Stornare factura, prin FGO sau Saga PS?

Chestiuni specifice programului SAGA PS
Mesaj
Autor
fratilal
Mesaje: 3
Membru din: Lun Feb 04, 2019 10:53 am

Stornare factura, prin FGO sau Saga PS?

#1 Mesaj de fratilal » Dum Apr 21, 2019 11:53 pm

Salutare,
De anul acesta folosesc si eu Saga PS (fara stocuri) cu emitere de facturi prin FGO (sincronizare cu Saga), in calitate de PFA la norma de venit, platitor de TVA la facturare, tinandu-mi singur contabilitatea, dupa 10 ani de registre fizice si completari manuale ori pdf de 300 si 394 :)
Am cateva intrebari si va cer ajutorul.
Situatia de fapt: in calitate de prestator de servicii am emis o factura (cu un alt software) in mai 2018 pentru un anume serviciu (artistic) prestat. Nici azi beneficiarul nu a platit factura, iar eu as vrea sa stornez si sa-mi recuperez TVA-ul platit de mine la data respectiva. Intrebari:
1. ce platforma voi utiliza pentru a recrea factura respectiva in aceste softuri si apoi pentru a emite factura de storno, SAga PS sau FGO? De fapt chiar e nevoie de recrearea facturii?
2. eu m-am gandit ca SAga, iar pentru ca utilizez Saga PS abia de la 1-1-2019 m-am gandit ca pentru stornare pasii ar fi sa recreez / inregistrez factura initiala, la sectiunea Iesiri, cu seria, numarul si data din 2018, asa cum a fost emisa, apoi in pasul doi sa o validez si imediat sa apas butonul Stornare, cu data de 30 martie 2019 ca sa o incadrez in decontul pe trim 1 / 2019. E corecta abordarea? Sau trebuia sa fac aceste lucruri in FGO si doar importam de acolo?
3. Daca e corect, atunci factura este creata in sectiunea Iesiri a SAGA PS. Nu ar fi trebuit sa o gasesc la Intrari, pentru ca va intra pe TVA deductibil? Sau stie soft-ul sa o aseze corespunzator in declaratie si registre pentru ca e cu minus?
4. La detalierea serviciului facturat, in Saga PS, am mai multe variante la sectiunea TIP si am lasat Nedefinit deocamdata. Pentru Storno ar trebui sa aleg ceva anume de acolo?
5. Mai am in aceeasi situatie o factura emisa in 2016 pe care am lasat-o asa in standby, asteptand plata, care nu a venit nici azi. Banuiesc ca nu e prea tarziu si voi putea aplica aceeasi metoda ce se va dovedi corecta aici. Totusi, pot verifica in vreun fel ca acel beneficiar chiar a inregistrat factura in contabilitatea sa la vremea respectiva? Eu da, si am platit TVA.
6. PDF-ul rezultat in urma vizualizarii facturii de storno in Saga PS (apasand butonul Tiparire) trebuie trimis pe email si beneficiarului?

Multumesc,

Avatar utilizator
balazse
Mesaje: 19982
Membru din: Joi Iun 19, 2008 11:00 pm
Localitate: Satu Mare

Re: Stornare factura, prin FGO sau Saga PS?

#2 Mesaj de balazse » Lun Apr 22, 2019 9:25 am

Poate o sa par carcotas, dar as avea niste mentiuni:
- termenul de "TVA la facturare" nu exista, exista doar "TVA la incasare".
- ca sa stornezi o factura de serviciu, trebuie sa ai la baza o documentatie, faptul ca acel client nu ti-a platit serviciul nu este o baza de stornare a facturii.
In mod normal, factura il emiti pe baza unui comenzi/contract si un proces verbal de predare a lucrarii.

fratilal
Mesaje: 3
Membru din: Lun Feb 04, 2019 10:53 am

Re: Stornare factura, prin FGO sau Saga PS?

#3 Mesaj de fratilal » Lun Apr 22, 2019 1:37 pm

Accept cu placere orice mentiune.
Despre TVA am vrut sa spun ca nu il platesc la incasare ci imediat cum l-am facturat.
In domeniul serviciilor (in special artistice) se intampla relativ des sa ai parte de tepe. Adica semnezi contractul inainte, te prezinti pe scena, apoi a doua zi ar trebui sa trimiti pe email factura catre beneficiar, iar tu ca artist sa semnezi un proces verbal de predare a lucrarii (e responsabilitatea beneficiarului sa-l faca, din cate stiu). Mai nou toate semnarile acestea se fac scanate pe email. Cum de multe ori vine termenul de depunere a declaratiilor de TVA pana sa vina incasarea efectiva de la beneficar, posibilitatile de a ramane cu factura emisa si banii neincasati sunt multiple. De aceea m-am gandit la storno

Avatar utilizator
balazse
Mesaje: 19982
Membru din: Joi Iun 19, 2008 11:00 pm
Localitate: Satu Mare

Re: Stornare factura, prin FGO sau Saga PS?

#4 Mesaj de balazse » Lun Apr 22, 2019 2:11 pm

Procesul verbal il face prestatorul, pe baza careia poate dovedii oricand ca a efectuat serviciul in cauza (mai ales daca trimiti factura prin e-mail) si este confirmat de client.
Ca artist, poti sa emiti factura proforma si sa soliciti plata in avans sau cel putin partial a contravalorii serviciilor, ca urmare reduci din posibilitatea de a pierde bani.
In loc de stornare factura, cel mai bine trimiti e-mail clientului sau contactezi un jurist/avocat/recuperator de creante.

fratilal
Mesaje: 3
Membru din: Lun Feb 04, 2019 10:53 am

Re: Stornare factura, prin FGO sau Saga PS?

#5 Mesaj de fratilal » Lun Apr 22, 2019 2:18 pm

Multumesc,
Ideea stornarii mi-a venit dupa un an deja de refuzuri din partea beneficiarului, care invoca motive absurde doar pentru a nu plati. Sunt dese aceste situatii, din pacate, pe segmentul de servicii. M-am gandit ca voi iesi mult mai castigat recuperandu-mi macar TVA-ul din stornare decat cheltuind cel putin valoarea onorariului neplatit pe avocati si procese.

Avatar utilizator
balazse
Mesaje: 19982
Membru din: Joi Iun 19, 2008 11:00 pm
Localitate: Satu Mare

Re: Stornare factura, prin FGO sau Saga PS?

#6 Mesaj de balazse » Lun Apr 22, 2019 2:29 pm

Doar daca ai o documentatie semnat de client cum ca nu s-a realizat serviciul in cauza sau ca s-a realizat doar partial, adica nu a fost respectat un articol din contractul semnat intre parti poti storna factura. Cel putin dupa parerea mea.
Faptul ca ai luat teapa de la client, ca nu doreste sa plateasca, nu este o baza reala de a storna factura, din pacate.

Scrie răspuns