Trecere la TVA lunara

Mesaj
Autor
stegaroiua71
Mesaje: 9
Membru din: Lun Apr 24, 2017 10:05 am

Trecere la TVA lunara

#1 Mesaj de stegaroiua71 »

Buna ziua,

Firma X este platitoare de TVA, cu depunerea decontului de TVA la trimestru (fara AIC). Incepand cu luna IULIE, cifra de afaceri depaseste plafonul de 100.000 eur.
Cand trece firma la perioada lunara, incepand cu luna IULIE sau incepand cu anul urmator?
D010 se va depune in 30 zile de la ce data?
Daca perioada devine lunara, D394 se va depune tot lunar? Dar D100, D112?

In codul fiscal actualizat:
ART. 322 - Perioada fiscală

(1) Perioada fiscală este luna calendaristică. Norme metodologice

(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), perioada fiscală este trimestrul calendaristic pentru persoana impozabilă care în cursul anului calendaristic precedent a realizat o cifră de afaceri din operațiuni taxabile și/sau scutite cu drept de deducere și/sau neimpozabile în România conform art. 275 și 278 , dar care dau drept de deducere conform art. 297 alin. (4) lit. b), care nu a depășit plafonul de 100.000 euro al cărui echivalent în lei se calculează conform normelor metodologice, cu excepția situației în care persoana impozabilă a efectuat în cursul anului calendaristic precedent una sau mai multe achiziții intracomunitare de bunuri. Norme metodologice

In acest paragraf se face referire la cifra de afaceri aferenta unui intreg an ("în cursul anului calendaristic precedent") si nu face nicio referire la modificarea in cursul anului (decat pentru AIC - nu este cazul acestei firme).

Am sunat la Asistenta Contribuabili, raspunsul (nesigur) a fost ca se va trece din anul urmator 2018 la perioada lunara, insa SAGA dupa inchiderea lunii IULIE ma anunta cu ROSU ca trebuie sa trec la TVA lunar.

Multumim anticipat pentru raspuns!

stroer1948
Mesaje: 628
Membru din: Joi Oct 01, 2009 12:00 am

Re: Trecere la TVA lunara

#2 Mesaj de stroer1948 »

SAGA te anunta preventiv. Trecerea se va face cu 01.01.2018, 010 pana pe 15 ianuarie 2018.

Avatar utilizator
tomac
Mesaje: 25898
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Beiuş, Bihor

Re: Trecere la TVA lunara

#3 Mesaj de tomac »

SAGA nu spune că de mâine trebuie să schimbați perioada. Ci că trebuie schimbată. Când și cum e problema dumnevoastră. Acolo e un avertisment :)
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

stroer1948
Mesaje: 628
Membru din: Joi Oct 01, 2009 12:00 am

Re: Trecere la TVA lunara

#4 Mesaj de stroer1948 »

Ca sa nu mai deschid un alt subiect, legat de cifra de afaceri TVA, care apare in fereastra inchidere de luna, cum se determina aceasta mai exact?
Imi permit sa il citez pe colegul tocmac (sper sa nu se supere) care intr-o postare pe blog scria asa:
Atenție! Când vine vorba de TVA, cifra de afaceri nu este cea contabilă, deși sunt cazuri în care cele două coincid. E vorba de cifra de afaceri de la art.310 CF (în noul cod fiscal).
Insa ART. 310 se refera la "Regimul special de scutire pentru întreprinderile mici".

Pentru perioada fiscala TVA, este ART. 322 - Perioada fiscală
(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), perioada fiscală este trimestrul calendaristic pentru persoana impozabilă care în cursul anului calendaristic precedent a realizat o cifră de afaceri din operațiuni taxabile și/sau scutite cu drept de deducere și/sau neimpozabile în România conform art. 275 și 278, dar care dau drept de deducere conform art. 297 alin. (4) lit. b), care nu a depășit plafonul de 100.000 euro al cărui echivalent în lei se calculează conform normelor metodologice, cu excepția situației în care persoana impozabilă a efectuat în cursul anului calendaristic precedent una sau mai multe achiziții intracomunitare de bunuri.
Si foarte interesant, in norme, la SECȚIUNEA a 6-a - Perioada fiscală
(2) Echivalentul în lei al plafonului de 100.000 euro, prevăzut la art. 322 alin. (2) din Codul fiscal, în orice situație, se determină pe baza cursului de schimb comunicat de Banca Națională a României valabil pentru data de 31 decembrie a anului precedent, inclusiv pentru persoanele impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA, conform art. 316 din Codul fiscal, în cursul anului. La determinarea cifrei de afaceri prevăzute la art. 322 alin. (2) din Codul fiscal se are în vedere baza de impozitare înscrisă pe rândurile din decontul de taxă prevăzut la art. 323 din Codul fiscal corespunzătoare livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii taxabile și/sau scutite cu drept de deducere și/sau a livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate, conform prevederilor art. 275 și 278 din Codul fiscal, dar care dau drept de deducere conform art. 297 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal, precum și rândurile de regularizări aferente. Nu sunt luate în calcul sumele înscrise în rândurile din decont aferente unor câmpuri de date informative cum sunt facturile emise după inspecția fiscală sau informații privind TVA neexigibilă.
Deci, daca firma este cu TVA la incasare, cifra de afaceri din balanta si din ecranul de inchidere de luna din SAGA, nu are nicio treaba cu cifra de afaceri utilizata pentru determinarea perioadei fiscale la TVA.

Scrie răspuns