Inregistrare plus inventar.

Mesaj
Autor
postoles
Mesaje: 11
Membru din: Mar Feb 06, 2007 1:00 am

Inregistrare plus inventar.

#1 Mesaj de postoles »

in urma unui control fiscal organele au stabilit ca plusul la inventar se inregistraza prin contul 758 respectiv 371=758 si nu 607=371 cu (-) cum face Saga ba mai mult mi-au calculat si TVA colectat pentru acest plus.Apelez la ajutorul celor de la echipa Saga sau la un utilizator/contabil pentru rezolvarea acestei probleme. M-ar interesa daca are cineva un punct de vedere oficial al celor de la ANAF unde sa scrie negru pe alb monografia contabila pentru plusul la inventar precum si tratamentul fiscal vis-a-vis de TVA colectata. Multumesc anticipat.

Avatar utilizator
herganiec
Mesaje: 8254
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am

Re: Inregistrare plus inventar.

#2 Mesaj de herganiec »

Plusuri la inventar:

la pret cu amanuntul:
371%
607
378
4428
Sau
% 371 (minus)
607 (minus)

(minus)
4428(minus)
cu valoarea inregistrata initial in contabilitate (conform NIR)

la pret de achizitie
371=607 sau 607=371 (minus) cu valoarea la pret de inregistrare a marfurilor constatate plus la inventar

plusurile se inregistreaza in contabilitate prin diminuarea cheltuielilor, prin inregistrari contabile in negru sau in rosu, in functie de politica contabila si de programul informatic utilizat, conform pct. 63 alin. (9) din Reglementarile contabile conforme aprobate prin OMFP 3055/2009, redat in continuare:

"(9) Înregistrarea stornării unei operaţiuni contabile aferente exerciţiului financiar curent se efectuează fie prin corectarea cu semnul minus a operaţiunii iniţiale (stornare în roşu), fie prin înregistrarea inversă a acesteia (stornare în negru), în funcţie de politica contabilă şi programele informatice utilizate.

Din punct de vedere al TVA nu sunt implicatii fiscale, plusurile de inventar nefiind, in general, consecinta unor livrari de bunuri pentru care nu s-au intocmit facturi. In consecinta acestea nu se inregistreaza in Jurnalul de vanzari.
Ca urmare, in urma plusurilor de inventar nu se diminueara baza impozabila, diminuarea cheltuielilor urmare a inregistrarii plusului constatat va avea ca efect majorarea profitului impozabil la momentul inventarierii.
“Tot ceea ce este necesar pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke)

Avatar utilizator
balazse
Mesaje: 24188
Membru din: Vin Iun 20, 2008 12:00 am
Localitate: Satu Mare

Re: Inregistrare plus inventar.

#3 Mesaj de balazse »

Interesant ca s-a calculat TVA colectat, deoarece ceea ce s-a putut intampla este ca le-ai vandut doar pe hartie (din greseala), iar acum iti colecteaza ei inca o data TVA, iar la vanzare mai colectezi o data TVA.
Au astia o logica extraordinara, adica sa coletezi de 3 ori acelasi TVA, asta da inspectori.

Avatar utilizator
tomac
Mesaje: 25996
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Beiuş, Bihor

Re: Inregistrare plus inventar.

#4 Mesaj de tomac »

Nu se colectează TVA la plus de inventar. Nu este o operațiune asimilată livrărilor. Nici măcar la minus nu se colectează. La minus se ajustează taxa dedusă. Nu există bază legală pentru ceea ce au făcut ei așa că e imposibil să vă arate cineva așa ceva.
Înregistrarea plusului se face 371=607 în negru. Vezi reglementările legate de stornare și funcțiunea conturilor din OMFP 3055/2009 sau 1802/2014 (că sunt similare).
Înregistrarea propusă de ei este pentru bunuri primite gratuit. Nu pentru plusuri.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

postoles
Mesaje: 11
Membru din: Mar Feb 06, 2007 1:00 am

Re: Inregistrare plus inventar.

#5 Mesaj de postoles »

exact acelasi lucru am spus si eu in punctul de vedere (cu trimitere la acelasi asticol din codul fiscal) insa raportul de inspectie fiscala este o varza totala. in conditiile in care au recunoscut ca este un plus la inventar la motivarea colectarii au citat din legislatie de la minusul de la inventar :evil:
ma interesa daca are cineva un punct de vedere al anaf-ului. din punct de vedere contabil si fiscal stiu ca am procedat corect insa pentru contestatie dureaza prea mult pana obtin acest punct de vedere asa ca cer si eu ajutor de la cineva care s-a confruntat cu aceeasi situatie.

Scrie răspuns