TVA 5% restaurant
TVA 5% restaurant
Buna ziua,
pana acum am condus global- valoric gestiunea de materii prime la restaurant. La sf. de luna descarcam gestiunea cu NC( pe baza listelorr de inventar primite de la bucatarie) .
Odata cu aplicarea cotei de 5% pentru produsele vandute trebuie sa introduc conturi analitice pe 5% ???? Ceva imi scapa si nu inteleg . Niste clarificari, daca se poate, cu NC. ???
Multumesc
pana acum am condus global- valoric gestiunea de materii prime la restaurant. La sf. de luna descarcam gestiunea cu NC( pe baza listelorr de inventar primite de la bucatarie) .
Odata cu aplicarea cotei de 5% pentru produsele vandute trebuie sa introduc conturi analitice pe 5% ???? Ceva imi scapa si nu inteleg . Niste clarificari, daca se poate, cu NC. ???
Multumesc
Re: TVA 5% restaurant
Pana acum ai avut cont analitic pentru 19% si 9%?
Re: TVA 5% restaurant
DA, am avut analitice ptr. cele cotebalazse scrie:Pana acum ai avut cont analitic pentru 19% si 9%?
Re: TVA 5% restaurant
Sincer nu inteleg rostul ca la materii prime sa ai gestiune pentru 9%, 19%, ci mai degraba la marfa, dar tu stii.
Daca discutam despre marfa, daca ai avut gestiune de 9% si 19%, acum v-a trebui sa iti creezi o gestiune de 5%.
PS. Pe viitor foloseste butonul "raspunde" si nu "citeaza" (aceasta se utilizeaza doar in anumite cazuri), daca doresti sa raspunzi la un topic.
Daca discutam despre marfa, daca ai avut gestiune de 9% si 19%, acum v-a trebui sa iti creezi o gestiune de 5%.
PS. Pe viitor foloseste butonul "raspunde" si nu "citeaza" (aceasta se utilizeaza doar in anumite cazuri), daca doresti sa raspunzi la un topic.
Re: TVA 5% restaurant
aveti dreptate, era vorba de marfa.
problema e ca imi intra marfa global-valoric cu 9%, am conturile 371.4, 378.4. 4428.4. 607.4 si 707.4
dar vand o parte o vand cu 9%, alta parte cu 5%
am creat o gestiune de 5% cu conturile 371.5, 378.5, 4428.5, 607.5, 707.5
e bine ?
problema e ca imi intra marfa global-valoric cu 9%, am conturile 371.4, 378.4. 4428.4. 607.4 si 707.4
dar vand o parte o vand cu 9%, alta parte cu 5%
am creat o gestiune de 5% cu conturile 371.5, 378.5, 4428.5, 607.5, 707.5
e bine ?
Re: TVA 5% restaurant
Eu zic ca da. Faptul ca la achizitie este cu 9%, totusi tu vei avea evidenta la pret de vanzare cu 5%.
Re: TVA 5% restaurant
bine, dar pe conturile 371.5, 378.5, ( cele cu 5%) nu am intrare cum se va descarca gestiunea ?
Re: TVA 5% restaurant
Cred ca tebuia sa faci un inventar al gestiunii marfurilor cu 9% la data cand acestea au trecut la 5%. Pe baza inventarului scadeai gestiunea de marfuri (tva de 9%) si incarcai pe intrari gestiunea de marfuri (tva de 5%). In acest caz aveai de unde sa scazi marfurile vandute acum cu 5%.
Re: TVA 5% restaurant
pentru un bar cu cod CAEN 5630 se aplica 5%?
-
- Mesaje: 444
- Membru din: Lun Aug 28, 2006 12:00 am
- Localitate: prahova
Re: TVA 5% restaurant
Eu cred ca alimentele -mat prima- cumparate cu 9% se duce tva-ul -n 4426, iar marfa vanduta cu 5 sau 9% se duce in 4427. La inchiderea Tva din 4427 se scade 4426 si o sa apara in 4423 de plata sau in 4424 de recuperat. Eu nu vad necesar sa se faca analitic pe cota tva 5 sau 9 la materie prima. Eu asa vad treaba.
In continuare am si eu o intrebare: am un restaurant amenajat cu sala de mese,bar etc. Am situatia cand mi se solicita sa livrez meniu la unele firme din localitate pentru salariatii lor, care nu pot veni in timpul programului la masa la restaurant.Eu nu am CAEN de catering.Am convenit sa fac factura saptamanala si incasez cash.
In opinia mea,conform precizarilor, trebuie aplicat tva 9% la aceste facturi, comparativ cu tva de 5% care se aplica daca masa este servita in local,unde am ospatar, barman etc. Este corect? Va intreb deoarece mi s-a solicitat de firmele la care le livrez mancare la locul de munca sa le aplic 5%.
Astept raspunsul si parerea voastra.
In continuare am si eu o intrebare: am un restaurant amenajat cu sala de mese,bar etc. Am situatia cand mi se solicita sa livrez meniu la unele firme din localitate pentru salariatii lor, care nu pot veni in timpul programului la masa la restaurant.Eu nu am CAEN de catering.Am convenit sa fac factura saptamanala si incasez cash.
In opinia mea,conform precizarilor, trebuie aplicat tva 9% la aceste facturi, comparativ cu tva de 5% care se aplica daca masa este servita in local,unde am ospatar, barman etc. Este corect? Va intreb deoarece mi s-a solicitat de firmele la care le livrez mancare la locul de munca sa le aplic 5%.
Astept raspunsul si parerea voastra.
Daca pot sa ajut si nu o fac,degeaba exist.
-
- Mesaje: 488
- Membru din: Vin Aug 11, 2006 12:00 am
- Localitate: Resita
Re: TVA 5% restaurant
Daca la firma respective doar duci alimentele, atunci TVA-ul este de 9%. Se considera livrare de alimente si nu servicii de restaurant.
Un economist este un expert care va stii maine de ce lucrurile pe care le-a prevestit ieri nu s-au intamplat astazi.
Re: TVA 5% restaurant
buna seara,
doua gestiuni global-valorice. Gest A - 9%TVA, Gest B- 5% TVA,
am creat un furnizor ,, 5% Furnizor,, cont 482
Intrari... aviz.... 5% Furnizor
Adaug doua randuri
A) Nedefinit..... Transfer.... TVA 0.....Cant -1.... Total - 32.000 ....... cont 371.1
B) Nedefinit,,,,, Transfer...... TVA 0 .....Cant 1.....Total 32.000..,.....cont 371.2
cum ramane cu contul 378 si 4428 din gestiunea A ? dar din gestiunea B? Pretul de vanzare nu se schimba.
multumesc
doua gestiuni global-valorice. Gest A - 9%TVA, Gest B- 5% TVA,
am creat un furnizor ,, 5% Furnizor,, cont 482
Intrari... aviz.... 5% Furnizor
Adaug doua randuri
A) Nedefinit..... Transfer.... TVA 0.....Cant -1.... Total - 32.000 ....... cont 371.1
B) Nedefinit,,,,, Transfer...... TVA 0 .....Cant 1.....Total 32.000..,.....cont 371.2
cum ramane cu contul 378 si 4428 din gestiunea A ? dar din gestiunea B? Pretul de vanzare nu se schimba.
multumesc
Re: TVA 5% restaurant
Se completează și valoarea de vânzare, aceiași în ambele situații. Asta pentru că 4428 va scădea și va crește 378 dacă e transfer de la 9% la 5% sau invers 378 scade și crește 4428 dacă e transfer de la 5% la 9%, însă aceste modificări pe 4428 și 378 apar numai dacă se operează și valoarea de vânzare. Altfel e imposibil să apară fluctuații la așa ceva.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
-
- Mesaje: 5
- Membru din: Mar Feb 21, 2012 4:39 pm
Re: TVA 5% restaurant
Bună seara
La un bar - restaurant gestiunea mărfurilor din bar se ține pe cote de tva, respectiv 9% sucuri, bere nealcoolizată și 19% tutun, bere, vin, alte băuturi alcoolice.
La toate produsele nealcoolice, prețul pe recepții a fost calculat cu 9%, iar de la 01.11. tot ce se servește în local e cu 5% tva și ce se livrează în afara localului cu 9% tva. Dacă totul s-ar livra în incinta localului ar fi simplu: achiziționăm cu 9%, vindem cu 5% și programul face la final regularizarea tva. Dar în condițiile în care se livrează multă marfă și pt acasă cum vom face recepțiile?
1. Cum vom împărți marfa aflată în stoc și recepționată cu 9% tva?
Nu avem de unde să știm - când facem recepțiile - câte sucuri, înghețate, sau beri fără alcool vor fi servite în local și câte se cumpără pentru a le consuma în altă parte.
E adevărat că prețul rămâne același și în casa de marcat se va marca cota de tva corespunzătoare ”destinației” produsului vândut și va fi scăzut din gestiune cu tva-ul aferent dar cum ne vom încărca cu marfa respectivă, cum vom face recepțiile? Tot cu 9% și vom face notă contabilă de corecție la final de lună pt produsele vândute cu 5%? Sau cum????
Îmi cer scuze dacă nu am explicat poate prea clar, dar chiar nu reușesc să mă dumiresc deloc. Vă rog frumos, poate găsiți puțin timp să mă lămuriți și pe mine și reușesc să ies din ”ceață ”!!!!!
Mulțumesc anticipat.
O seară frumoasă!
La un bar - restaurant gestiunea mărfurilor din bar se ține pe cote de tva, respectiv 9% sucuri, bere nealcoolizată și 19% tutun, bere, vin, alte băuturi alcoolice.
La toate produsele nealcoolice, prețul pe recepții a fost calculat cu 9%, iar de la 01.11. tot ce se servește în local e cu 5% tva și ce se livrează în afara localului cu 9% tva. Dacă totul s-ar livra în incinta localului ar fi simplu: achiziționăm cu 9%, vindem cu 5% și programul face la final regularizarea tva. Dar în condițiile în care se livrează multă marfă și pt acasă cum vom face recepțiile?
1. Cum vom împărți marfa aflată în stoc și recepționată cu 9% tva?
Nu avem de unde să știm - când facem recepțiile - câte sucuri, înghețate, sau beri fără alcool vor fi servite în local și câte se cumpără pentru a le consuma în altă parte.
E adevărat că prețul rămâne același și în casa de marcat se va marca cota de tva corespunzătoare ”destinației” produsului vândut și va fi scăzut din gestiune cu tva-ul aferent dar cum ne vom încărca cu marfa respectivă, cum vom face recepțiile? Tot cu 9% și vom face notă contabilă de corecție la final de lună pt produsele vândute cu 5%? Sau cum????
Îmi cer scuze dacă nu am explicat poate prea clar, dar chiar nu reușesc să mă dumiresc deloc. Vă rog frumos, poate găsiți puțin timp să mă lămuriți și pe mine și reușesc să ies din ”ceață ”!!!!!
Mulțumesc anticipat.
O seară frumoasă!