Persoana fizica

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
Mesaj
Autor
negrilescum592
Mesaje: 22
Membru din: Joi Sep 03, 2020 10:34 am

Persoana fizica

#1 Mesaj de negrilescum592 »

Buna ziua!
Sunt o persoana fizica, nu II , nu PFA, nu nimic, care semneaza un contract de prestari servicii cu o firma din Spania, ei urmand a-mi vira plata in contul personal, deschis in euro, la una din bancile noastre din Romania. Sunt obligat sa platesc impozit sau altceva autoritatilor fiscale romanesti?
Multumesc.

cunam917
Mesaje: 324
Membru din: Lun Sep 24, 2018 3:22 pm

Re: Persoana fizica

#2 Mesaj de cunam917 »

Aceeasi problema am avut o si eu. Eu am gasit asta
În relația cu societatea străină pentru care prestează servicii profesionale, aceste persoane sunt de obicei fie angajați, fie colaboratori persoane fizice autorizate (PFA). Însă, faptul că societatea angajatoare/ contractoare nu este stabilită în România, nu înseamnă că nu se datorează taxe aici, atunci când activitatea persoanei fizice este desfășurată de pe teritoriul țării noastre. Fiecare dintre cele două modalități de colaborare generează acestor persoane obligații fiscale în România, care adesea pot fi dificil de îndeplinit.

În cazul angajaților, procesul de raportare în România a veniturilor salariale obținute din străinătate și de plată a taxelor aferente este unul complex, lunar, cu responsabilități din partea angajatului sau din partea angajatorilor, în anumite cazuri. Aceste obligații trebuie avute în vedere de persoanele fizice, atunci când încheie un contract cu o societate din străinătate - oricare ar fi forma acestuia, chiar și, spre exemplu, un “gentleman’s agreement” - pentru că vor avea impact asupra salariului ce le va rămâne în mână după achitarea taxelor.

Pentru veniturile salariale obținute din străinătate, se datorează 10% impozit pe venit și 37,25% contribuții: 35% contribuții sociale individuale (25% contribuția la pensie, 10% contribuția la sănătate) și 2,25% contribuția asiguratorie pentru muncă. Este vorba despre aceleași taxe plătite și de un angajat al unei companii din România.
Deoarece este posibil ca obligații fiscale să apară și în statul de reședință a companiei, angajatul ar trebui să afle de la angajator care sunt acestea și în ce măsură îi vor afecta salariul net.

Obligațiile de raportare a veniturilor obținute din străinătate revin persoanei fizice și se realizează prin intermediul declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale.

negrilescum592
Mesaje: 22
Membru din: Joi Sep 03, 2020 10:34 am

Re: Persoana fizica

#3 Mesaj de negrilescum592 »

Dar daca am formularul A1 si in Romania sunt angajat la o firma cu 10 ore pe luna, schimba cu ceva datele problemei? Prin formularul A1 se dovedesc persoanelor din Spania ca se platesc contributii la pensie. Si mai este o chestiune: eu am semnat contractul cu firma din Spania, dar lucrez pe teritoriul Poloniei.

Scrie răspuns