Stornare facturi neincasate 2011

Mesaj
Autor
radulescur594
Mesaje: 275
Membru din: Mie Iul 28, 2010 12:00 am

Stornare facturi neincasate 2011

#1 Mesaj de radulescur594 »

Buna ziua,

Am cateva facturi neincasate din 2011 din rea vointa. Nu as vrea sa ii mai dau in judecata ci sa le stornez pt ca sunt sume mici.

Am doua intrebari:

1. Sunt obligat prin lege sa ii dau in judecata pentru a recupera creantele sau pot sa le stornez fara constrangeri legale. Exista alta modalitate pentru a le anula "fara sa supar fiscul"?

2. Daca le stornez in SAGA la ce rand trebuie trecute in declaratia 300 pentru ca observ ca SAGA nu le trece automat. Mai trebuie redepusa vreo alta declaratie in afara de 300 pentru acestea?

Multumesc!

radulescur594
Mesaje: 275
Membru din: Mie Iul 28, 2010 12:00 am

Re: Stornare facturi neincasate 2011

#2 Mesaj de radulescur594 »

Va rog...opinii?

Avatar utilizator
herganiec
Mesaje: 8222
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am

Re: Stornare facturi neincasate 2011

#3 Mesaj de herganiec »

le achiti prin 6588. Nu poti sa le stornezi.
“Tot ceea ce este necesar pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke)

botezatur956
Mesaje: 8
Membru din: Joi Feb 24, 2011 10:05 am

Re: Stornare facturi neincasate 2011

#4 Mesaj de botezatur956 »

Astfel, in cazul in care creantele si datoriile au fost inventariate, verificate si confirmate pe baza "Extrasului de cont" sau au fost confirmate debitele prin orice alta modalitate, termenul de prescriptie se va intrerupe si va incepe sa curga un nou termen de prescriptie de la data recunoasterii debitului. La scaderea din evidenta a creantelor si datoriilor ale caror termene de incasare sau de plata sunt prescrise, trebuie sa demonstrati ca au fost intreprinse toate demersurile legale pentru decontarea acestora.

Din punct de vedere contabil:
Nota contabila 658 = 4111

In concluzie nu pot fi scazute din evidenta acele creante pentru care dreptul de a cere plata s-a prescris.

In continuare si alte reglementari situatii in care creantele pot fi scazute din evidente din diverse alte situatii :

In primul rand, potrivit pct. 56 alin. (3) din Reglementarile contabileconforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009, evaluarea la inventar a creantelor si a datoriilor se face la valoarea lor probabila de incasare sau de plata. Diferentele constatate in minus intre valoarea de inventar stabilita la inventariere si valoarea contabila a creantelor se inregistreaza in contabilitate pe seama ajustarilor pentru deprecierea creantelor.
Pentru creantele incerte se constituie ajustari pentru pierdere de valoare.
Potrivit pct. 189 creantele incerte se inregistreaza distinct in contabilitate (contul 4118 "Clienti incerti sau in litigiu").

In scopul prezentarii in situatiile financiare anuale, creantele se evalueaza la valoarea probabila de incasat. Atunci cand se estimeaza ca o creanta nu se va incasa integral, in contabilitatese inregistreaza ajustari pentru depreciere, la nivelul sumei care nu se mai poate recupera.
Daca activele circulante fac obiectul ajustarilor de valoare cu caracter exceptional, exclusiv in scop fiscal, suma ajustarilor si motivele pentru care acestea au fost efectuate trebuie prezentate in notele explicative (pct. 151).

Inregistrari contabile:

1. Transferul creantelor la „clienti incerti" prin formula contabila:

4118 = 4111
„Clienti incerti sau in litigiu" "Clienti"

2. Inregistrarea ajustarilor pentru depreciere, la nivelul sumei care se considera ca nu se mai poate recupera:

6814 = 491
„Cheltuieli de exploatare privind "Ajustari pentru deprecierea
ajustarile pentru deprecierea creantelor – clienti"
activelor circulante"

3. Inregistrarea pierderii din creante:

654 = 4118
„Pierderi din creante "Clienti incerti sau in litigiu"
si debitori diversi"

4. Anularea ajustarii care ramane fara obiect:

491 = 7814
„Ajustari pentru deprecierea "Venituri din ajustari pentru
creantelor - clienti" deprecierea activelor circulante"

In cazul debitorilor radiati precum si al celor pentru care prin hotarare judecatoresca s-a declarat falimentul, daca nu s-au inregistrat ajustari pentru deprecierea creantelor, in baza documentelor care atesta aceste stari de fapt (radiere, faliment) creantele se vor scoate din evidenta prin formula contabila:

654 = 4111
„Pierderi din creante "Clienti"
si debitori diversi"

Din punct de vedere fiscal, conform art. 22 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, sunt deductibile provizioanele constituite in limita unui procent de 20% incepand cu data de 1 ianuarie 2004, 25% incepand cu data de 1 ianuarie 2005, 30% incepand cu data de 1 ianuarie 2006, din valoarea creantelor asupra clientilor, inregistrate de catre contribuabili, altele decat cele prevazute la lit. d), f), g) si i), care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

1. sunt inregistrate dupa data de 1 ianuarie 2004;
2. sunt neincasate intr-o perioada ce depaseste 270 de zile de la data scadentei;
3. nu sunt garantate de alta persoana;
4. sunt datorate de o persoana care nu este persoana afiliata contribuabilului;
5. au fost incluse in veniturile impozabile ale contribuabilului;

Conform alin. (1) lit. j) al aceluiasi articol, sunt deductibile ajustarile constituite in limita unui procent de 100% din valoarea creantelor asupra clientilor, care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
1. sunt inregistrate dupa data de 1 ianuarie 2007;
2. creanta este detinuta la o persoana juridica asupra careia este declarata procedura de deschidere a falimentului, pe baza hotararii judecatoresti prin care se atesta aceasta situatie;
3. nu sunt garantate de alta persoana;
4. sunt datorate de o persoana care nu este persoana afiliata contribuabilului;
5. au fost incluse in veniturile impozabile ale contribuabilului.

Reducerea sau anularea ajustarilor care au fost anterior deduse se include in veniturile impozabile, potrivit art. 22 alin.(5) din Codul fiscal. In baza art. 21 alin. (2) lit. n) sunt deductibile la determinarea profitului impozabil pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor neincasate, in urmatoarele cazuri:
1. procedura de faliment a debitorilor a fost inchisa pe baza hotararii judecatoresti;
2. debitorul a decedat si creanta nu poate fi recuperata de la mostenitori;
3. debitorul este dizolvat, in cazul societatii cu raspundere limitata cu asociat unic, sau lichidat, fara succesor;
4. debitorul inregistreaza dificultati financiare majore care ii afecteaza intreg patrimoniul.

In alte situatii, astfel cum prevede alin. (4) lit. o) al acestui articol, nu sunt deductibile la determinarea profitului impozabil pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor incerte sau in litigiu, neincasate, pentru partea neacoperita de provizion, potrivit art. 22, precum si pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor incerte sau in litigiu, neincasate. In aceasta situatie, contribuabilii care scot din evidenta clientii neincasati sunt obligati sa comunice in scris acestora scoaterea din evidenta a creantelor respective, in vederea recalcularii profitului impozabil la persoana debitoare, dupa caz;

Cu privire la creantele neincasate, baza de impozitare a TVA se reduce doar in cazul falimentului beneficiarului, in baza hotararii judecatoresti de inchidere a procedurii prevazute de Legea 85/2006 privind procedura insolventei, hotarare ramasa definitiva si irevocabila, conform art. 138 lit. d) din Codul fiscal . In acest scop societatea va emite facturi cu valorile inscrise cu semnul minus. Scoaterea creantelor din evidenta se va efectua in baza hotararii organelor de conducere ale societatii, carora le revin astfel de competente, potrivit prevederilor actului constitutiv.

In ceea ce priveste creantele prescrise, termenul de prescriptie a dreptului la actiune al creditorului impotriva debitorului care nu si-a achitat datoria la scadenta este termenul de drept comun in materie de obligatii comerciale: 3 ani. Acelasi termen, 3 ani, este prevazut de lege si pentru prescriptia dreptului de a cere executarea silita a titlurilor executorii - hotarari judecatoresti, contracte autentice etc. - obtinute impotriva debitorului rau-platnic. Potrivit art. 16 din Decretul 167/1958 privitor la prescriptia extinctiva, prescriptia se intrerupe prin recunoasterea dreptului a carui actiune se prescrie, facuta de catre debitor. Intreruperea sterge prescriptia inceputa inainte de a se fi ivit imprejurarea care a intrerupt-o. Dupa intrerupere incepe sa curga o noua prescriptie.

apetrem
Mesaje: 2852
Membru din: Mar Noi 15, 2011 12:00 am
Localitate: Brasov

Re: Stornare facturi neincasate 2011

#5 Mesaj de apetrem »

De unde ai plagiat :)
Marian Apetre

radulescur594
Mesaje: 275
Membru din: Mie Iul 28, 2010 12:00 am

Re: Stornare facturi neincasate 2011

#6 Mesaj de radulescur594 »

Multumesc pt raspunsuri dar mai am niste neclaritati herganiec:

1. Daca le achit prin 6588, in contabilitatea clientului raman neachitate. Ce document sa-i dau daca nu factura de storno?

2. In cazul in care imi da produsul inapoi, pot storna factura respectiva si reintroduce in gestiune bunul respectiv?

Avatar utilizator
herganiec
Mesaje: 8222
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am

Re: Stornare facturi neincasate 2011

#7 Mesaj de herganiec »

1. si daca nu vrea sa o primeasca ?
2. daca returneaza marfa inapoi puteti face stornare si ok.
“Tot ceea ce este necesar pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke)

radulescur594
Mesaje: 275
Membru din: Mie Iul 28, 2010 12:00 am

Re: Stornare facturi neincasate 2011

#8 Mesaj de radulescur594 »

1. Este clar in legatura cu procedura in cazul in care primesc produsul inapoi. Aici TVA-ul pentru factura de storno il trec in D300 la regularizari taxa colectata?


2. Problema este ca e o factura de servicii neachitata pe care dupa indicatiile dumneavoastra sa o achit prin 6588. Am discutat acum cateva zile cu clientul si i-am propus sa ii dau o factura de storno la factura de servicii respectiva nestiind ca nu este intocmai corect acest lucru.
Totusi, in cazul in care o achit prin 6588 ce document ii dau clientului...sau mai intai trebuie neaparat sa il actionez in instanta, dupa care decurg si celelalte? :(

Multumesc herganiec

stefi
Mesaje: 1148
Membru din: Mar Feb 10, 2015 9:42 am
Localitate: Tarnaveni

Re: Stornare facturi neincasate 2011

#9 Mesaj de stefi »

De ce imi Ia in calculul imp.pe venitul microintreprinderlor ct.7814?
Am o NC la 31.12.2019 6814 = 491 la o societate care a trecut la impozit pe venir din ianuarie 2017.…..
Pot trece eu manual, in casuta de suma neimpozabila?

Avatar utilizator
tomac
Mesaje: 25898
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Beiuş, Bihor

Re: Stornare facturi neincasate 2011

#10 Mesaj de tomac »

Pentru că nu are de unde să știe dacă a fost sau nu deductibilă, la calculul impozitului pe profit, cheltuiala anulată de acest venit atunci când a fost constituită.
Dacă da, atunci utilizatorul care știe acest lucru va completa pe coloana "Sumă neimpozabilă" suma respectivă.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

stefi
Mesaje: 1148
Membru din: Mar Feb 10, 2015 9:42 am
Localitate: Tarnaveni

Re: Stornare facturi neincasate 2011

#11 Mesaj de stefi »

Perfect, multumesc mult pt.raspunsul prompt!

Scrie răspuns