Buna ziua,
Am o firma de catering (platitoare de tva, micro cu impozit pe venit) care a achizitionat pe factura bauturi alcoolice (19%) TVA in 26.10.2018, in vederea utilizarii lor intr-o comanda de catering.
Cum inregistrez factura? Se poate deduce TVA-ul?
Mentionez ca firma pana la 31.10 colecteaza TVA 9%, urmand ca de la 1.10 sa treaca pe regimul nou de 5%.
Pentru facturarea serviciilor de catering ce includ pe langa alimentele normale si aceste bauturi alcoolice, ce TVA voi aplica (19% vs 5/9%)?
Multumesc anticipat pentru ajutor.
Bauturi alcoolice in activitatea de catering
-
- Mesaje: 13
- Membru din: Mie Feb 16, 2011 5:11 pm
-
- Mesaje: 2460
- Membru din: Mie Mai 06, 2009 12:00 am
- Localitate: Locuinta mea de vara (si nu numai) e... la tara
Re: Bauturi alcoolice in activitatea de catering
Din cat stiu la bauturile alcoolice nu se aplica cota redusa de 5%. Numai la bere. Deci bauturile alcoolice raman in continuare cu cota veche de tva.
-
- Mesaje: 445
- Membru din: Lun Aug 28, 2006 12:00 am
- Localitate: prahova
Re: Bauturi alcoolice in activitatea de catering
Cred ca va fi o nebunie curata pentru ca:
-in bucatarie preparatele sunt la comun, adica de aici se serveste si in local cat si la domiciliu;
-cum se va face determinarea meniurilor livrate la domiciliu(catering) si in local?
- va trebui sa existe note comanda scrise, cu numele si adresa celui care a cerut livrarea acasa, ca sa existe dovada cantitatilor livrate cu tva 5%? Spun asta ptr ca pot fi interpretari de genul ca s-a facut consumatia in local si s-a taxat cu tva 9% iar in realitate sa fi fost livrata la domiciliu .
- ce CAEN va trebui sa aiba firma , in cazul in care acesta este diferit de activitatea de restauant?
- daca livrarea se face la domiciliu, este evident ca plata se face la usa clientului, va trebui eliberata chitanta pe loc sau distribuitorul va venii cu banii si-i va marca pe casa de marcat?
Voi cum ganditi,cum procedati in cazuri similare?
-in bucatarie preparatele sunt la comun, adica de aici se serveste si in local cat si la domiciliu;
-cum se va face determinarea meniurilor livrate la domiciliu(catering) si in local?
- va trebui sa existe note comanda scrise, cu numele si adresa celui care a cerut livrarea acasa, ca sa existe dovada cantitatilor livrate cu tva 5%? Spun asta ptr ca pot fi interpretari de genul ca s-a facut consumatia in local si s-a taxat cu tva 9% iar in realitate sa fi fost livrata la domiciliu .
- ce CAEN va trebui sa aiba firma , in cazul in care acesta este diferit de activitatea de restauant?
- daca livrarea se face la domiciliu, este evident ca plata se face la usa clientului, va trebui eliberata chitanta pe loc sau distribuitorul va venii cu banii si-i va marca pe casa de marcat?
Voi cum ganditi,cum procedati in cazuri similare?
Daca pot sa ajut si nu o fac,degeaba exist.
-
- Mesaje: 2460
- Membru din: Mie Mai 06, 2009 12:00 am
- Localitate: Locuinta mea de vara (si nu numai) e... la tara
Re: Bauturi alcoolice in activitatea de catering
Parcă ai fi din povestea cu”drobul de sare”! Ce-ți faci atâtea probleme! Vei alege ce te avantajează cel mai mult. Atâta timp cât un lucru nu este interzis expres prin actul normativ este in zona gri, deci ți-l poți permite!