Pagina 1 din 1

MATERIAL LEMNOS

Scris: Mar Noi 14, 2017 12:12 pm
de stane706
Buna ziua,
am urmatoarea problema:am cumparat lemn rotund(pt.foc) de la un furnizor platitor de tva.Pe factura mi-a scris taxare inversa dar la cota de tva mi-a trecut" 0".Este corect? Si firmA mea este platitoare de tva.Am vazut ca in program nu ma lasa sa trec cota zero la taxare inversa.Multumesc!

Re: MATERIAL LEMNOS

Scris: Mar Noi 14, 2017 12:16 pm
de catalin.rusinaru
La tip selectati "T" - taxare inversa si in partea de detalii folositi cota de 19% si se va genera nota 4426 = 4427.

Re: MATERIAL LEMNOS

Scris: Mar Noi 14, 2017 1:40 pm
de stane706
Cum se inregistreaza ,stiu,intrebarea a fost daca este corect intocmita facura de furnizor(la cota tva a trecut zero).

Re: MATERIAL LEMNOS

Scris: Mar Noi 14, 2017 1:49 pm
de fagarasa176
Cota de tva este 19% nu 0%

Re: MATERIAL LEMNOS

Scris: Mar Noi 14, 2017 2:30 pm
de stane706
Multumesc,si eu la fel stiu dar furnizorul ma contrazice si spune ca doar la livrare catre pers.fizice trece cota de 19%,intre pers.juridice trebuie sa treaca cota zero!

Re: MATERIAL LEMNOS

Scris: Mar Noi 14, 2017 2:35 pm
de tomac
Are dreptate.
Dvs trebuie să calculați TVA 19% și să-l înregistrați prin taxare inversă.

Re: MATERIAL LEMNOS

Scris: Mar Noi 14, 2017 3:03 pm
de fagarasa176
tomac scrie:Are dreptate.
Si atunci SAGA procedeaza gresit cand pe facturile emise imi scrie cota 19% ?
Eu consider ca nu e corect cum a procedat.
Una este cota de tva alta modalitatea de facturare.
Chiar daca furnizorul emite cu tva 0%, implicit taxare inversa, cota de tva este 19%.
Daca era scutit de tva atunci era tva 0%.
Mai functioneaza logica mea ? :roll:

Re: MATERIAL LEMNOS

Scris: Mar Noi 14, 2017 6:40 pm
de tomac
Nu procedează greșit, dar nici omul acela nu spune neapărat prostii. Cu mențiunea că este necesară mențiunea "Taxare inversă" pe factură.
Asta pentru că art.331 alin.3 nu vorbește de procent ci de taxa colectată:
(3) Pe facturile emise pentru livrările de bunuri/prestările de servicii prevăzute la alin. (2) furnizorii/prestatorii nu vor înscrie taxa colectată aferentă. Beneficiarii vor determina taxa aferentă, care se va evidenția în decontul prevăzut la art. 323 , atât ca taxă colectată, cât și ca taxă deductibilă. Beneficiarii au drept de deducere a taxei în limitele și în condițiile stabilite la art. 297 - 301.
iar normele de aplicare la art.331 spun
109. (1) Taxarea inversă prevăzută la art. 331 din Codul fiscal reprezintă o modalitate de simplificare a plății taxei. Prin aceasta nu se efectuează nicio plată de TVA între furnizorul/prestatorul și beneficiarul unor livrări/prestări, acesta din urmă datorând, pentru operațiunile efectuate, taxa aferentă intrărilor și având posibilitatea, în principiu, să deducă respectiva taxă. Această modalitate de simplificare a plății taxei se realizează prin emiterea de facturi în care furnizorul/prestatorul nu înscrie taxa aferentă, inclusiv pentru avansuri, aceasta fiind calculată de beneficiar și înregistrată atât ca taxă colectată, cât și ca taxă deductibilă în decontul de taxă prevăzut la art. 323 din Codul fiscal. Furnizorul/Prestatorul are obligația să înscrie pe factură mențiunea taxare inversă. Colectarea taxei pe valoarea adăugată la nivelul taxei deductibile este asimilată cu plata taxei către furnizor/prestator. Din punct de vedere contabil, beneficiarul înregistrează în cursul perioadei fiscale în care taxa este exigibilă suma taxei aferente în următoarea formulă contabilă: 4426 = 4427. Prevederile acestui alineat sunt valabile pentru orice alte situații în care se aplică taxarea inversă.
Nu spune nicăieri aici că indicarea cotei este obligatorie ci că este obligatorie mențiunea "Taxare inversă". Menționarea cotei nu este o eroare.

Se spune în codul fiscal că eu, beneficiar, am obligația calculării ei. Așadar să aplic cota de TVA corespunzătoare. Dar nu obligă furnizorul să înscrie cota.
E o prevedere la art.319 alin.20 care spune că pe factură se indică și cota, dar textul e ăsta: "indicarea cotei de taxă aplicate și a sumei taxei colectate, exprimate în lei, în funcție de cotele taxei;". Așadar indicarea cotei, în mod obligatoriu, este legată strict de valoarea taxei colectate, adică sunt obligat să indic și cota și valoarea taxei pe care o colectez prin acea factură, dar pentru cazurile în care am măsuri de simplificare nu este cazul. Însă nu înseamnă că nu o pot indica :)