ore suplimentare

Mesaj
Autor
catanal
Mesaje: 327
Membru din: Joi Iul 03, 2008 12:00 am

ore suplimentare

#1 Mesaj de catanal »

Buna ziua. Va rog sa-mi confirmati cum este corect sa calculez orele suplimentare
de exemplu :
salariu de incadrare 1450
ore lucratoare in luna 184
ore lucrate in luna 210
ore suplimentar 26
se acorda un 75% pentru plata orelor suplimentare
1450 : 184 = 7,88 ora
1 . 7,88 x 75% = 5,91 + 7,88 = 13,79 / ora
13,79 x 26 = 359
1450 + 359 = 1809
2 . 7,88 - 75% = 5,91 / ora
5,91 x 26 = 154
1450 + 154 = 1604

va multumesc

Avatar utilizator
herganiec
Mesaje: 8251
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am

Re: ore suplimentare

#2 Mesaj de herganiec »

Completați in saga exact datele dvs și la ore suplimentare puneți cu 175%. Veți vedea exact valorile calculate corect.
“Tot ceea ce este necesar pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke)

catanal
Mesaje: 327
Membru din: Joi Iul 03, 2008 12:00 am

Re: ore suplimentare

#3 Mesaj de catanal »

Multumesc mult, asa am procedat pana acum dar a venit patronul si a zis ca noi platim prea mult orele suplimentar pentru ca la alti angajatori la fel ca noi platesc doar 100% orele suplimentar,

Avatar utilizator
herganiec
Mesaje: 8251
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am

Re: ore suplimentare

#4 Mesaj de herganiec »

Codul Muncii defineşte orele suplimentare ca fiind acele ore prestate de un salariat în afara duratei normale a timpului de muncă săptămânal. Munca în sistem de regie înseamnă că timpul de lucru este de 8 ore în fiecare din cele 5 zile lucrătoare ale săptămânii, celelalte 2 fiind zile de odihnă (sâmbăta şi duminica). Durata maximă a timpului de lucru, incluzând orele suplimentare, nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, potrivit art. 114 din Codul Muncii. În cazul în care considerăm că în sistem de regie durata normală a timpului de lucru este de 40 de ore pe săptămână, atunci concluzionăm că legal se pot presta ore suplimentare în număr maxim de 8/pe săptămână.

Este admis prin excepţie că numărul orelor suplimentare prestate săptămânal să fie unul mai ridicat, dacă media orelor de muncă ce se calculează pe o perioadă de referinţă de 4 luni calendaristice, este de cel mult 48 de ore pe săptămână.
Regula generală conform art. 122 Codul Muncii presupune că orele suplimentare se compensează cu timp liber corespunzător în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acestora. Orele libere acordate în acest mod se vor plăti de către angajator cu acelaşi cuantum ca şi orele lucrate în regim normal. În perioadele de reducere a activităţii, angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere plătite din care pot fi compensate ore suplimentare ce vor fi prestate în următoarele 12 luni.

Doar în situaţia în care compensarea de mai sus nu este posibilă, în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită prin adaugarea unui spor la salariu, corespunzător duratei orelor suplimentare. Astfel, orele suplimentare se vor plăti de către angajator cu un spor de minimum 75% din salariul de bază. Sporul pentru ore suplimentare este stabilit prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă al companiei/ramurei, după caz sau în contractul individual de muncă al angajatului. Acesta nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază, conform articolului 123, alin. 2 din Codul muncii.

Astfel valoarea finală cu care se va plăti o oră suplimentară va fi de minim 175% din salariul de bază.

Dacă această oră suplimentară este efectuată într-o zi considerată a fi sărbătoare legală, atunci angajatorul este obligat să plătească şi sporul aferent orelor lucrate în zile de sărbători legale şi anume 100%. La final, o astfel de oră va fi plătită cu un minim de 275% din salariul de bază.
În mod concret, în oricare dintre situaţii, angajatul are dreptul la o recompensare dublă a orelor suplimentare chiar dacă aceasta poate avea două forme:

A. Ore libere + plata aferentă acestora
În acest caz angajatul va beneficia de un număr de ore libere egale cu numărul orelor prestate suplimentar. Aceste ore îi vor fi plătite în mod egal cu orele muncite din lună, chiar dacă el nu le munceşte efectiv. Astfel, angajatul va avea o normă redusă de lucru pentru luna respectivă, însă remunerată în bani în mod egal cu o norma normală de lucru.

B. Plata orelor efectuate + plata sporului aferent
În acest scenariu, orele suplimentare sunt plătite în primul rând în mod normal, cu 100% din salariul de bază. La această valoare se adaugă şi cea a sporului minim de 75% prevăzut pentru a remunera acest tip de ore. Concluzionând, acest tip de ore vor fi plătite cu minim 175% din salariul de bază orar.

Din cuprinsul Codului Muncii deducem că angajatorul nu are dreptul de a alege între a compensa în timp liber sau a plăti orele suplimentare, ci recompensarea acestora se face în următoarea ordine: mai întâi se încearcă o compensare a lor cu timp liber şi doar dacă această abordare nu este posibilă, atunci angajatorul poate remunera în bani numărul de ore suplimentare, respectând prevederile legale.
“Tot ceea ce este necesar pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke)

Scrie răspuns