Concediu medical. Stagiu de cotizare realizat in Germania si in Romania.

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
Mesaj
Autor
pall564
Mesaje: 3
Membru din: Mar Mai 19, 2020 3:13 pm

Concediu medical. Stagiu de cotizare realizat in Germania si in Romania.

#1 Mesaj de pall564 »

Buna ziua,

Unei persoane angajata la o societate din Romania, dupa o luna si jumatate, a fost acordat concediu medical sarcina si lauzie (cod 08).
Persoana respectiva inaintea angajarii la societatea din Romania, a mai lucrat la o alta firma din Germania.
Intrebarea mea se refera: la depunerea pentru recuperarea Concediului medical de la Casa de asigurari de sanatate, cum se calculeaza media zilnica a bazei de calcul, avand in vedere ca la firma din RO a avut o stagie de cotizare o luna si jumatate?
In Saga cand calculeaza Media Zilnica arata o suma enorm de mica, din cauza ca la firma din Romania a fost angajat numai pe o perioada de 1.5 luna.

Multumesc.

Avatar utilizator
herganiec
Mesaje: 8222
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am

Re: Concediu medical. Stagiu de cotizare realizat in Germania si in Romania.

#2 Mesaj de herganiec »

Orice tip de concediu medical este reglementat prin legea 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006.

Conform acestei legi, pentru acordarea concediului medical, angajatul trebuie să aibă domiciliul în România și să fi fost înscris în sistemul de asigurări sociale de sănătate cel puțin șase luni în ultimul an. De asemenea, este menționată de lege condiția ca activitatea să fi fost desfășurată în baza unui contract individual de muncă, raport de serviciu, act de detașare sau în baza unui statut special prevăzut de lege. Conform legii, de aceleași drepturi beneficiezi și dacă nu îndeplinești situațiile descrise anterior, dar te numeri printre:
persoanele autorizate să desfășoare activități independente;
persoanele care încheie un contract de asigurări sociale pentru concedii și indemnizații;
administratori sau manageri care au încheiat un contract de administrare sau de management;
membrii unei asociații familiale;
De asemenea, concediul medical se calculează pornindu-se de la baza de calcul, care se definește ca fiind media veniturilor lunare din ultimele 6 luni (anterioare acordării concediului medical) din cele 12 luni care se constituie stagiul de cotizare. Această bază de calcul nu poate fi mai mare decât valoarea a 12 salarii minime lunare brute pe țară.
Luându-se în considerare această bază de calcul, media zilnică se determină împărțind baza ultimelor 6 luni la numărul de zile de stagiu din ultimele 6 luni. Ulterior, valoarea indemnizației se calculează înmulțind numărul de zile de concediu medical cu procentul de acordare și cu media zilnică.
08 - Sarcină și lăuzie: 85% din venitul brut obținut;
Limita maximă a valorii indemnizației, indiferent de venitul salarial, este de 12 salarii minime brute pe țară, lunar.
“Tot ceea ce este necesar pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke)

Scrie răspuns