790
Mesaje: 2463
Membru din: Mie Mai 06, 2009 12:00 am
Localitate: Locuinta mea de vara (si nu numai) e... la tara

Re: Depsirea numarului maxim de zile concediu medical

#6 Mesaj de tobosv790 »

Contabil sunt, jurist sunt, specialist de resurse umane sunt... Ma fac si medic ce papucii mei. Poate ma pune ministru...! :roll:
Tehnocrat sadea!!!

Avatar utilizator
danilevicis
Mesaje: 1737
Membru din: Vin Ian 05, 2007 1:00 am
Localitate: Bucovina
Contact:

Re: Depsirea numarului maxim de zile concediu medical

#7 Mesaj de danilevicis »

:lol:
Cu cat oamenii progreseaza mai mult, cu atat se lovesc de un adversar mai puternic

Avatar utilizator
fagarasa176
Mesaje: 8241
Membru din: Mar Ian 12, 2010 12:00 am
Localitate: ..la mare...la soare
Contact:

Re: Depsirea numarului maxim de zile concediu medical

#8 Mesaj de fagarasa176 »

Hai gata circul, va'ti relaxat destul, in "cuşcă" cu voi :evil:
PS: depinde eu de exemplu stau in "scorbură"
Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj!

ferenta
Mesaje: 2867
Membru din: Joi Sep 04, 2008 12:00 am

Re: Depsirea numarului maxim de zile concediu medical

#9 Mesaj de ferenta »

Să înțeleg că te-ai supărat pentru că sunt de aceeași părere cu tine, că nu e treaba contabilului, ci a medicului, doar că mi-am exprimat durerea mai pe larg?Offf! :roll: :(
Norocul este ceea ce are loc atunci când pregătirea se întâlnește cu șansa!

Avatar utilizator
herganiec
Mesaje: 8254
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am

Re: Depsirea numarului maxim de zile concediu medical

#10 Mesaj de herganiec »

Daca un certificat medical nu e completat corect, data acordare, semnaturi, cod boala, stampila, etc cum procedati? Il verificati si il dati inapoi sa il corecteze la medic si sa revina. Ce raspundere avem in acest caz? Adevarul e ca programul nu te lasa sa il introduci sau primesti avertizari.
Atunci, daca un C.M. depaseste nr de zile maxime posibile pentru tipul de boala al angajatului, de ce credeti ca nu avem raspunderea de a verifica acest lucru? Chiar daca ne ocupam doar de contabilitate?

Parerea mea e ca lucrurile de mai jos trebuie sa le cunoastem ca si contabili cand facem salariile. Chiar daca nu ne place. :roll:

În funcţie de suferinţă, concediul medical poate dura de la câteva zile până la un an şi jumătate. Medicii pot acorda, spre exemplu, până la un an de concediu medical pacienţilor care suferă de afecţiuni cardiovasculare grave sau de tuberculoză pulmonară. Tot concediu de un an de zile pot primi şi bolnavii care suferă de tuberculoză, dar cu alte localizări: meningeală, peritoneală sau urogenitală.
De asemenea, bolnavii de cancer sau SIDA beneficiază de concediu medical de un an, cu posibilitatea de prelungire a duratei cu încă şase luni. Totul depinde, în astfel de situaţii, de stadiul bolii. „Potrivit art. 13 din O.U.G 158/ 2005, durata de acordare a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă este de cel mult 183 de zile în interval de un an, socotită din prima zi de îmbolnăvire. Începând cu a 91-a zi, concediul se poate prelungi de către medicul specialist până la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurărilor sociale. Durata de acordare a concediului şi a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă este mai mare în cazul unor boli speciale şi se diferenţiază după cum urmează: un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoză pulmonară şi unele boli cardiovasculare, stabilite de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate; un an, cu drept de prelungire până la un an şi 6 luni de către medicul expert al asigurărilor sociale, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoză meningeală, peritoneală şi urogenitală, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA şi neoplazii, în funcţie de stadiul bolii; un an şi 6 luni, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoză pulmonară operată şi osteoarticulară; 6 luni, cu posibilitatea de prelungire până la maximum un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru alte forme de tuberculoză extrapulmonară, cu avizul medicului expert al asigurărilor sociale”, spun reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate (CAS).

Medicii de familie pot da doar 10 zile de concediu

Medicul de familie poate acorda concediu medical pacienţilor săi în etape de maxim 10 zile. Per total, într-un an, numărul zilelor de concediu medical prescrise de medicul de familie per pacient nu poate depăşi 30 de zile. Aceste concedii se acordă în regim de boală cronică sau acută. Spre exemplu, dacă pacientul suferă de pe urma unei viroze, medicul îi poate acorda până la cinci zile de concediu medical. În cazul în care acesta suferă de o afecţiune cronică, i se pot acorda până la 10 zile de concediu.
„În conformitate cu prevederile art. 25 din Ordinul 60/ 2006, medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă cu durata de cel mult 10 zile calendaristice, în una sau mai multe etape. În cazul menţinerii incapacităţii temporare de muncă pentru aceeaşi afecţiune, concediul medical se poate prelungi de către medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital, în caz de internare, în etape succesive de maximum 30 de zile calendaristice, până la 90 de zile calendaristice în decursul unui an, socotit de la prima zi de îmbolnăvire. Durata cumulată a concediilor medicale acordate de medicul de familie pentru un asigurat pentru incapacitate temporară de muncă nu poate depăşi 30 de zile calendaristice în ultimul an, socotite de la prima zi de îmbolnăvire, indiferent de cauza acesteia. După totalizarea a 30 de zile calendaristice acordate de către medicul de familie, eliberarea certificatelor de concediu medical se va face numai de către medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital, în caz de internare, cu încadrarea în duratele maxime prevăzute de lege”, mai spun reprezentanții CAS.
După externarea din spital, se pot primi cel mult 21 de zile de concediu

După externarea din spital, se poate acorda un concediu medical de la 1 la 7 zile, iar în cazuri speciale, cu aprobarea medicului-şef de secţie, până la maximum 21 de zile. După expirarea concediului medical acordat la ieşirea din spital, în cazul în care starea sănătăţii pacientului nu permite reluarea activităţii, medicul de familie, pe baza scrisorii medicale eliberate de medicul curant din spital, poate prelungi concediul medical cu maximum 7 zile calendaristice pentru aceeaşi afecţiune, urmând ca, în cazul menţinerii incapacităţii temporare de muncă, să trimită pacientul la medicul din ambulatoriul de specialitate.
„Pacienţii internaţi în spital, care au beneficiat în ultimele 12 luni de 90 de zile, cumulat, de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă, socotite din prima zi de îmbolnăvire, vor fi trimişi la cabinetele de expertiză medicală a capacităţii de muncă în a căror rază teritorială este situat spitalul respectiv. În cazul în care pacienţii nu se pot deplasa, se vor trimite foile de observaţie, rezultatele investigaţiilor şi referatul medical, în vederea avizării prelungirii concediului medical”, au mai precizat reprezentanții CAS.
După un concediu medical acordat pe perioada maximă, dacă pacientul nu s-a recuperat, el poate fi pensionat pe caz de invalididate. Acest lucru poate fi propus de către medicul primar sau, după caz, medicul specialist în afecţiunea principal invalidantă, dacă bolnavul nu a fost recuperat la expirarea duratelor de acordare a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă.
“Tot ceea ce este necesar pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke)

ferenta
Mesaje: 2867
Membru din: Joi Sep 04, 2008 12:00 am

Re: Depsirea numarului maxim de zile concediu medical

#11 Mesaj de ferenta »

herganiec scrie:Daca un certificat medical nu e completat corect, data acordare, semnaturi, cod boala, stampila, etc cum procedati? Il verificati si il dati inapoi sa il corecteze la medic si sa revina. Ce raspundere avem in acest caz? Adevarul e ca programul nu te lasa sa il introduci sau primesti avertizari.
Nu despre acest aspect era vorba în acest topic și nici eu nu la acest aspect m-am referit în legătură cu răspunderea contabilului.
Și da, în acest caz, aveți dreptate că trebuie să verificăm lucrurile de mai sus, înainte de a face calculele pentru trimiterea dosarului la Casa de Sănătate. :wink:
Norocul este ceea ce are loc atunci când pregătirea se întâlnește cu șansa!

ferenta
Mesaje: 2867
Membru din: Joi Sep 04, 2008 12:00 am

Re: Depsirea numarului maxim de zile concediu medical

#12 Mesaj de ferenta »

herganiec scrie:Atunci, daca un C.M. depaseste nr de zile maxime posibile pentru tipul de boala al angajatului, de ce credeti ca nu avem raspunderea de a verifica acest lucru? Chiar daca ne ocupam doar de contabilitate?
Parerea mea e ca lucrurile de mai jos trebuie sa le cunoastem ca si contabili cand facem salariile. Chiar daca nu ne place. :roll:
Cu acest aspect nu pot să fiu de acord.Atunci, pe acest considerent, salariatul ar trebui să îi spună medicului să nu cumva să îi elibereze certificat medical, până nu vine la contabilul firmei să îl întrebe la câte zile are dreptul?Dar contabilul pentru ce îi dă în fiecare lună adeverință cu zilele de CM acordate în ultimele 12 luni de către medic?Oare totuși nu e treaba medicului să cunoască pentru fiecare situație de boală, la câte zile de concediu medical are dreptul legal o persoană?Eu ca și contabil trebuie să știu și să verific dacă face ok?Dumnezeu să mă ierte, dar dacă e așa, atunci nu mai am cuvinte... :(
Norocul este ceea ce are loc atunci când pregătirea se întâlnește cu șansa!

Avatar utilizator
herganiec
Mesaje: 8254
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am

Re: Depsirea numarului maxim de zile concediu medical

#13 Mesaj de herganiec »

Cazuri din acestea cred ca avem mai rare.. asa ca.. mai bine facem ochii :shock: decat sa trebuiasca sa facem corectii ulterior..
“Tot ceea ce este necesar pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke)

Avatar utilizator
balazse
Mesaje: 24172
Membru din: Vin Iun 20, 2008 12:00 am
Localitate: Satu Mare

Re: Depsirea numarului maxim de zile concediu medical

#14 Mesaj de balazse »

In concluzie, contabilul trebuie sa stie tot sa si verifice tot, chiar daca nu este treaba lui.
Ar fi optim ca si medicii sa stie ce si cum trebuie sa faca in acest caz. :wink:

hriscug
Mesaje: 15
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am

Re: Depsirea numarului maxim de zile concediu medical

#15 Mesaj de hriscug »

Va multumesc pentru interesul acordat subiectului. Chiar e o dilema. Deci angajata are cancer in stadiul ...
Are aproape doi ani de când se lupta cu moartea. Certificatele mi-au fost aduse de un membru al familiei , ea fiind mereu internata pentru tratament de specialitate . Toate sunt emise din spital. Ce vizita la domiciliu , ce refuz de a-i le plati ? Daca eu ii scriu la cerere ca are 366 zile e de concediu medical in ultimele 12 luni, cum i se elibereaza certificat medical de medicul specialist vizat de medicul expert ???
Pot eu refuza certificatul medical ?
Spitalul e in alt judet, eu depun cerificatele la Casa de sanatate din judetul nostru , aceasta mi le deconteaza .
Pana ajung eu la decontare ele sunt deja introduse in sistem de spitalul de specialitate . Sistemul le prelucreaza bine mersi !!

Scrie răspuns