venituri din despagubiri

Mesaj
Autor
magas
Mesaje: 63
Membru din: Mie Oct 11, 2006 12:00 am

venituri din despagubiri

#1 Mesaj de magas »

bună,vă rog să mă ajutaţi în următoarea problemă:
am încasat de la o societate de asigurări despăgubiri pentru un autoturism avariat şi am procedat aşa:
-am înregistrat toată suma,la venituri din despăgubiri 5121-7581 fără să colectez TVA
întrebări:
1)este corect din punct de vedere al TVA-ului şi al contului 7581 ?
2)firma fiind microîntreprindere,această sumă nu intră la baza impozabilă a impozitului pe venituri,dar SAGA o include,greşesc cu ceva ?
3)dacă este corect ce am spus la 2,să înregistrez impozitul manual la articole contabile ?
4)firma de asigurări nu trebuie să-mi dea şi un act pentru suma virată în cont ?
Vă mulţumesc!

Avatar utilizator
septimiuv
Mesaje: 11914
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Cernica

#2 Mesaj de septimiuv »

1. daca ai dedus tva de pe facturile de la service acum trebuie sa colectezi
2. nu intra in baza de impozitare
3. suma se trece la "suma deductibila"
4. op ar putea sa ti-l dea :lol: ... in cel mai rau caz tu ai trebui sa dai un act pentru ca incasezi :roll:

ionescug551
Mesaje: 335
Membru din: Mar Feb 06, 2007 1:00 am

#3 Mesaj de ionescug551 »

Ca-ntr-un banc vechi ma bag si eu la acest subiect;eu nu am venituri am cheltuieli cu penalizari.Firma de leasing a platit o contraventie la politie pentru soferul de pe masina in cauza( in leasing) si apoi mi-a refacturat ''contraventie politie''+TVA ,spunindu-mi ca mi-a prestat un serviciu si ei fiind platitori de tva imi factureaza cu tva.Intrebarea mea este daca trebuie cu sau fara tva.(eu le-am raspuns ca nu este o prestare de servicii ceea ce au facut ei si ca ar trebui sa -mi factureze doar ''contraventia'',fara tva).Cum credeti ca este corect?

ferenta
Mesaje: 2867
Membru din: Joi Sep 04, 2008 12:00 am

#4 Mesaj de ferenta »

pt. magas

nu stiu daca va ajuta cu ceva, dar va transmit mai jos o circulara cu referire la TVA despagubiri :
.................................................................................................

Pentru aplicarea in mod uniform a calcularii /necalcularii a taxei pe valoarea adaugata, cazul in care societatile comerciale incaseaza despagubiri mai jos, va predam Circulara nr.53422/15.11.2007 a Cabinetului Secretar de Stat.



MINISTERUL ECONOMIEI SI FINANTELOR
CABINET SECRETAR DE STAT
NR.53422/15.11.2007

DIRECTIA GENERALA A FINANTELOR PUBLICE A JUDETULUI ................................



Avand in vedere numeroasele solicitari adresate institutiei noastre cu privire la tratamentul fiscal din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugata al despagubirilor incasate si al bunurilor constatate lipsa pe timpul transportului, va transmitem urmatoarele precizari, pe care va rugam sa le comunicati structurilor din subordinea dvs.

I.Tratamentul fiscal aplicabil in cazul in care societatile comerciale incaseaza despagubiri
Problema tratamentului fiscal aplicabil din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugata in cazul despagubirilor incasate de agentii economici de la societatile de asigurari s-a schimbat radical dupa data de 1 iunie 2002, cand prin intrarea in vigoare a Legii nr. 345/2002 privind taxa pe valoarea adaugata, a fost abrogata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.17/2000 ale carei norme de aplicare prevedeau ca despagubirile incasate contin si taxa pe valoarea adaugata si cei care incasau despagubiri erau obligati sa colecteze TVA asupra sumelor incasate.
In cazul operatiunilor de asigurare , societatile de asigurare sunt cele care realizeaza operatiuni scutite de taxa pe valoarea adaugata in baza art.141 alin (2) lit.d) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare , in timp ce agentii economici despagubiti reprezinta beneficiari ai unor operatiuni scutite- practic pentru acestia despagubirile sunt operatiuni la “intrare “ , motiv pentru care nu este corect sa se colecteze taxa asupra despagubirilor incasate. Acelasi rationament se aplica si in cazul dobanzilor incasate de agentii economici pentru disponibilitatile din conturile bancare, care sunt beneficiarii unor operatiuni scutite de TVA prestate de banci. Datorita faptului ca atat operatiunile bancare cat si operatiunile de asigurare genereaza pa langa cheltuieli, dabanzi platite pentru operatiuni de creditare, comisionae bancare, prime de asigurare-si venituri in contabilitatea societatilor comerciale – despagubiri ,dobanzi,diferente de curs valutar favorabile-acestea au suscitat numeroase interpretari din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugata, fiindca in mod obisnuit operatiunile la “intrare “ genereaza de obicei cheltuieli.
Pe langa faptul ca despagubirile incasate, fiind operatiuni la “intrare”, nu pot genera taxa pe valoarea adaugata, acestea nu constituie baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata in cazul bunurilor distruse , cum in mod eronat se mai procedeaza in practica.
Se intalnesc urmatoarele situatii cand o ocietate comerciala poate incasa despagubiri:
-pentru bunuri partial deteriorate sau degradate din diverse cauze si care necesita reparatii, dupa care pot fi utilizate;
-pentru bunuri complet distruse sau degradate, care nu mai pot fi utilizate,ori disparute-din cauze de forte majora sau calamitati naturale;
-pentru bunuri complet distruse,sau degradate ori disparute din alte cauze decat forta majora sau calamitati naturale,care nu mai pot fi utilizate.


1.Bunuri partial deteriorate sau degradate din diverse cauze si care necesita reparatii, dupa care pot fi utilizate.

1.1.Daca reparatia este efectuata in ateliere proprii de persoana care este proprietara bunului,sau de utilizator ori societatea de leasing in cazul contractelor de leasing, se procedeaza astfel:

-se deduce TVA aferenta cumparatorilor de bunuri si servicii necesare efectuarii reparatiei realizate in atelier proprii, in conditiile prevazute la art.145-147 din Codul fiscal;
-se intocmeste un deviz care cuprinde lucrarile efectuate si materialele utilizate, fara TVA care se deduce, conform art.145-147 din codul fiscal, pe baza caruia societatea de asigurare va face plata despagubirii.Important de retinut este faptul ca agentilor economici care isi realizeaza cu forte proprii reparatiile nu le este permis sa factureze aceste reparatii catre societatile de asigurare, intrucat nu este realizata o prestare de servicii catre societatea de asigurare.

1.2.Daca reparatia eset efectuata de catre o alta unitate decat cea care est proprietara bunului(sau utilizator sau societate de leasing), in functie de intelegerile dintre societatile de asigurare si asigurati pot apare urmatoarele situatii:

a) societatea care face reparatia poate fi platita direct de societatea de asigurare, fara sa se realizeze decontari si prin societatea care detine bunuri, situatie in care aceasta din urma nu inregistreaza nici un fel de fluxuri financiare legate de operatiunea respectiva;

b) reparatia poate fi facturata catre societatea care detine bunul de catre societatea care realizeaza reparatia , situatie in care pentru a obtine despagubirea de la societatea de asigurare proprietarul va depune originalul facturii de reparatii, intrucat conform pct.46 alin (1) din Normele Metodologice de aplicare a Titlului VI al Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, nu poate justifica taxa deductibila cu originalul facturii.Societatea de asigurare despagubeste detinatorul bunului inclusiv TVA din factura de reparatii.

c) daca societatile de asigurare accepta copii de pe facturi, platesc despagubiri fara sa acopere si TVA din facturile de reparatii in relatia cu firmele care sunt inregistrate ca platitori de TVA, deoarece acestea pot deduce taxa din facturile respective, in conformitate cu prevederile art.145-147 din Codul fiscal.Intre societatile de asigurare si firmele inregistrate ca platitori de TVA pot exista intelegeri porivit carora nu este necesara prezentarea facturilor originale.

In toate situatiile mentionate, indiferent daca despagubirea este acordata inclusiv sau exclusiv TVA societatea care primeste despagubirea nu trebuie sa colecteze TVA aferenta asigurarii.

2. Bunuri complet distruse sau degradate, care nu mai pot fi utilizate, ori disparute – din cauze de forta majora sau calamitati naturale

Societatea asigurate incaseaza despagubiri pentru daune totale daca bunul este distrus in intregime si nu mai poate fi utilizat sau daca a disparut din cauze de forta majora sau calamitati naturale (inundatii, razboaie, revolutii, incendii pentru care pompierii au constat ca sunt datorate exclusiv din alte cauze decat eroarea umana, s.a).
Potrivit art. 128 alin (8) lit. a) din Codul fiscal, bunurile constatate lipsa din cauze de forta majora sau din calamitati naturale nu constituie livrare de bunuri, deci societatea nu trebuie sa colecteze TVA, iar conform art. 145, alin(3) din Codul fiscal, societatea isi pastreaza dreptul de deducere exercitat la achizitia bunului respective. Cu toate ca societatea in cauza incaseaza o despagubire pentru bunul constatat lipsa, aceasta nu constituie baza de impozitare pentru TVA, indiferent ca sunt bunuri de natura stocurilor sau bunuri de natura mijloacelor fixe.
Conform pct. 54 alin(9) din normele metodologice, nu se vor face nici ajustari ale taxei in aceste situatii, indifferent daca bunurile de capital sunt bunuri imobile.


3. Bunurile complet distruse, sau degradate, care nu mai pot fi utilizate, ori disparate – din alte cauze decat forta majora sau calamitati naturale

3.1. In cazul mijloacelor fixe care sunt distruse si exista fizic, deci pot fi casate, conform pct. 6 alin(4) din normele metodologice, se vor aplica ajustari conform art. 149 din Codul fiscal, daca sunt bunuri de capital obtinute dupa data aderarii ( daca nu, atunci nu se fac ajustari).

3.2. In situatia in care mijloacele fixe nu mai exista fizic, prin urmare nu pot fi casate-acestea fiind lipsa din gestiune din alte motive decat calamitati naturale sau cauze de forta majora – portivit art. 128 alin(4) lit. d) din Codul fiscal, aceasta constituie o livrare de bunuri in sensul tazei pe valoarea adugata, prin urmare trebuie colectat TVA. Aceasta operatiune este definita drept o autolivrare si autolivrarea este considerate tot o ajustare a taxei deduse initial. Baza de impozitare a acestei operatiuni asimilate unei livrari de bunuri se determina conform prevederilor de la art. 137 alin(1), lit. c) din Codul fiscal si pct.18 alin(4) din normele metodologice, respective:

a) daca lipsurile nu sunt imputabile, baza de impozitare este valoarea ramasa la care aceste bunuri sunt inregistrate in contabilitate, calculata in functie de amortizarea contabila. Daca mijloacele fixe sunt complet amortizate, baza de impozitare este zero;
b) daca lipsurile sunt imputabile, baza de impozitare este suma imputata, dar nu mai putin decat valoarea ramasa a mijlocului fix. Pentru mijloacele fixe complet amortizate, baza de impozitare este suma imputata.

3.3. Bunurile de natura stocurilor degradate calitativ care nu mai pot fi utilizate nu constituie livrare de bunuri conform art. 128 alin(8), lit. b) din Codul fiscal daca sunt indeplinite conditiile prevazute la pct. 6, alin (9) din norme, respective:
a) nu sunt imputabile;
b) degradarea calitativa a bunurilor se datoreaza unor cauze obiective dovedite cu documente;
c) se face dovada ca s-au distrus bunurile si nu mai intra in circuitul economic.

3.4. Daca bunurile sunt de natura stocurilor si acestea nu mai exista fizic fiind lipsa din gestiune – operatiunea este asimilata unei livrari de bunuri potrivit art. 128, alin(4), lit. d) din Codul fiscal, prin urmare trebuie colectat TVA. Aceasta operatiune este definita drept o autolivrare si autolivrarea este considerate tot o ajustare a taxei deduse initial. Baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata conform art. 137, alin(1), lit. c) din Codul fiscal este constituita din preturile de achizitie sau, in lipsa acestora, pretul de cost, determinat la momentul livrarii.

Societatile care s-au asigurat pentru astfel de situatii si incaseaza despagubiri de la societatile de asigurare, nu sunt obligate sa colceteze TVA, dar isi pastreaza dreptul de deducere exercitat initial, potrivit art. 145, alin(3) din Codul fiscal.


II. Tratamentul fiscal aplicabil pentru bunurile constatate lipsa pe timpul transportului


Daca potrivit contractului incheiat intre transportator si beneficiarul transportului, societatea de transport este obligata sa-l despagubeasca pe beneficiar pentru contravaloarea bunurilor constate lipsa pe timpul transportului, suma respective constituie o despagubire acordata pentru neindeplinirea oibligatiilor contractuale ( respective a contractului de transport).

Potrivit art. 137, alin(3), lit. b) din Codul fiscal, aceste sume nu se cuprind in baza de impozitare a taxei pe valorea adaugata, prin urmare beneficiarul transportului va emite o factura fara TVA catre societatea de transport pentru a recupera contravaloarea bunurilor lipsa pe timpul transportului.
Totusi, beneficiarul transportului, care este proprietarul bunurilor, va trebui sa colecteze TVA pentru aceste bunuri potrivit art. 128, alin(3), lit.c) din Codul fiscal, aceasta reprezentand o autolivrare. Taxa colectata, care in acest caz este o cheltuiala pentru proprietarul bunurilor, se va recupera de la societatea de transport prin contravaloarea despagubirii, asa cum s-a mentionat mai sus.



Nota:
Incepand cu data de 1 ianuarie 2008, prin intrarea in vigoare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 106/2007 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, tratamentul fiscal aplicabil bunurilor distruse ca urmare a unor calamitati naturale sau a unor cauze de forta majora va fi aplicabil si pentru bunurile pierdute sau furate, dovedite legal, astfel cum sunt prevazute prin norme.






Secretar de stat

CATALIN DOICA

L.S. indescifrabil
S.S. indescifrabil

ionescug551
Mesaje: 335
Membru din: Mar Feb 06, 2007 1:00 am

#5 Mesaj de ionescug551 »

eu vorbeam de o amenda a politiei refacturata cu tva de catre o societate de leasing;

ionescug551
Mesaje: 335
Membru din: Mar Feb 06, 2007 1:00 am

#6 Mesaj de ionescug551 »

scuze ;nu am fost atenta ca raspunsul nu se refera la problema ridicata de mine ci la cea initiala

magas
Mesaje: 63
Membru din: Mie Oct 11, 2006 12:00 am

#7 Mesaj de magas »

vă mulţumesc pentru răspunsuri,dar cred că trebuie să mai vin cu unele precizări pentru a lămuri cazul din punct de vedere al TVA-ului.
Societatea de asigurări a încadrat cazul la daună totală ,ne-a plătit 80%din valoarea asigurată şi am rămas şi cu "epava",pe care am vândut-o la un preţ de 8% din valoarea contabilă,maşina fiind cumpărată după 01.01.2007.Eu cred că la suma încasată de la societatea de asigurări nu se colectează TVA ,dar nu sunt sigură în ceea ce priveşte ajustarea TVA-ului la vânzarea sub valoarea contabilă.Voi ce părere aveţi,mă încadrez la punctul 54 alin.9 din normele de aplicare a codului fiscal?

Avatar utilizator
tomac
Mesaje: 25991
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Beiuş, Bihor

#8 Mesaj de tomac »

1.Da.Nu se colectează TVA.
2+3. Nu intră în baza de impozitare.Pentru asta la calculul impozitului în SAGA, introduceţi manual, acele sume, la sume deductibile.
4.Se face ajustarea TVA.
Vedeţi şi ceea ce, corect şi complet, a postat ferenta.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

marisp59
Mesaje: 8
Membru din: Vin Iun 19, 2009 12:00 am

#9 Mesaj de marisp59 »

Din codul fiscal din circulara si din ce s-a scris intele urmatoarele
- furt de 11900 lei cu TVA inclus
- am dedus 1900 lei TVA la cumparare
- soc de asig ma despagubeste integral (sa presupunem ca nu am adaos comercial) deci cu 11900 lei
Daca nu gresesc eu obtin un avantaj de 1900 lei adica TVa-ul
Este corect?

maierl993
Mesaje: 34
Membru din: Joi Feb 27, 2020 10:53 am

Re: venituri din despagubiri

#10 Mesaj de maierl993 »

Buna seara,
va rog sa ma lamuriti in urmatoarea situatie: am avut o dauna la un utilaj asigurat. Dupa discutia cu asiguratorul, ni s-a zis sa facem reparatia si apoi ne vor deconta cheltuiala. Am reparat utilajul, am platit furnizorul, asta s-a intamplat in septembrie, am declarat factura si am dedus tva. Nu credeam ca voi mai primi vreun ban. Intre timp, au acceptat dosarul si ne-au rambursat toti banii, inclusiv tva-ul de pe factura. Intrebarea mea este cum reglez tva-ul in saga? Am predat factura originala. Incasarea am pus-o pe 7581.
Multumesc anticipat.

cerbui
Mesaje: 78
Membru din: Vin Noi 17, 2006 1:00 am

Re: venituri din despagubiri

#11 Mesaj de cerbui »

O parere: -in art contabile 4426=7581 cu semnul minus tva;in decont de tva cu semnul minus la tva d;creste tva de plata

maierl993
Mesaje: 34
Membru din: Joi Feb 27, 2020 10:53 am

Re: venituri din despagubiri

#12 Mesaj de maierl993 »

Revin cu aceeasi problema: am facut operatia 4426=7581 cu minus tva, programul a preluat-o in jurnalul de cumparari si automat baga suma in declaratia 300. E in regula asa?

lungun
Mesaje: 1
Membru din: Mar Feb 07, 2017 10:56 am

Re: venituri din despagubiri

#13 Mesaj de lungun »

Buna ziua! am si eu urmatoarea situatie. Firma de transport, in timpul transportului se fura marfa. Hotii sunt prinsi si doresc plata marfii si a daunelor morale cerute de noi la mediator. Marfa a fost platita de noi beneficiarului, practic acum recuperam ce am platit. Intrebare: daunele morale primite se inregistreaza in 7581 si se impoziteaza? firma este cu impozit pe venit. Va multumec!

pinteae
Mesaje: 2007
Membru din: Joi Feb 10, 2011 12:00 am
Localitate: Targu Mures

Re: venituri din despagubiri

#14 Mesaj de pinteae »

Da.
Eugen Pintea

ganeam951
Mesaje: 487
Membru din: Mie Aug 15, 2007 12:00 am

Re: venituri din despagubiri

#15 Mesaj de ganeam951 »

.

Scrie răspuns