prest.serv intracomunitar

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
Mesaj
Autor
bodeac219
Mesaje: 201
Membru din: Mar Mar 26, 2013 1:08 pm

prest.serv intracomunitar

#1 Mesaj de bodeac219 »

Buna ziua, am facut o prestare de serv proiectare unui client din UE, acum cand vreau sa facturez cum facturez cu taxare inversa sau cu tva. Acest client din UE factureaza mai departe aceasta prest de serv tot in tara lui.
Mai precis vanzator (noi) Ro cod valid de TVA, cumparator Italia cod valid de TVA, se refactureaza in Italia, investitia se afla pe teritoriul Ro.
Este livrare triunghiulara ?
Ce presupune?
Facturez cu TVA sau taxare inversa, care mai sunt conditiile?

paturcai
Mesaje: 8076
Membru din: Mie Feb 07, 2007 12:00 am

Re: prest.serv intracomunitar

#2 Mesaj de paturcai »

Nu puteti factura cu taxare inversa, taxarea inversa (multumesc lui ApetreM) se foloseste numai la achizitii in rest aveti livrari scutite (cota de TVA este ZERO)
Operatiunea este triunghiulara daca clientul dvs va pune sa-i facturati clientului lui, ceea ce nu este cazul.
Dvs. faceti factura catre partea italiana cel ce a comandat acea prestare, de acolo, partea italiana preia si refactureaza.
Facturati fara TVA, iar pe factura se scrie: scutit cu drept de deducere (SDD)
Regula generala este: Potrivit art. 133 alin. (2)
"Locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice. Daca serviciile sunt furnizate catre un sediu fix al persoanei impozabile, aflat in alt loc decat cel in care persoana isi are sediul activitatii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu fix al persoanei care primeste serviciile. In absenta unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabila care primeste aceste servicii isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita".
IN cazul de mai sus locul in care clientul dvs isi are sediul este in Italia, pentru dvs este un export/livrare intracomunitara iar clientul dvs care v-a transmis codul de TVA valabil (VIES) cu aceasta ocazia deja a acceptat ca va facec taxare inversa in tara lui iar dvs aveti certitudinea ca exact asa va proceda. Prin transmiterea codului de TVA clientul transmite de fapt si faptul ca el este cel care va plati TVA la el in tara (adica va folosi taxarea inversa in cazul de fata)
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

gramac921
Mesaje: 4040
Membru din: Joi Apr 10, 2008 12:00 am
Localitate: cluj napoca
Contact:

Re: prest.serv intracomunitar

#3 Mesaj de gramac921 »

Nu e triunghiulara ....factura se face cu TVA ( locul prestarii in RO cf art 133 alin (4) lit a ) . Nu se declara in 390 , si in D 300 la rd 9 .

paturcai in acest caz avem exceptia de la art 133 alin (4) lit a privind locul prestarii serviciului ( de proiectare ) si anume :

"(4) Prin excepţie de la prevederile alin. (2) şi (3), pentru următoarele prestări de servicii, locul prestării este considerat a fi:
a) locul unde sunt situate bunurile imobile, pentru prestările de servicii efectuate în legătură cu bunurile imobile, inclusiv serviciile prestate de experţi şi agenţi imobiliari, de cazare în sectorul hotelier sau în sectoare cu funcţie similară, precum tabere de vacanţă sau locuri amenajate pentru camping, de acordare de drepturi de utilizare a bunurilor imobile, pentru servicii de pregătire şi coordonare a lucrărilor de construcţii, precum serviciile prestate de arhitecţi şi de societăţile care asigură supravegherea pe şantier; "

Norme metodologice la acest articol :

""
14. (1) Serviciile prevăzute la art. 133 alin. (4) din Codul fiscal fac excepţie de la regulile generale prevăzute la art. 133 alin. (2) şi (3) din Codul fiscal în ceea ce priveşte stabilirea locului prestării. Aceste servicii nu se declară în declaraţia recapitulativă menţionată la art. 156^4 din Codul fiscal, indiferent de statutul beneficiarului, şi nici nu se aplică prevederile referitoare la înregistrarea în scopuri de taxă, care sunt specifice prestărilor şi achiziţiilor intracomunitare de servicii.
(2) Serviciile efectuate în legătură directă cu un bun imobil includ acele servicii care au o legătură suficient de directă cu respectivele bunuri imobile şi au locul prestării la locul unde este situat bunul imobil conform prevederilor art. 133 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal. Serviciile efectuate în legătură cu bunurile imobile cuprind, printre altele, operaţiuni precum:
a) elaborarea de planuri pentru o construcţie sau o parte a unei construcţii care sunt alocate unei anumite parcele de teren, indiferent dacă construcţia este ridicată ori nu;""

paturcai
Mesaje: 8076
Membru din: Mie Feb 07, 2007 12:00 am

Re: prest.serv intracomunitar

#4 Mesaj de paturcai »

OK
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

Scrie răspuns