Forum SAGA

Aici ne tutuim, vorbim, ne imprietenim
Acum este Joi Dec 13, 2018 3:24 am

Ora este UTC + 2




Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 10 mesaje ] 
Autor Mesaj
MesajScris: Dum Noi 04, 2018 12:48 pm 
Neconectat

Membru din: 22 Apr 2016
Mesaje: 6
Buna ziua,

Conform noilor reglementari legislative (OUG 89/2018) de la 1 nov TVA pt unitatile de alim. publica se modifica: 5% alimente vandute in locatia unde se produc, 9% livrari catering. Se poate implementa in Publine acest lucru in asa fel incat DOAR alimentele, vandute prin meniul de livrari sa aiba TVA 9% iar restul, ce se vand pe mese 5% ? Eu am creat grupuri cu TVA diferit, dar ma chinui tare. Ar fi de mare ajutor si daca TVA la intrari (NIR) sa fie luat automat 9% sau 19% dupa caz, iar la vanzare 5%, 9%, 19%, poate o setare de cote de TVA pt fiecare articol ? TVA achizitie, TVA vanzare locatie, TVA livrari ? Ajuta mult si la bere unde cotele de tva la achizitie si vanzare difera. Multumesc.


Sus
 Profil  
 
MesajScris: Dum Noi 04, 2018 12:54 pm 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 19 Iun 2008
Mesaje: 18880
Localitate: Satu Mare
Nu ar fi mai usor sa creezi articol diferit pentru 5% si 9%?
Ex: "pirodus x" (9%), "produs x-"/"produs x_" (5%)?


Sus
 Profil  
 
MesajScris: Dum Noi 04, 2018 4:59 pm 
Neconectat

Membru din: 22 Apr 2016
Mesaje: 6
Eu zic ca nu, pentru ca vindem acelasi produs cu TVA diferit. Daca voi face o dublura la productie iese o mare incurcatura, sa nu complicam lucrurile...zic...daca putem rezolva elegant din soft.


Sus
 Profil  
 
MesajScris: Dum Noi 04, 2018 7:56 pm 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 19 Iun 2008
Mesaje: 18880
Localitate: Satu Mare
In acest caz vom vedea solutia oferita de echipa Saga.
Totusi cel mai bine ar fi sa trimiti e-mail direct echipei Saga, dupa care sa ne zici si noua ce solutie s-a gasit.


Sus
 Profil  
 
MesajScris: Lun Noi 05, 2018 8:41 pm 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 01 Ian 1970
Mesaje: 19588
Localitate: Beiuş, Bihor
Momentan e imposibil de rezolvat. Ar presupune să schimbe cota în funcție de modalitatea de servire.
Și nu doar asta, dar modalitatea de servire ar trebui definită la nivel de articol.
Ce faci dacă se comandă o pizza pentru consum în local și când o aduce la masă o vrea la pachet?
Sau ai pe o comandă 5 pizza servite acolo și 2 la pachet?

_________________
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Imagine


Sus
 Profil  
 
MesajScris: Mar Noi 06, 2018 10:21 pm 
Neconectat

Membru din: 22 Apr 2016
Mesaje: 6
Sunt sigur ca cei care au adus modificarea legislativa nu s-au gandit prea departe. Asta e !
Clar ca nu o sa te amendeze nimeni daca omul s-a razgandit la masa sa ia produsul acasa , e evident ca nu ai facut o livrare.
Propunerea mea a fost ca ceea ce se vinde prin meniul de livrari care separa clar zic eu lucrurile sa poata fi automat taxat cu TVA corespunzator noii reglementari.
Stiu ca nu e simplu, dar poate pe viitor gasim o solutie. Ar ajuta mult si pt cazul berii care se pare ca va intra sub incidenta acestei modificari si vom avea un articol cu 19% TVA la achizitie si 5% la vanzare. Articol ce e definit ca marfa, deci nu faci din el alt produs ca la berea draught. Acum stiu ca aveti bataie mare de cap cu casele de marcat, poate pe viitor...


Sus
 Profil  
 
MesajScris: Mie Noi 07, 2018 11:10 am 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 01 Ian 1970
Mesaje: 19588
Localitate: Beiuş, Bihor
Problema nu e acolo. Acolo, da, lucrurile sunt clare. Dar dacă apar situații mixte, e o problemă.
La bere nu e nici o problemă, nici acum. Se poate defini articol de bere la halbă cu TVA de 5% și când intră 1 butoi să se facă recepția în unități de 400 ml sau 500 ml în funcție de cum sunt halbele. Și cota de TVA de la achiziție poate fi modificată. Va da atenționare probabil, dar la vânzare va folosi cota din articole.
Eu zic să mai așteptăm. Momentan se poate aplica 5% la orice pentru că aia cu livrare sau servire la masă e un proiect de ordin. Dacă mai au puțină minte nu-l vor publica sau îl vor simplifica.

_________________
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Imagine


Sus
 Profil  
 
MesajScris: Mie Noi 07, 2018 5:41 pm 
Neconectat

Membru din: 18 Feb 2008
Mesaje: 28
In cazul unui fast food/shaormerie se aplica 5% indiferent daca omul sta la masa (sunt cateva mese amenajate) sau ia shaorma la mana si se duce cu ea? :roll: Codul CAEN e 5610 restaurante.


Sus
 Profil  
 
MesajScris: Joi Noi 08, 2018 9:58 am 
Neconectat

Membru din: 26 Ian 2012
Mesaje: 692
:mrgreen: normal, cine stă în picioare trebuie să plătească! (mai mult)


Sus
 Profil  
 
MesajScris: Joi Noi 08, 2018 11:20 am 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 01 Ian 1970
Mesaje: 19588
Localitate: Beiuş, Bihor
Ia mergeți la McDonalds și comandați la geam :)) sau pentru acasă.

_________________
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Imagine


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 10 mesaje ] 

Ora este UTC + 2


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
POWERED_BY
Translation/Traducere: phpBB România