Deducere personala Edusal

Chestiuni specifice programului SAGA B.
Mesaj
Autor
belibouc
Mesaje: 47
Membru din: Mie Noi 08, 2017 12:24 pm

Deducere personala Edusal

#1 Mesaj de belibouc »

Buna ziua. O întrebare pentru colegii din învățământ care lucrează cu Edusal. Un salariat cu norma în 2 unități de învățământ, să zicem la o unitate 70% și la alta unitate 30%, care are funcția de bază la unitatea unde are 70%, acolo primeste deducerea. Unitatea unde are 70% cere brutul realizat la cealaltă unitate care este introdus intr-o casută, lucru care duce la diminuarea deducerii, creșterea impozitului și implicit diminuarea restului de plată. Unitatea unde are 30% din normă impozitează salariatul pentru tot venitul realizat, fără deducere, normal. Nu înțeleg care este baza legală pentru această operațiune, vă rog, cei care o cunoașteți, să o faceți publică. Mulțumesc.

balani345
Mesaje: 56
Membru din: Lun Ian 20, 2014 2:27 pm
Localitate: Vaslui

Re: Deducere personala Edusal

#2 Mesaj de balani345 »

Este o aberatie de la noi, din invatamant. Implementata acum multi ani si asa a ramas (dinainte de cota unica de impozitare, cand se facea regularizare la sf de an la impozitul din salarii).
La mine la liceu am refuzat sa mai dau sume prin telefon sau whatsapp, de ani de zile. Nici nu cer sume, dar nici nu primesc! Nu ma intereseaza ce venituri mai realizeaza angajatul si prin alte parti! Au incerca cu amenintari, cu isj-ul, etc, dar cand i-am intrebat de temei legal, etc., nu au mai sunat. In plus, pierzi timp aiurea in fiecare luna asteptand sa termine toti salariile, ca sa-ti dea tie niste sume. Unii termina mai repede, altii nu.... Si stai dupa ei, si-ti mananci ficatii ca nu poti sa-ti faci tu salariile din cauza altora...
Conform Codului fiscal, unde are baza ii dai deducere, unde nu are baza, nu-i dai. Eu nu sunt organ fiscal sa-i fac angajatului deducerea pe toate veniturile pe care le realizeaza el intr-o luna. Daca Anaf-ul va considera ca ceva este in neregula, trimite notificare. Dar de mai bine de 9 ani de zile de cand sunt aici si nu mai primesc/dau sume la alte scoli, nu am primit absolut nicio notificare de la anaf (si nici angajatii, iti inchipui ca in secunda 2 erau la mine la usa daca aveau de dat bani inapoi la stat, pe impozit).
Daca se tot insista, ai putea sa-i debifeze deducerea unde are baza, pentru ca, adunate de la toate scolile sunt sanse mari sa depaseasca pragul de acordare a deducerii (sau sa-ti aduca la inceputul anului scolar adrese cu veniturile realizate in toate scolile, si daca bruturile depasesc pragul de acordare a deducerii, debifezi deducerea in edusal, ca sa fii convins ca trece pragul).
Deci, parerea mea este ca aceasta practica e ilegala. Angajatii care au ore in mai multe scoli (care dau bruturile la alte scoli prin telefon sau mesaje) pierd bani, ilegal!
Si inca o chestie: NIMENI NU ARE ACORDUL ANGAJATULUI SA-I DEA VENITURILE LA TERTE PARTI! GDPR-ul!!!! Se pot primi amenzi pe treaba asta!

belibouc436
Mesaje: 382
Membru din: Lun Iul 10, 2006 11:00 pm

Re: Deducere personala Edusal

#3 Mesaj de belibouc436 »

Da, la fel sustin si eu de ani de zile ca nu este corect, dar nu am cu cine vorbi. Eu nu adaug la noi la unitate alte sume, nu le cer, dar am fost nevoita sa le dau - la cine e cazul, pentru ca m-au reclamat la ISJ ca nu respect ordinele, ghici ale cui? Ale ISJ, dar verbale si atat, de baza legala, nici vorba. Multumesc pentru raspuns. Oricum,nu-i singura anomalie din sistem.

Scrie răspuns