Restituire imprumuturi catre asociati/actionari

Mesaj
Autor
nitud254
Mesaje: 164
Membru din: Mie Iun 06, 2018 10:20 am

Restituire imprumuturi catre asociati/actionari

#1 Mesaj de nitud254 »

Constatare:
O societate comerciala are in casierie la data de 30.11.2018 un sold scriptic de 520.419,47 lei. In acelasi timp societatea are o datorie catre asociati/actionari inregistrata in contul 4551 de 422.381,92 lei. Soldurile provin dintrun istoric al operatiunilor succesive de imprumut/restituire ce se intinde pe o perioada de mai multi ani.
Se pune intrebarea in ce conditii (limite, sume) se poate plati (restitui) in numerar imprumutul luat de la societate al carui sold la 30.11.2018 este de 422.381,92 lei

Documente si temeiuri legale utilizate:
1. Potrivit dispozitiilor art. 4 (4) din Legea nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată (actualizată până la data de 1 august 2016*), Operaţiunile de plăţi în numerar efectuate de persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), - in cazul de fata persoane juridice - către persoane fizice, reprezentând contravaloarea unor achiziţii de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanţe sau alte drepturi şi restituiri de împrumuturi sau alte finanţări se efectuează cu încadrarea în plafonul zilnic de 10.000 lei către o persoană. Sunt interzise plăţile fragmentate în numerar către o persoană, pentru tranzacţiile mai mari de 10.000 lei.
2. Potrivit Dictionarului limbii romane contemporate, Vasile Breban, Editura stiintifica si enciclopedica, Bucuresti, 1980, tranzactia reprezinta intelegerea intre partenerii unei operatiuni economice, comerciale, etc, cuprinzand conditiile de efectuare a ei.
3. Potrivit Dictionarului juridic (DEX) Tranzacţia este un contract prin care părţile previn sau sting un litigiu, inclusiv în faza executării silite, prin concesii sau renunţări reciproce la drepturi ori prin transferul unor drepturi de la una la cealaltă;
4. In conformitate cu dispozitiile art. 2267 (1) din Noul Cod civil Tranzacția este contractul prin care părțile previn sau sting un litigiu, inclusiv în faza executării silite, prin concesii sau renunțări reciproce la drepturi ori prin transferul unor drepturi de la una la cealaltă.
5. Potrivit dispozitiilor art. 6 (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, orice operatiune economic-financiara efectuata se consemneaza in momentul efectuarii ei intr-un document care sta la baza inregistrarile in contabilitate, dobandind astfel calitate de document justificativ.

Concluzii:
1. In cazul dedus analizei incasarile si platile istorice succesive consemnate in documente si inregistrate in conturile 5311, respectiv 551 sunt operatiuni econico-financiare efectuate in cadrul tranzactiilor consemnata in contracte;
2. O tranzactia, in sensul dispozitiilor art. 4(4) din legea nr. 70/2015, reprezinta fiecare contract de imprumut incheiat incheiat intre conducerea societatii si asociati/actionari, deoarece prin acele documente (contracte) s-au consemnat intelegerile intre parti si conditiile de efectuare a ei, prevenind astfel eventuale litigii;
3. Raportul dintre “operatiune” si “tranzactie” este un raport de la parte (operatiune) la intreg (tranzactie);

Recomandari:
1 Imprumuturile luate de societate de la asociati/actionari se pot restitui (achita) in numerar catre asociati/actionari cu încadrarea în plafonul zilnic de 10.000 lei către o persoană, fiind interzise plăţile fragmentate în numerar către o persoană, pentru tranzacţiile mai mari de 10.000 lei.
2 Cu alte cuvinte daca tranzactiile (contractele) sunt incheiate cu unul sau mai multi asociati/actionari, pentru sume mai mici de 10.000 lei fiecare, se poate achita in numerar fiecarui asociat/actionar in aceiasi zi intrega valoare a imprumutului prevazut in contract (tranzactie);
3 Daca daca tranzactiile (contractele) sunt incheiate cu mai multi asociati/actionari, pentru sume mai mari de 10.000 lei fiecare, se poate achita in numerar fiecarui asociat/actionar in aceiasi zi numai cate 10.000 lei din valoarea totala a imprumutului prevazut din contract (tranzactie);
4 Pentru achitarea diferentelor ce depasesc plafonele de plati impuse de legislatia specifica, numerarul existent in casierie se va depune la banca iar platile catre asociati/actionari se vor vace prin viramente.

Sunt si alte opuncte de vedere?
Va multumesc

Avatar utilizator
balazse
Mesaje: 24124
Membru din: Vin Iun 20, 2008 12:00 am
Localitate: Satu Mare

Re: Restituire imprumuturi catre asociati/actionari

#2 Mesaj de balazse »

Doar din curiozitate.
Nu ar fi mai usor sa luati vreo 40.000 lei (sa nu depasiti 10.000 eur) sau o suma mai mica, pe care il plati prin banca sau depuneti direct in contul asociatului, iar acest lucru o faceti de mai multe ori.
Acum daca aveti la dispozitie o suma mai mare, puteti rezolva problema in doar cateva tranzactii.

nitud254
Mesaje: 164
Membru din: Mie Iun 06, 2018 10:20 am

Re: Restituire imprumuturi catre asociati/actionari

#3 Mesaj de nitud254 »

Aveti dreptate dar stiti cum se prezinta problema in asemenea cazuri. In casierie nu prea sunt toti banii pentru ai depune la banca, pentru ca in majoritatea cazurilor asociatii/actionarii confunda casieria societatii cu buzunarul propriu. Problema trebuie rezolvata numai scriptic si legal.
?

csillac
Mesaje: 37
Membru din: Mar Sep 10, 2013 11:16 am

Re: Restituire imprumuturi catre asociati/actionari

#4 Mesaj de csillac »

Buna ziua,
tot legat de Restituire imprumuturi catre asociati am urmatoarea speta:
asociatul a creditat societatea de-a lungul anilor cu o suma considerabila, in momentul de fata asociatul vrea sa-si recupereze banii(sau macar o parte) dar societatea nu dispune de lichiditati. In schimb societatea detine o cladire cu teren aferent unde si-a desfasurat activitatea o vreme, acum nefolosite. Asociatul este dispus sa cumpere aceasta cladire cu teren aferent in contul creditului. Cladirea cu teren a fost achizitionata de la o entitate juridica fara a se factura si TVA. La vanzarea catre asociat se va intocmi factura fara TVA. In conformitate cu art 292 din codul fiscal aceasta operatiune face parte din cele scutite de taxa fiind vorba de cladire veche.
Va rog sa-mi spuneti daca interpretarea mea cu privire la scutirea de taxa in speta de fata este corecta.
Cu deosebita consideratie!

csillac
Mesaje: 37
Membru din: Mar Sep 10, 2013 11:16 am

Re: Restituire imprumuturi catre asociati/actionari

#5 Mesaj de csillac »

Buna ziua,
va multumesc pentru raspunsul promt pe care l-am primit.
Sunteti o comunitate minunata.

Cu stima!

ferenta192
Mesaje: 335
Membru din: Mie Mar 09, 2011 10:22 am

Re: Restituire imprumuturi catre asociati/actionari

#6 Mesaj de ferenta192 »

:shock: :wink:
Și noi vă mulțumim frumos pentru răspunsurile prompte pe care le-ați oferit altora de-a lungul timpului, de când sunteți membru utilizator!
Sunteți o persoană minunată!

Cu stimă...
Norocul este ceea ce are loc atunci când pregătirea se întâlnește cu șansa!

gramac921
Mesaje: 4040
Membru din: Joi Apr 10, 2008 12:00 am
Localitate: cluj napoca
Contact:

Re: Restituire imprumuturi catre asociati/actionari

#7 Mesaj de gramac921 »

@csillac ce intelegeti prin "a fost achizitionata fara a se factura si TVA " ?

1. Vi s-a facturat cladirea in regim de scutire ( fiind veche atunci cand ati cumparat-o ) si atunci DA facturati acum tot in regim de scutire asociatului cf art 292 alin 2 lit f.

2. Vi s-a facturat in regim de taxare inversa cand ati cumparat-o ( fiind cladire noua ) si atunci desi puteti factura in regim de scutire , va trebui sa ajustati TVA dedusa prin deducerea pe care ati facut-o prin regimul taxarii inverse de la achizitie.

Scrie răspuns