D394

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
Mesaj
Autor
pestesanm
Mesaje: 23
Membru din: Mie Apr 25, 2012 3:26 am

D394

#1 Mesaj de pestesanm »

Buna seara.Am o societate care are in tara 7 puncte de lucru cu 7 case de marcat.Pentru fiecare bon fiscal se emite factura indifirent daca este persoana fizica sau juridica.Facturile persoanelor fizice sunt incasate pe casa de marcat sau prin banca cu foaie de depunere si persoanele juridice sunt incasate cu chitanta .Intrebarea mea este daca voi raporta pe declaratia 394 incepind cu 1.10.2016 numarul caselor de marcat din moment ce eu operez in contabilitate doar facuri.
Multumesc anticipat

paturcai
Mesaje: 8076
Membru din: Mie Feb 07, 2007 12:00 am

Re: D394

#2 Mesaj de paturcai »

Ar trebui sa "spargeti" monetarul zilnic pe: facturi cu bon de casa si bonuri de casa.
Adica:
Daca toate casele de marcat sunt la puncte de lucru cu "vanzare cu amanuntul" si folosim deci casa de marcat pentru inregistrarea veniturilor din vanzari in mod normal ar trebui sa faceti aceasta distinctie la IESIRI.
Exemplu:
Pe data de 01.09.2016 am emis 10 bonuri pentru 7 clienti persoane fizice si 3 clienti persoane juridice; intre persoanele juridice au platit numerar numai o persoana, una cu cardul iar alta va plati cu numerar la un termen de 3 zile.
Voi trece la IESIRI:
- la numar de bonuri emise vom trece 7 (scadem din 10 bonuri cele 3 pentru care s-au emis facturi). IN caz in care pentru toate facturile se emit bonuri de casa, la bonuri emise nu trecem niciun bon.
- scadem din total monetar din data de 01.09.2016 cele 3 facturi (inclusiv numarul de bonuri, 3 la numar)
- 7 bonuri (B) le trecem unul sub altul ca inregistrari distincte
- trecem facturile catre clientii persoane juridice (una sub alta ca inregistrari distincte); incasam direct factura achitata numerar (apasam butonul INCASARE si trecem numarul bonului ca numar de document); lasam factura achitata cu cardul neachitata (chiar daca am emis bon de casa pe care scrie de altfel plata cu card) si o vom achita prin extrasul de cont la momentul in care suma apare in Banca; vom emite CHITANTA DE INCASARE pentru clientul care plateste dupa 3 zile (chiar daca am taiat bonul de casa).

Asa cum sustineau colegii de pe forum intr-o discutie asemanatoare (acum aproape 2 luni TomaC pe blogul SAGA a reiterat acest exemplu), bonul de casa nu reprezinta chitanta de incasare, ci intai reprezinta inregistrarea venitului.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

Avatar utilizator
tomac
Mesaje: 25845
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Beiuş, Bihor

Re: D394

#3 Mesaj de tomac »

Dacă pentru fiecare bon fiscal emiteți factură, atunci nu, nu veți declara numărul AMEF. Acest număr se va declara numai dacă am ieșiri pe bon fiscal, dar pentru care nu am emis facturi.
Facturile este însă obligatoriu să le contabilizați ca tip factură (nu bon de casă) pe fiecare client în parte.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

pestesanm
Mesaje: 23
Membru din: Mie Apr 25, 2012 3:26 am

Re: D394

#4 Mesaj de pestesanm »

Multumesc pentru raspuns TOMAC. Asa am lucrat tot anul am inregistrat toate facturile pentru ca de pe raportul Z este foarte greu sa operezi avansuri, marfa, rabat commercial etc.

tobosv790
Mesaje: 2460
Membru din: Mie Mai 06, 2009 12:00 am
Localitate: Locuinta mea de vara (si nu numai) e... la tara

Re: D394

#5 Mesaj de tobosv790 »

@pestesanm Sisif scrie pe tine.... Nasol....

Scrie răspuns