Facturare in USD-incasare in cont RON, inregistrare in SAGA PS, erori ???

Chestiuni specifice programului SAGA PS
Mesaj
Autor
constantinp583
Mesaje: 8
Membru din: Joi Noi 29, 2018 10:03 am

Facturare in USD-incasare in cont RON, inregistrare in SAGA PS, erori ???

#1 Mesaj de constantinp583 » Lun Mai 20, 2019 12:16 pm

Bună ziua !
Vă rog să încercați să mă ajutați în soluționarea următoarei probleme :
-A-OBIECT:Prestare servicii It către o firmă din USA cu facturare în USD și plată în USD intr-un cont in RON deschis la ING. Convertirea în lei se face la cursul ING.
-B-Am vrut să țin cont de prevederile Ord. MFP nr. 170/17.02.2015:
Extras:CAPITOLUL III pct. 18.> Operaţiunile efectuate în valută se evidenţiază în contabilitate în moneda naţională, utilizându-se cursul de schimb valutar de la data efectuării operaţiunii.
Prin curs de schimb de la data efectuării operaţiunii se înţelege cursul de schimb al pieţei valutare, comunicat de Banca Naţională a României, din ultima zi bancară anterioară operaţiunii, disponibil ca informaţie la momentul efectuării operaţiunii (încasare, plată, emitere de documente).<
Sumele aferente operaţiunilor în valută se înregistrează în Registrul-jurnal de încasări şi plăţi (cod 14-1-1/b) în lei, cu menţionarea în coloana de explicaţii a valorii în valută.

-C-Operații efectuate:
-1-Emiterea facturii (in ecranul IEȘIRI) cu înscrierea c/v serviciilor efectuate în sumă de 2.300 $
-2-După primirea extrasului de cont de la ING, am validat factura apoi am operat Încasarea în ecranul BĂNCI VALUTĂ, a sumei sumei de 2.300 $, convertită în lei la cursul de schimb BNR cf.pct. 18 din ordinul MFP mai sus menționat.
-D- Efecte ale operațiilor mai sus enumerate:
-E1-În ecranul ieșiri apare suma de 2.300 $ la rubrica Neachitat
-E2-În ecranul BANCA IN VALUTĂ, in subecranul DETALII apare:
-De încasat= 2.300
-Suma rămasă=2.300. Cu toate că apare o dif. de curs valutar BNR vs. ING, avînd ca urmare o dif. in plus de 127,65 lei, bifa respectivă din subecranul Detalii este inactivă.
-E3-În RJPIP apare înregistrarea incasării in RON la cursul BNR iar la rubrica EXPLICAȚII este înscrisă suma de 2300 $ si cursul de schimb BNR utilizat.
CONCLUZII: Deși inregistrarea în RJPIP respectă prevederile Ord. MFP, apar necorelări ale sumei încasate în lei: una în extrasul de cont ING și cealaltă în RJPIP:
PS: După 2 runde de discuții la DJFP Galați, a reieșit că ar trebui să iau în considerație suma în lei conform extrasului de cont ING, deoarece prevederile ord. MFP se aplică în cazul in care incasarea se face in USD intr-un cont deschis in USD, utilizând cursul de schimb BNR.
Mă puteți ajuta ??
Mulțumesc anticipat.

ilioiud97
Mesaje: 152
Membru din: Mie Sep 23, 2015 10:01 am

Re: Facturare in USD-incasare in cont RON, inregistrare in SAGA PS, erori ???

#2 Mesaj de ilioiud97 » Mie Iul 03, 2019 11:12 am

Salut
În situația asta, ai încasat RON (soldul contului RON a crescut cu suma respectivă)

1. înregistrezi factura în "Ieșiri valută"
2. Când încasezi banii, înregistrezi încasarea tot în ecranul "Ieșiri valută", scriind de mână cursul la care s-a făcut conversia de către bancă. Saga va avertiza că acest curs e diferit de cel preluat - NU se acceptă modificarea.

Într-adevăr, dacă încasai direct valută (adică soldul contului tău de valută creștea cu 2300 USD), înregistrai încasarea la cursul BNR valabil în ziua încasării.
NU sunt contabil.

Scrie răspuns