facturare cu tva sau fara

ionescur860

facturare cu tva sau fara

#1 Mesaj de ionescur860 »

Buna ziua,
Sunt o firma de imobiliare, platitoare de tva si am intermediat unei firme din belgia, platitoare de tva, inchirierea unei hale in Romania. Seviciul este in suma de 550 euro. Intrebarea este cum fac factura, mentionez cumva taxare inversa si neimpozabil in Romania?
Multumesc.

gramac921

Re: facturare cu tva sau fara

#2 Mesaj de gramac921 »

fara TVA , neimpozabil in RO cf art 133 alin (2) regula generala.

apetrem

#3 Mesaj de apetrem »

Inainte de a aplica regula generala de la alin. (2) si (3) verifici daca nu ai cumva o exceptie la alin (4) - (8).
Pentru inchirieri exista o exceptie la alin. 4) lit. a), locul prestării fiind locul unde sunt situate bunurile imobile.
Deci taxabil in Ro.
Marian Apetre

ionescur860

#4 Mesaj de ionescur860 »

Revin cu specificarea ca nu eu am inchiriat hala, ci eu am gasit-o, am prezentat-o belgianului, acesta o va inchiria de la proprietar eu vreau sa facturez doar serviciul de a fi gasit hala.Este nevoie sa ma inscriu in ROI sau sa depun decl 390?

multumesc din nou

ionescur860

#5 Mesaj de ionescur860 »

Dupa ce am citit si exceptia cf art 133 al 4, inteleg ca, de fapt, locul prestarii este in Romania, deci facturez cu TVA.Problema este ca daca nu sunt inregistrata in Registrul Operatorilor Intracomunitari,am voie sa facturez catre o firma din UE?

Inca odata, multumesc

gramac921

#6 Mesaj de gramac921 »

apetrem scrie:Inainte de a aplica regula generala de la alin. (2) si (3) verifici daca nu ai cumva o exceptie la alin (4) - (8).
Pentru inchirieri exista o exceptie la alin. 4) lit. a), locul prestării fiind locul unde sunt situate bunurile imobile.
Deci taxabil in Ro.
aptrem , serviciul prestat nu e de inchiriere ...e un serviciu de intermediere

Unde se incadreaza la exceptiile de art 133 alin(4) ?

gramac921

#7 Mesaj de gramac921 »

stiu tot eu : :)

la litera n din NM pct 14 (2) :

"n) intermedierea în vânzarea, leasingul sau închirierea de bunuri imobile, precum şi intermedierea în anumite drepturi asupra bunurilor imobile;"

ionescur , ai voie sa facturezi catre un partener diin UE fara a fi inscris in ROI , pt ca nu trebuie declarat serviciul in 390 . :)

"14. (1) Serviciile prevăzute la art. 133 alin. (4) din Codul fiscal fac excepţie de la regulile generale prevăzute la art. 133 alin. (2) şi (3) din Codul fiscal în ceea ce priveşte stabilirea locului prestării. Aceste servicii nu se declară în declaraţia recapitulativă menţionată la art. 156^4 din Codul fiscal, indiferent de statutul beneficiarului, şi nici nu se aplică prevederile referitoare la înregistrarea în scopuri de taxă, care sunt specifice prestărilor şi achiziţiilor intracomunitare de servicii."

teodorescuv426

#8 Mesaj de teodorescuv426 »

Am facturat servicii catering pentru o firma din Danemarca cu cod valid de tva , prestarea fiind pe teritoriul Romaniei . Am ales la "tip" -E - exceptii servicii cf art 133(4) si 133(7) si nu am colectat tva. In Decontul de tva a aparut suma la rd 1 si nu s-a generat D390 . Acum am primit notificare de la ANAF ca nu am depus D390 desi aveam aceasta obligatie . Firma din Danemarca a spus ca a mai primit asemenea facturi si de la alte firme din Romania , tot fara TVA , fiind incadrat serviciul la exceptii . Am gresit si trebuia sa aplic taxare inversa ?

apetrem

#9 Mesaj de apetrem »

Eu zic ca trebuia colectat tva. Da, este la exceptii, dar sensul exceptiei, pentru serviciile de restaurant şi catering, este ca se taxeaza la locul prestării efective, adica in RO, adica cu TVA.
La iesiri trebuia introdusa ca factura normala cu TVA 24%.
In decont, nu trebuia sa apara, in nici un caz la rd.1, ci la livrari normale rd.9.
Marian Apetre

teodorescuv426

#10 Mesaj de teodorescuv426 »

Multumesc , dupa ce am analizat mai bine si eu am ajuns la aceeasi concluzie . Cred ca o sa stornez factura din mai , o fac cu tva dar luna viitoare , acum am raportat deja . O sa sun la finante si o sa spun ca s-a inregistrat eronat la rd 1 si nu trebuia depusa d390 . Sper sa ma inteleg cu ei !

Scrie răspuns