Pagina 1 din 1

cota tva avansuri incasate

Scris: Lun Mai 06, 2019 1:31 pm
de calugaritad31
Salutare dragilor! Doresc sa ma sfatuiesc cu voi, colegii mei, deoarece "sefii-patronii" au alta viziune asupra acestui aspect.
O soc. com. construieste locuinte: achizitioneaza teren, ridica blocul, rezulta imobile (apart.) pe care le vinde.
Pe perioada construirii incheie antecontracte de vanzare-cumparare pentru apartamentele respective si totodata incaseaza avansuri.
Eu inregistrez aceste avansuri si colectez TVA in cota de 19% pentru avansuri, iar la finalul lucrarilor, cand se face contractul de vanzare cumparare si dreptul de proprietate trece efectiv la client, stornez aceste avansuri cu TVA 19% si inregistrez vanzarea efectiva cu TVA 5% (toate imobilele se incadreaza in prevederile art. 291, alin. 3, lit. c).
Patronii imi spun ca "au intrebat ei pe la altii", concurenta, si ca aceestia si avansurile le taxeaza cu 5% TVA si ca asa ar trebui sa facem si noi.
Afacerea este pe piata din 2008, am aplicat aceeasi metoda de lucru de la inceput si pana in prezent, am avut IF pe rambursare de TVA si nu am avut nicio observatie asupra acestei metode; voi ce parere aveti?
Va multumesc pentru rabdare si pentru raspunsuri!

Re: cota tva avansuri incasate

Scris: Lun Mai 06, 2019 3:28 pm
de tomac
Dacă din ante-contracte și din alte documente rezultă că obiectul vânzării se încadrează în condițiile necesare aplicării cotei reduse, facturați avansul cu cota redusă.

Re: cota tva avansuri incasate

Scris: Lun Mai 06, 2019 3:54 pm
de calugaritad31
Multumesc mult pentru raspuns!