masuri control ITM

Mesaj
Autor
vranceam
Mesaje: 238
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: BOZOVICI

masuri control ITM

#1 Mesaj de vranceam »

Buna ziua.Am avut un control ITM la o firma cu 68 salariati urmare a dublarii contractelor unor cetateni straini angajati cu serie pasaport modificata ulterior in CNP .Dupa ce mi s a spus sa nu mai lucrez in Revisal Saga,in fine,discutii multe complet aiurea,a concluzionat ca am facut o contraventie foarte grava ca nu am transmis absentele angajatilor in REVISAL,chiar daca este una singura,chiar daca sunt sporadice si asta implica zeci de acte aditionale pe luna ,trebuie suspendat contractul adica e obligatoriu desi legea spune "poate suspenda.
MASURA PREVEDE refacerea REVISAL pt lunile 01-03 cu transmiterea tuturor absentelor ca suspendare.Cum acestea sunt sporadice,nu interval,ajung sa trimit de zeci de ori revisalul,mi se pare ca se creeaza un haos aici.In plus in CODUL MUNCII la art 51 scrie ca "(2) Contractul individual de munca poate fi suspendat in situatia absentelor nemotivate ale salariatului, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern.",ori noi nu avem astfel de prevederi"in nici un astfel de act.Ni s-a comunicat ca vom primi amenda prin posta,ramane de vazut pe ce articol ma obliga suspend si o zi de absenta.Problema mea este ca nu pot pune in practica masura sau mai exact tehnic ,nu gasesc o portita sa nu trimit revisalul de atatea ori.Am discutat cu mai multe persoane ,am aflat chiar opinii din interiorul institutii complet contrare acestei opinii concretizate in masura dar angajatorul nu vrea sa conteste.Problema va fi si pt viitor pentru ca acolo scrie ca masura se aplica permanent.Oamenii locuiesc la tara ,cand au treaba acasa nu vin,din lipsa fortei de munca a adus NEPALEZI ,acum ITM imi cere sa ce,sa suspend si pt o zi intrucat pana acum o zi de absenta a fost pontata ca prezenta ,si asta este eronat in opinia d-lui inspector.Ati mai intalnit astfel de situatii?Ce pot face?

cunam917
Mesaje: 324
Membru din: Lun Sep 24, 2018 3:22 pm

Re: masuri control ITM

#2 Mesaj de cunam917 »

Sa nteleg ca oamenii au absentat, si voi i-ati trecut prezent! normal ca este eronat! dar cum a aflat dnul inspector :) ca ei de fapt nu au fost la munca, dar apareau prezent in pontaj?

pomparaus
Mesaje: 4129
Membru din: Vin Iun 06, 2014 10:47 am

Re: masuri control ITM

#3 Mesaj de pomparaus »

Probabil un salariat a patit ceva (accident...) si el figura prezent, ca altfel cum sa afle d-nul inspectorul: si eu ma mir ca zici "sa suspend si pt o zi intrucat pana acum o zi de absenta a fost pontata ca prezenta ,si asta este eronat in opinia d-lui inspector". Dar, in opinia ta @vranceam, nu e eronat?!

vranceam
Mesaje: 238
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: BOZOVICI

Re: masuri control ITM

#4 Mesaj de vranceam »

NOI am trecut absenti in pontaj si absenti in stat si d112 evident pt zilele de absenta dar nu am suspendat contractul la ITM pt ca erau sporadice,nu erau interval continuu.Daca un angajat a fost absent o zi in pontaj preluat dupa condiica semnata de oameni,l-am trecut prezent in stat,adica am considerat ïnvoire",nici asa nu este bine cum mi s-a spus,trebuia sa ii suspend si acea zi prin transmitere in REVISAL,nu doar in stat si d112.a aflat pt ca a confruntat pontajul cu statul,in [pontaj era absent o zi iar in stat prezent toate pentru a evita birocratia cu acte aditionale de suspendare si activare pt o zi.SUSPENDATI CONTRACTELE PENTRU ORICE ZI DE ABSENTA?

pomparaus
Mesaje: 4129
Membru din: Vin Iun 06, 2014 10:47 am

Re: masuri control ITM

#5 Mesaj de pomparaus »

Pentru o zi,chiar si pentru mai multe absente nemotivate niciodata nu am suspendat contractul mai ales ca salariatii sunt pe anumite lucrari in tara si eu intru in poseia pontajului la final de luna de la seful de lucrare ,dar nici nu i-am trecut prezenti in stat; pai statul se intocmeste in baza pontajului : era normal sa se ia de voi: cum sa fie absenti in pontaj si prezenti in stat?! De aici vi se trage. Nu imi vine sa cred ca v-au cerut sa corectati aceasta situatie prin suspendare si redepunere REVISAl, mai degraba vad recalculare state si rectificative pe 112.
Si eu am avut controale ITM si nimeni nu mi-a cerut ca in astfel de cazuri sa suspend CIM-urile.

vranceam
Mesaje: 238
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: BOZOVICI

Re: masuri control ITM

#6 Mesaj de vranceam »

ASTEA CU PUS PREZENT IN STAT 1 zi desi era absent este vorba de 1/2 cazuri pe luna si e de curand aplicata,pot fi considerate si recuperari .Pana acum am procedat la fel,absenti in stat ca si in pontaj,ca si in condica,la fel d112.Mi a spus sa fiu multumita ca nu ma pune sa suspend si de anul trecut ca REVISALUL trebuie sa bata cu datele de la alte organisme in privinta vechimii ceea ce este fals, nu bat la majoritatea .AJOFM tocmai din aceasta cauza nu accepta adev de vechime din REVISAL pt ca nu contine absentele acestea nefiind concretizate in suspendari la majoritatea firmelor,eu am fost tratata parca era sfarsitul lumii ca nu apar absentele la ITM in Revisal.Si eu tot din cauza ca nu am pontajul zilnic nu ma pot incadra in termenele de transmitere si mi se pare absurd sa stau zilnic sa activez si sa suspend DACA CM nu ma obliga expres dar eu am masura sa fac asta permanent

cretum
Mesaje: 803
Membru din: Vin Mai 04, 2007 12:00 am
Localitate: BACAU
Contact:

Re: masuri control ITM

#7 Mesaj de cretum »

Buna ziua. A trecut azi de la ITM prin piata la standuri si printre alte acte care sa le pregateasca a cerut si circuitul epidimiologic privind combaterea covid 19-.. Cum trebuie sa arate actul asta? Multumesc frumos.

vranceam450
Mesaje: 10
Membru din: Mie Iun 06, 2007 12:00 am
Localitate: caras severin

Re: masuri control ITM

#8 Mesaj de vranceam450 »

Am facut contestatie la masura,am aratat si decizia CURTII DE APEL BUCURESTI 3379/21.06.2016 care spune clar ca nu se suspenda cim pt absente nemotivate.Cu toate acestea raspunsul primit de la ITM a fost halucinant,ignora complet CODUL Muncii si o tin cu HG 500 unde scrie ca se suspenda pt orice numai pt co medicale nu.Sa stiti si vopi cum se lucreaza in tara asta.Desi exista o decizie judecatoreasca exact pe speta asta contrara interpretarilor lor,ei nu renunta.Ce ar trebui sa fac eu?Sa stau in fiecare seara sa verific cine a absentazi azi si cine a venit din cei suspendati ieri,sa suspend si activez zilnic zeci de pozitii si pt fiecare sa fac acte aditionale si sa tin oamenii la semnat desi neavand personal am adus nepalezi iar pe cei de la noi ii pasuiesc chiar daca absenteaza toata luna in speranta ca tot vor reveni,la tara cand au de sapat cartofii nu vin,nu ii intereseaza actele mele...
Extras din decizia 3379
În privinţa incidenţei dispoziţiilor art.51 alin.2 din Codul muncii ca temei al suspendării contractului individual de muncă al reclamantului, aşa cum şi prima instanţă a arătat, Curtea subliniază că, pentru a putea dispune o astfel de măsură, apelanta trebuia să fi avut, în prealabil, o cerere în acest sens din partea salariatului reclamant, deoarece acest tip de suspendare facultativă este enumerat de legiuitor printre cauzele legale de suspendare ale contractului individual de muncă din iniţiativa salariatului.
Deşi această posibilitate este considerată de către apelantă ca fiind contrară logicii, avându-se în vedere premisa dispunerii suspendării, respectiv existenţa unor absenţe nemotivate şi improbabilitatea formulării unei astfel de cereri din partea salariatului care a absentat nemotivat, Curtea subliniază că această posibilitate nu este deloc ilogică, deoarece permite salariatului o altă rezolvare, într-o situaţie în care a absentat nemotivat, decât rezolvarea ce s-ar putea contura în urma declanşării unei proceduri de cercetare disciplinară prealabilă împotriva sa.
Tocmai pentru a evita o astfel de perspectivă, salariatul poate solicita angajatorului ca, pe perioada cât a absentat nemotivat, să îi fie suspendat contractul individual de muncă, ceea ce conferă o logică evidentă inserării dispoziţiilor art.51 alin.2 în Codul muncii.
Curtea subliniază că măsura dispusă în baza art.51 alin.2 din Codul muncii nu se confundă cu o sancţiune ( sancţiunile pe care un angajator le poate aplica fiind limitativ enumerate în prevederile art.248 din Codul munciişi numai după declanşareaşi finalizarea procedurii cercetării disciplinare prealabile ), ci reprezintă o rezolvare, în baza iniţiativei salariatului, cu acordul angajatorului (acesta fiind cel ce emite decizia de suspendare) a unei situaţii generate de existenţa unor absenţe nemotivate.
Dar, după cum rezultă din înscrisurile depuse la dosarul Tribunalului, o astfel de solicitare nu a venit din partea salariatului, ci măsura suspendării a reprezentat, după cum este motivată în fapt (fiind dispusă pentru sancţionarea ipoteticei absenţe a reclamantului salariat de la locul de muncă din data de 22.10.2014) o veritabilă sancţiune aplicată nelegal reclamantului, deoarece, pentru săvârşirea unei abateri disciplinare, nu se pot dispune decât sancţiunile prevăzute de lege şi numai după parcurgerea procedurii cercetării disciplinare prealabile, ceea ce, în prezenta cauză, nu s-a întâmplat.
Nicio prevedere legală din Codul muncii nu fundamentează în drept afirmaţia apelantului potrivit căreia “ în perioada în care salariatul absentează nemotivat, contractul individual de muncă este suspendat ”, ceea ce ar conduce către ideea unei suspendări „de drept” a contractului individual de muncă, însă această ipoteză nu apare enumerată, în cuprinsul art. 50 din Codul muncii, între cauzele, enunţate de către legiuitor, care conduc la suspendarea de drept a contractului individuale de muncă, neputându-se justifica o măsură cu prevederi care nu se regăsesc, în materialitatea lor, în Codul muncii.
Dimpotrivă, ea apare enunţată distinct în articolul care reglementează cauzele de suspendare a contractului individual de muncă din iniţiativa salariatului şi, din motivele mai sus expuse, această dispoziţieprimeşte o interpretare logică, deşi, la o primă vedere, ar părea lipsită de raţiune juridică inserarea sa în cuprinsul art.51 din Codul muncii.
Aşadar, fiind dispusă nelegal, în absenţa îndeplinirii condiţiei referitoare la solicitarea salariatului, decizia de suspendare a contractului individual de muncă al reclamantului a fost şi rămâne nelegal emisă, indiferent de ce ar fi încercat să argumenteze reclamantul, iar pârâtul apelant să contraargumenteze privitor la situaţia de fapt constând în ipotetica absenţă, de la locul de muncă, a reclamantului, timp de câteva minute în susţinerea sa, toată ziua, în aprecierea apelantei pârâte.
Pe cale de consecinţă, analiza distinctă a tuturor aspectelor relaţionate cu situaţia de fapt şi cu modalitatea în care a fost sau nu administrat probatoriul sub acest aspect nu se mai dovedeşte utilă în calea de atac a apelului, deoarece o decizie emisă nelegal rămâne o decizie ce trebuie anulată, indiferent de ce anume a stat, din perspectiva situaţiei de fapt, la baza emiterii sale, analiza legalităţii un ei măsuri dispuse de angajator, prin raportare la verificarea incidenţei temeiului legal invocat în dispunerea măsurii , precedând analiza situaţiei de fapt, cea din urmă, chiar şi dacă ar fi fost confirmată din perspectiva susţinerilor apelantului, neputând “acoperi” nelegalitatea deciziei de suspendare a contractului individual de muncă.
Având în vedere ansamblul argumentelor ce preced, Curtea, în baza art.480 alin.1 Codsproc.civilă, va respinge apelul ca nefondat.

retevoescua
Mesaje: 104
Membru din: Mie Iul 20, 2016 11:27 am

Re: masuri control ITM

#9 Mesaj de retevoescua »

vranceam stai ca ma apuca nervii. De cand se suspenda in Revisal absentele motivate ( invoirile ??? ) Si daca se invoieste cateva ore, cum cred "luminatii" de la ITM ca se poate inregistra in Revisal ? Cretini. Sa iti dea baza legala pt asta, contesta !

vranceam
Mesaje: 238
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: BOZOVICI

Re: masuri control ITM

#10 Mesaj de vranceam »

EU NU MAI AM CUVINTE;invoca HG905/2017 CF CAREIA CICA se suspenda orice cu exceptia co medicale si spun ca neplata pt ziua absenta nemotivata operata in stat nu este legala daca nu faci suspendare.Adica daca nu suspend absenta ,o platesc.Si daca nu vine 10 zile la rand si declansez procedura de cercetare disciplinara ,art 52 a fost declarat neconstitutional din 2016 de catre CCR DAR LEGIUITORUL L-A LASAT ASA iar dupa raspunsul ITM daca nu suspend platesc absenta,
Articolul 52
(1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din inițiativa angajatorului în următoarele situații:a) încetat efectele juridice;*)Notă
Prin DECIZIA CURȚII CONSTITUȚIONALE nr. 261 din 5 mai 2016, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 511 din 7 iulie 2016, s-a admis excepția de neconstituționalitate a prevederilor art. 52 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, constatându-se că acestea sunt neconstituționale.
Conform art. 147 alin. (1) din CONSTITUȚIA ROMÂNIEI republicată în MONITORUL OFICIAL nr. 767 din 31 octombrie 2003 dispozițiile din legile și ordonanțele în vigoare, precum și cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituționale, își încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curții Constituționale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituționale cu dispozițiile Constituției. Pe durata acestui termen, dispozițiile constatate ca fiind neconstituționale sunt suspendate de drept.
Prin urmare, în intervalul 7 iulie 2016-21 august 2016, prevederile art. 52 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii au fost suspendate de drept, încetându-și efectele juridice, în data de 22 august 2016, întrucât legiuitorul nu a intervenit pentru modificarea prevederilor atacate.
Nu stiu cum sa pun aici rasp ITM,e jpeg
Daca operati invoiri care nu se recupereaza ulterior cum operati recuperarea sumei platite deja?Nu pot sa il pun absent ulterior intr o zi in care a fost si atunci cum REVISAL=D112?La fel in cazul in care angajatul vine cateva ore in loc de 8,per total luna are mai putin lucrat decat orele lucratoare din luna.In STAT SI d112 apare un numar de ORE lucrate IN revisal SUNT ZILE,CE SUSPEND AICI?CA EI SPUN CA REVISAL trebuie sa corespunda cu D112 SI INVOCA hg905 care este un act inferior CODULUI MUNCII ce este lege iar un HG NU POATE SA ADAUGE LA LEGE DAR EI NU STIU ASTA,AM scris in obiectii si au raspuns ca "nu vorbim de ierarhia actelor" si ca"intrucat angajatorul a inregistrat in evidenta muncii faptul ca salariatii au absentat nemotivat in zilele respective,consideram ca acesta si-a exprimat optiunea de a suspenda contractele individuale de munca".... .altfel platesc absentele!!!!!!!!!!!Si mai zic sa emit un act unilateral de suspendare ca si cand ar fi din initiativa angajatorului desi CODUL MUNCII discuta de suspendarea absentelor la al2 al art 51 unde se legifereaza despre suspendarea din initiativa salariatului....Vorbesc cu o gramada care nu suspenda absentele sporadice in REVISAL decat in cazul cercetarii disciplinare si nici atunci nu ar fi corect avand in vedere decizia CCR dar m-au gasit pe mine acum sa aplice ce?

Scrie răspuns