Factura I.I. pt.lucrari agricole

Mesaj
Autor
matanies
Mesaje: 12
Membru din: Lun Ian 04, 2016 5:28 pm

Factura I.I. pt.lucrari agricole

#1 Mesaj de matanies »

I.I. norma de venit, executa lucrari agricole catre P.F. si SRL-uri.
Este corect factura+chitanta (max.5.000 lei ) sau trebuie neaparat bon fiscal (casa de marcat) ?
Poate are cineva asemenea situatie.
Nu vad sa fie aceasta activitate prevazuta la "exceptii" dar... sa mergi pe camp in tractor cu casa de marcat .....
Ce pareri aveti, ce sfat puteti da.
Va multumesc.

Avatar utilizator
tomac
Mesaje: 25947
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Beiuş, Bihor

Re: Factura I.I. pt.lucrari agricole

#2 Mesaj de tomac »

Către PF e nevoie de casă de marcat.
Și da, merge cu casa pe câmp. în bună tradiție românească.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

cacerovschin377
Mesaje: 8
Membru din: Mie Mar 02, 2016 1:58 pm

Re: Factura I.I. pt.lucrari agricole

#3 Mesaj de cacerovschin377 »

Pentru I.I. impozitat la norma de venit , este bine sa nu efectueze lucrari agricole catre terti deoarece
se abate de la normele de venit stabilite pentru culturile declarate la APIA si in Declaratia Unica.
In cazul in care se executa lucrari pentru altii... este vorba de activitate de prestari servicii si trebuiesc declarate separat pentru impozitare in sistem real.-Subsectiunea 1 pct. 2.1.1 din Declaratia unica Deci evidenta separata unde la cheltuieli trebuie facut un deviz cu toate elementele ,,, carburanti , piese schimb, salarii,, amortizare utilaje,,, iar la venituri desigur se inregistreaza factura cu tva 9% .. Deci activitatea trebuie sa fie pe profit si de platit impozit.. ca doar nu faci lucrarea sa inregistrezi pierderi. Mai bine lipsa , sau pe riscul dvs. fara factura ..

Avatar utilizator
balazse
Mesaje: 24145
Membru din: Vin Iun 20, 2008 12:00 am
Localitate: Satu Mare

Re: Factura I.I. pt.lucrari agricole

#4 Mesaj de balazse »

Pentru CacerovschiN377
Referitor la cele postate, am niste nelamuriri.
De unde stii cu exactitate pentru ce activitate este inregistrat MatanieS?
La un II, de cand discutam de "profit" si de ce ar fi obligatoriu sau ai un venit net si nu pierdere, de unde stii ce fel de investitii a facut?
De ce ar fi factura cu 9%, daca nu vinde cereale?

cacerovschin377
Mesaje: 8
Membru din: Mie Mar 02, 2016 1:58 pm

Re: Factura I.I. pt.lucrari agricole

#5 Mesaj de cacerovschin377 »

pentru balazse... Pai matanies a zis ca este II cu norma de venit ,, si ca executa lucrari agricole la terti - p.f si srl.,,., - deci automat se deduce ca este si el(ea) tot cu activitate agricola si a depus declaratia unica cu bifa la capitolul 2 sectiunea 1 , subsectiunea 3 - 2.1.3. activitati agricole impuse la norma de venit DAR aici sunt admise numai produsele vegetale si animale cu valoarea stabilita de catre Consiliul Judetean si ANAF in vederea impozitarii ,, (vezi si OG 8/2013 ) ,Exclus alte activitati .
Daca are si alte activitati autorizate tot la norma de venit atunci trebuia sa bifeze si subsectiunea 2 -2.1.2 venituri impuse pe baza de norma de venit /Aici se trec veniturile realizate din diverse meserii posibile si prestarile de servicii . Si aici valorile se iau din lista stabilita de Consiliul Judetean si ANAF unde sunt influiente in plus si minus,,,in vederea impozitarii (cautati lista pe ANAF ,,, ) Veti gasi la nr. 113 -(pt.judetul Calarasi si Timis asa este nr. 113 ) servicii executate in agricultura ,manual sau cu mijloace mecanice,. cod CAEN 0161 - activitati auxiliare pentru productia vegetala /
Initial am zis ca trebuia declarate ca activitati independente si impusae in sistem real /// deci tot trebuie declarate undeva.. adica pentru ce este autortizata I.I.
Cat priveste "profitul" la I.I. m-am referit la lucrarea in sine la lucrarea agricola, ca doar nu te duci sa faci o lucrare la altii fara sa ai un 10 lei profit...(cum am zis mai bine lipsa sau fara factura, pe riscul personal,,, ) iar investitia facuta (eventual cumpararea unui utilaj ) nu se trece pe cheltuieli, ci numai amortizarea lui in timp ...
Nu am inteles intrebarea dvs."de ce ar fi factura cu 9%,daca nu vinde cereale?"
Factura de prestari servicii in agricultura (lucrarile agricole )este cu cota de 9% TVA .DACA ESTE INREGISTRAT IN SCOP TVA . Daca NU , nu calculeaza tva
Pentru vanzarea produselor agricole realizate, cereale,,, daca este platitoare de tva pe factura se
mentioneaza " Taxare inversa conf. art. 331(2) lit.C Cod fiscal. fara valoare la TVA .
Dace nu este platitoare de tva , se trece numai valoarea produsului (grau,porumb ) , fara tva
Acuma sa se exprime Matanies ce a inteles in functie de pozitia sa fiscala,,, si mai are posibilitatea sa mearga la ANAF de care apartine si sa se lamureasca mai bine si mai legal... ca aici pe forum mai zicem poate cate ceva ce nu convine cuiva...

Avatar utilizator
balazse
Mesaje: 24145
Membru din: Vin Iun 20, 2008 12:00 am
Localitate: Satu Mare

Re: Factura I.I. pt.lucrari agricole

#6 Mesaj de balazse »

Pentru CacerovschiN377
Referitor la facturarea cu TVA 9% era scaparea mea, deoarece m-am gandit doar la produse, nu si la servicii asa cum este mentionat in Codul Fiscal.
Referitor la investitii, in unele cazuri acele amortizari pot reprezenta valori destul de mari, de aceea am mentionat de ele.
In ceea ce priveste activitatea eu zic ca ii ma bine ca MatanieS sa mentioneze detaliile si doar dupa aceea sa oferim un raspuns clar, altfel doar raspundem in baza unor presupuneri. :wink:

Avatar utilizator
tomac
Mesaje: 25947
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Beiuş, Bihor

Re: Factura I.I. pt.lucrari agricole

#7 Mesaj de tomac »

cacerovschin377 scrie:si ca executa lucrari agricole la terti - p.f si srl.,,., - deci automat se deduce ca este si el(ea) tot cu activitate agricola si a depus declaratia unica cu bifa la capitolul 2 sectiunea 1 , subsectiunea 3 - 2.1.3. activitati agricole impuse la norma de venit DAR aici sunt admise numai produsele vegetale si animale cu valoarea stabilita de catre Consiliul Judetean si ANAF in vederea impozitarii ,, (vezi si OG 8/2013 )
Nu se deduce automat asta. Poate fi autorizat pentru a ara sau semăna, adică lucrări auxiliare în agricultură, servicii. Și acestea pot fi impuse la normă de venit. Dar ca activități independente nu ca activități agricole.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

Scrie răspuns