factura achizitie masina din Spania, cu tva

Mesaj
Autor
verdesl389
Mesaje: 42
Membru din: Mar Apr 16, 2013 3:11 pm

factura achizitie masina din Spania, cu tva

#1 Mesaj de verdesl389 »

Buna ziua,
Societate din Romania, platitoare de tva achizitioneaza din Spania o masina. Factura este intocmita cu tva, suma s-a platit integral. La verificarea codului de tva in vies societatea din Spania nu apare ca fiind inregistrata. Cum inregistrez achizitia? Ca neimpozabila ? O declar in 390? Va multumesc.

paturcai
Mesaje: 8076
Membru din: Mie Feb 07, 2007 12:00 am

Re: factura achizitie masina din Spania, cu tva

#2 Mesaj de paturcai »

Pentru achizitia de masini second-hand regula este sa nu se plateasca TVA in Romania, indifferent daca cumparatorul este persoana fizica sau juridical.
Un autoturism este second hand daca indeplineste ambele conditii: sa fi fost livrat cu mai mult de 6 luni de la data intrarii in functiune si sa fi parcurs mai mult de 6000 km.
Factura emisa de furnizor este intocmita in functie daca aplica regimul special pentru bunuri second hand. Un furnizor care aplica regimul special pentru bunurile second hand aplica TVA doar la marja sa de profit (diferenta intre pretul de vanzare si pretul de cumparare a bunului second hand). Acest regim se aplica in special companiilor specializate in vanzarea masinilor second hand.
Daca furnizorul nu aplica regimul special pentru bunuri second hand (vinde masini proprii) va aplica TVA-ul tarii sale.
Companiile platitoare de TVA vor comunica codul de TVA furnizorului, iar acesta va emite o factura fara TVA. Compania din Romania va inregistra TVA-ul prin taxare inversa facand nota contabila 4426 = 4427. De asemenea va declara achizitia in declaratia 390. Pentru a se considera o livrare intracomunitara trebuie sa se faca dovada transportului.
Daca masina este luata direct din tara din UE de catre cumparator, aceasta livrare nu va fi socotita livrare intracomunitara. Vanzatorul va aplica TVA-ul tarii sale pe factura. Compania din Romania are posibilitatea rambursarii TVA-ului din tara membra UE. (referitor la rambursarea de TVA, nu este cazul pentru care solicitati raspuns)

Legislatie art 268 alin 4, art 312, art 324 alin 2, art 324 norme metodologice Codul Fiscal


Inregistrati achizitia ingloband in pretul de achizitie si TVA-ul:
Costul de achizitie al bunurilor cuprinde pretul de cumparare, taxele de import si alte taxe care nu pot fi recuperate de persoana impozabila, cheltuielile de transport , manipulare si alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achizitiei bunurilor respective.


Legislatie: Ordinul 1802/2014 art 286, art 289

Nu declarati achizitia in D390, o considerati scutita de TVA (nu alegeti "T" la introducerea in SAGA)
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

verdesl389
Mesaje: 42
Membru din: Mar Apr 16, 2013 3:11 pm

Re: factura achizitie masina din Spania, cu tva

#3 Mesaj de verdesl389 »

Va multumesc foarte mult. M-ati luminat. O zi buna si multumesc inca o data.

Scrie răspuns