tva la incasare

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
Mesaj
Autor
petrescum244
Mesaje: 55
Membru din: Mar Aug 25, 2009 12:00 am

tva la incasare

#1 Mesaj de petrescum244 »

Buna seara! Sunt un SRL cu tva la incasare! V-as ruga sa ma ajutati cu un raspuns concret.
Cand se plateste tva-ul la fact.emise catre clienti?
Exigibilitatea intervine in momentul incasarii sau dupa 90 zile.? In jurnalul de vanzari am facturi mai vechi de 90 zile,si-mi apare suma la neexigibil si deci tva-ul neplatit! Eu stiam ca in ian.2014,a intrat in vigoare OUG 111/2013,prin care spunea ca eligibilitatea este in momentul incasarii.
Am intrat in ceata in urma unei discutii.
Va multumesc frumos pentru intelegere!!!!

Avatar utilizator
balazse
Mesaje: 24124
Membru din: Vin Iun 20, 2008 12:00 am
Localitate: Satu Mare

Re: tva la incasare

#2 Mesaj de balazse »

In momentul incasarii.
Partea cu 90 de zile a fost mai demult.

petrescum244
Mesaje: 55
Membru din: Mar Aug 25, 2009 12:00 am

Re: tva la incasare

#3 Mesaj de petrescum244 »

Buna ziua!
Eu tot nu sunt clara, cand se plateste tva-ul ptr.facturile emise de mine catre clienti, la incasarea facturii sau la 90 zile(in cazul cand factura nu a fost incasata).
Am mai pus aceasta intrebarea pe forum, si mi s a raspuns ca la data incasarii.
Eu am fost astazi la ANAF, (ptr.ca sunt in ceata total) si mi s a spus ca dupa 90 zile tb.colectat si platit indiferent daca factura a fost incasata sau nu!
Nu mai inteleg deloc!!!!

roncovf
Mesaje: 1193
Membru din: Joi Ian 26, 2012 1:44 pm

Re: tva la incasare

#4 Mesaj de roncovf »

Are dreptate BalazsE, partea cu 90 de zile a fost la inceput.

petrescum244
Mesaje: 55
Membru din: Mar Aug 25, 2009 12:00 am

Re: tva la incasare

#5 Mesaj de petrescum244 »

Stiu si eu! Dar de la ANAF, m- a constrazis ! Si nu am putut sa-i documentez! Am gasit undeva , dar tot pe forum, material informativ dat tot de ANAF.
As vrea cine ma poate ajuta, ca este o problema mai urgenta! Deja nu mai inteleg nimic.
Eu lucrez in Saga, i-am pus bifa" tva la incasare",( lunar).si intradevar in jurnalul de vanzari, mi l duce la exigibil, doar cand factura se incaseaza total sau partial.
Nu stiu ce tb.sa fac!

pomparaus
Mesaje: 4129
Membru din: Vin Iun 06, 2014 10:47 am

Re: tva la incasare

#6 Mesaj de pomparaus »

Unde ai pus tu bifa "tva la incasare lunar",pt. programul saga are "aplica tva la incasare" si "inregistrare in scopuri de tva lunara/trimestriala". ?
Tu nu trebuie sa faci nimic, pt.ca daca la configurare societate ai configurat corect vectorul, programul saga iti genereaza NC corecte : TVA-ul devine egigibil in momentul incasarii/platii - partial/integral. Colegii care ti-au raspuns au dreptate : a fost candva 90 zile.

Avatar utilizator
balazse
Mesaje: 24124
Membru din: Vin Iun 20, 2008 12:00 am
Localitate: Satu Mare

Re: tva la incasare

#7 Mesaj de balazse »

Pentru PetrescuM244
Ai citit ce scrie Codul Fiscal?
Codul Fiscal scrie:CAPITOLUL VI - Faptul generator și exigibilitatea taxei pe valoarea adăugată
ART. 280 - Faptul generator și exigibilitatea - definiții
(1) Faptul generator reprezintă faptul prin care sunt realizate condițiile legale necesare pentru exigibilitatea taxei.
...
(5) În cazul operațiunilor pentru care se aplică sistemul de TVA la încasare prevăzut la art. 282 alin. (3), regimul de impozitare aplicabil este regimul în vigoare la data la care intervine faptul generator, cu excepția situațiilor în care se emite o factură sau se încasează un avans, înainte de data la care intervine faptul generator. În aceste situații se aplică regimul de impozitare în vigoare la data emiterii facturii sau la data încasării avansului, după caz.
...
ART. 282 - Exigibilitatea pentru livrări de bunuri și prestări de servicii
...
(3) Prin excepție de la prevederile alin. (1) și alin. (2) lit. a), exigibilitatea taxei intervine la data încasării contravalorii integrale sau parțiale a livrării de bunuri ori a prestării de servicii, în cazul persoanelor impozabile care optează în acest sens, denumite în continuare persoane care aplică sistemul TVA la încasare.
Vezi si cele postate de TomaC aici:
https://www.sagasoft.ro//forum/viewtopi ... =8&t=42529

petrescum244
Mesaje: 55
Membru din: Mar Aug 25, 2009 12:00 am

Re: tva la incasare

#8 Mesaj de petrescum244 »

Iertati-ma daca am insistat cam mult! Dar am vrut sa aud si alte pareri. Voi cum procedati!!!
M am grabit si m-am exprimat gresit, am vrut sa spun ca am pus in config."bifa la tva lunar", si apoi bifa la "aplica TVA la incasare".
Ma intrebati daca am citit CF, si va raspund ca da! Numai ca am fost contrazisa 2 zile la rand de superiorii mei(contabil expert-firma de contab. si ANAF-sef serv.
care stiu ca se ocupa de tva), ca nu procedez corect ceea ce fac, si daca vin inspectorii ANAF in control o sa am de lucru(colectare tva la fact.mai vechi de 90 zile, indif.daca sunt incasate sau nu, dobanzi, penalitati etc.) Va spun drept ca m am panicat, crezand ca eu chiar am inteles prost.
Daca va uitati in prima postare, eu am evidentiat ca am citit ca eligibilitatea intra in momentul incasarii totale sau partiale a facturii, incepand cu 01.01.2014,eu asa am si procedat. Deci colectez si platesc in momentul incasarii facturii. Ce trebuia sa fac ? Sa ma duc eu la dansele cu CF? Eu sunt o simpla contabila cu liceu ec. si de aceea am cerut ajutor! M am dus la oameni profesionisti!
Va multumesc din suflet ptr.ajutor si aveti rabdare si cu cei mai putin stiutori!!!

roncovf
Mesaje: 1193
Membru din: Joi Ian 26, 2012 1:44 pm

Re: tva la incasare

#9 Mesaj de roncovf »

Da, te intelegem, te lupti cu ... Daca te ajuta, in afara de legislatie, uita-te in decontul de TVA pe ultima pagina rd. A1 si B1. E destul de explicit

minum
Mesaje: 194
Membru din: Vin Feb 20, 2009 12:00 am

Re: tva la incasare

#10 Mesaj de minum »

Pentru PetrescuM244
Pai sa va argumenteze dumnealor, cu articol din CF si sa ne spuneti si noua rezultatul "meciului"!

Avatar utilizator
tomac
Mesaje: 25898
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Beiuş, Bihor

Re: tva la incasare

#11 Mesaj de tomac »

@Petrescum244 - te lupți cu morile de vânt. Dacă ăia de la ANAF sunt așa convinși și așa spun că aplică legea, nu prea am ce comenta altceva decât că ar cam trebui să-și dea demisia. Dacă au avut controale pe așa ceva și nu le-a contestat nimeni ceea ce sincer mă îndoiesc, atunci contribuabilii sunt la fel de pregătiți. Că încă mai există oameni care încă sunt în lumea lor și au rămas cu legislația la nivelul lui 2013 iarăși nu este o surpriză. Sunt unii care nu știu nici acum, cum se calculează indemnizația de concediu de odihnă deși textul de lege este la fel din 2005. Pe partea cu cele 90 de zile sunt mulți cei care cred, ba chiar sunt convinși, că încă se aplică. Mulți din ei nu au citit legislația ci se bazează pe ceea ce le spune un funcționar de la ANAF. Adică iau de bun orice le spune funcționarul.
Așa cum spune minum: logic ar fi să arate ei unde în legislația actuală este prevăzută obligația.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

petrescum244
Mesaje: 55
Membru din: Mar Aug 25, 2009 12:00 am

Re: tva la incasare

#12 Mesaj de petrescum244 »

Buna ziua! Tin sa va multumesc mult ptr.informatia legata de TVA la incasare, si sunt solitara cu toti cei mi au raspuns! ANAF-ul, mi a cerut adresa de email sa mi trimita textul de lege,dar dupa asteptari de o saptamana, nici un raspuns. Asa ca ne am lamurit cui ii cerem sa ne indrume!!!! Va multumesc inca o data, ati fost minunati ca mi ati confirmat ca ceea ce fac este bine. Sa auzim de bine!!!!!

pomparaus
Mesaje: 4129
Membru din: Vin Iun 06, 2014 10:47 am

Re: tva la incasare

#13 Mesaj de pomparaus »

@petrescu244 : de ce nu le scrii oficial pe SPV, ca trebuie sa iti raspunda?

imrei
Mesaje: 16
Membru din: Vin Iun 14, 2013 5:39 pm

Re: tva la incasare

#14 Mesaj de imrei »

Firma inregistrata ca platitor de tva lunar la incasare, sunt nevoit sa refac Deconturile de tva pe anul 2023 (ianuarie-noiembrie) deoarece ,in mod eronat m-am comportat ca si cum as fi fost platitor de tva la incasare (in decembrie 2022 am depasit plafonul si deci din ianuarie trebuia sa ies din sistemul de aplicare a tva-ului la incasare). Spuneti-mi va rog care sunt pasii de urmat, si cum pot modifica actualele inregistrari din contabilitate fara sa le sterg, pentru a obtine deconturile corecte. Chiar nu stiu cum sa procedez. Va multumesc anticipat.

ganeam951
Mesaje: 484
Membru din: Mie Aug 15, 2007 12:00 am

Re: tva la incasare

#15 Mesaj de ganeam951 »

Deschideti din nou in saga firma cu pricina si preluati baza de date de la cea initiala. In firma nou creata faceti setarile necesare si incepeti sa devalidati toate lunile pana la ianuarie inclusiv si faceti corectiile necesare. De mentionat , ca atunci cand lucrati pe una din firmele cu aceeasi denumire, va recomand sa o blocati pe cealalta. Si evident sa tineti cont pe care dintre ele o sa continuati sa lucrati dupa corectii. Sincer , va compatimesc! Succes si mult spor! Numai cine nu munceste nu greseste!

Scrie răspuns