Salariat in constructii detasat in strainatate

Mesaj
Autor
nastasea526
Mesaje: 187
Membru din: Lun Ian 29, 2007 1:00 am

Salariat in constructii detasat in strainatate

#1 Mesaj de nastasea526 »

Buna ziua,

Imi cer scuze ca revin cu urmatoarea speta, am citit pe forum si pareri ale consultantilor fiscali dar inca sunt nelamurita cum trebuie sa procedez, si cred ca ii vor ajuta si pe altii care au astfel de probleme cu o sinteza

Angajatorii din Romania care intentioneaza sa dispuna detasarea unor angajati trebuie sa respecte prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 si pe cele ale Regulamentului (CE) nr. 987/2009.

Conform documentelor amintite, salariatul detasat se poate supune legislatiei unui singur stat membru. Potrivit art. 12 din Regulamentul 883, salariatul detasat in alt stat membru pentru a lucra pentru angajator continua sa fie supus legislatiei statului din care a fost detasat, daca perioada activitatii nu depaseste 24 de luni si acesta nu a fost trimis sa inlocuiasca o alta persoana.

In cazul in care aceste doua conditii nu sunt intrunite, pentru ca salariatul sa ramana supus legislatiei de securitate sociala din statul initial, este necesara obtinerea de catre angajator a formularului A1, document ce face dovada platii contributiilor in strainatate.

Mai intai, contractul de munca incheiat cu angajatorul care detaseaza salariatul poate fi mentinut activ pe toata perioada detasarii, ceea ce inseamna ca angajatul va fi platit in continuare si de angajatorul sau de drept.

Un alt element distinctiv il reprezinta durata detasarii in afara tarii. Codul muncii stablieste ca detasarea poate fi dispunsa pe o perioada initiala de 1 an, cu posibilitatea prelungirii ei din 6 in 6 luni, ca urmare a unor motive obiective si cu acordul salariatului.

Documentul A1 insa poate fi obtinut pentru o perioada initiala de 24 de luni, prin exceptia precizata la art. 12 al Regulamentului european.

Obligatiile angajatorului
Referitor la inregistrarea si modificarea locului de munca al salariatului in Revisal, intr-un astfel de caz, trebuie mentionat faptul ca angajatorul de drept are obligatia de a inregistra perioadele detasarii, anterior inceperii lor, asa cum este prevazut in HG 500/2011.

In cazul in care contractul de munca ramane activ, angajatorul neoperand astfel o suspendare a lui, practic angajatorul va trebui sa ii platesca in continuare salariul contractual si contributiile aferente.

În ceea ce priveşte regimul de impozitare al diurnei, conform art. 55 alin. (2) lit. i) şi alin. (4) lit. g) Cod fiscal, indemnizaţiile primite de salariaţi, pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, în ţară şi în străinătate, în interesul serviciului, în limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotărâre a Guvernului pentru personalul din instituţiile publice sunt neimpozabile.
Indemnizaţia de detaşare definită de Legea nr. 344/2006 nu include şi cheltuielile cu masa şi transportul, acestea intrând în categoria cheltuielilor generate de detaşare. Spre deosebire de prevederile Legii nr. 344/2006, HG nr. 518/1995 defineşte indemnizaţia cuvenită personalului trimis în străinătate ca fiind suma în valută acordată în vederea acoperirii cheltuielilor de hrană, a celor mărunte uzuale, precum şi a costului transportului în interiorul localităţii în care îşi desfăşoară activitatea.
Potrivit art. 55 alin. (2) lit. i) şi alin. (4) lit. g) Cod fiscal şi pct. 85 din Normele de aplicare ale Titlului III, indemnizaţiile şi orice alte sume de aceeaşi natură, primite de salariaţi, pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, în ţară şi în străinătate, în interesul serviciului, în limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotărâre a Guvernului pentru personalul din instituţiile publice, precum şi cele primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport şi cazare nu sunt considerate venituri salariale sau asimilate salariilor în vederea impunerii. În categoria cheltuielilor de delegare şi detaşare se cuprind cheltuielile cu transportul, cazarea, precum şi indemnizaţia de delegare şi de detaşare în ţară şi în străinătate, stabilite în condiţiile prevăzute de lege sau în contractul de muncă aplicabil.


Am si eu urmatoarea problema cu salariati in constructii

Salariat in constructii, are formular A1 pentru munca in Suedia
Salariatul este platit in continuare de firma din Romania, iar costul salarial il recupereaza de la firma din DE prin intermediul facturilor emise.

Salariatul pleaca in cursul anului in perioade diferite ex. 01 februarie -20 februarie , 15 martie - 30 aprilie

Din ce am citit pe forum am gasit urmatooarele si va rog mult sa ma ajutati sa ma lamuresc mai bine

1.Atunci cand un salariat este "trimis" in strainatate sa desfasoara activitati, alte decat cele descrise la art. 1 din HG 518/1995, atunci are loc o detasare.
Deci este
a. Detasare ?
B.Delegatie ?

2.Firma din Romania ii plateste salariul integral. In statul de salarii angajatul apare cu pontaj toata luna si cu salariu integral?

3.Cum se evidentiaza perioada cind este plecat in Suedia?

4.Trebuie sa operez in State-Salarii la Concedii-Suspendare- cu perioadele cind este plecat?

5.Se transmit la ITM prin Revisal perioadele respective?

6.Salariatului I se platesc, fara a fi considerate venituri salariale sau asimilate salariilor in vederea impunerii, cheltuielile cu transportul, cazarea, precum şi indemnizaţia de delegare şi de detaşare in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotărâre a Guvernului pentru personalul din instituţiile publice - este corect ?

7.Salariatul beneficiaza de facilitatile din constructii si pe perioadele cind este plecat in Suedia?


Va multumesc mult
O zi frumoasa

nastasea526
Mesaje: 187
Membru din: Lun Ian 29, 2007 1:00 am

Re: Salariat in constructii detasat in strainatate

#2 Mesaj de nastasea526 »

buna seara

revim cu rugamintea pentru un raspuns, daca sti cineva

multumesc mult

Scrie răspuns