Inregistrare factura minus telefonie

Chestiuni specifice programului SAGA PS
Mesaj
Autor
fratilal
Mesaje: 11
Membru din: Lun Feb 04, 2019 10:53 am

Inregistrare factura minus telefonie

#1 Mesaj de fratilal »

Va salut,
Am vazut ca s-a discutat intens in forum subiectul facturilor cu minus si exista si o postare detaliata a dlui Cristi - https://www.sagasoftware.ro/stornari/#comment-2359

Totusi nu exista aceasta discutie pentru Saga PS, unde lucrurile sunt mai simple si nu trebuie sa te folosesti de conturi. Asadar sunt PFA la norma, platitor trimestrial de TVA la facturare, am primit o factura Vodafone in iulie prea mare si in octombrie au emis cu minus pentru o parte din suma (-32.13). Fara a complica rezolvarea cu adaugarea de conturi bancare caci nu e cazul la partida simpla, inteleg ca eu practic am platit mai mult TVA (si valoare) iar acum trebuie rebalansata situatia. Pentru asta am accesat Intrari si mai departe am pus valoarea si TVA aferenta cu minus 1 (-1) la rubrica de Cantitate. Astfel ca dupa validare apare suma totala cu minus in fata, insa pe verticala Neachitat apare de asemenea cu minus. Am procedat corect? Cum ar trebui sa fac sa aduc pe zero si rubrica Neachitat?

Apoi, factura pe urmatoarea luna, arata asa:

Total factura curenta fara TVA 44,92
TVA 19,00% 8,53
Total factura curenta 53,45
Total de plata 21,32 (deci fara cei -32.13)

Aici ar trebui sa inregistrez pur si simplu valoarea finala de plata (acei 21.32) sau valoarea facturii curente (53.45)?
Nu imi este clar cum se face in Saga PS echilibrarea acestor facturi.

Multumesc,

Avatar utilizator
balazse
Mesaje: 23477
Membru din: Joi Iun 19, 2008 11:00 pm
Localitate: Satu Mare

Re: Inregistrare factura minus telefonie

#2 Mesaj de balazse »

Ca si prim lucru, nu exista "TVA la facturare", doar "TVA la incasare".
Daca ai cont bancar, atunci trebui sa il adaugin la "casa/banca/deconturi".
Tu ai platit mai mult o factura si nu TVA, deoarece la inregistrarea TVA-ului cu valoare mai mare ai dedus mai mult TVA.
Rubrica "neachiat" se va completa automat o data ce validezi factura.
La factura urmatoare vei inregistra factura asa cum apare pe document, adica 53,45 lei, partea de plata este cat le mai datorezi.
Dupa ce ai inregistrat factura de 53,45 lei, te vei pozitiona pe factura de -32,13 lei iar in partea de mijloc-dreapta vei avea butonul "reglare stornare >>" unde daca apesi o sa poti asocia (ca si o plata partiala) cu factura urmatoare, astfel factura cu minus se inchide, iar pe factura urmatoare o sa ai ca si "neachitat". suma de 21,32 lei.

filimona173
Mesaje: 6
Membru din: Vin Mar 16, 2012 4:16 pm

Re: Inregistrare factura minus telefonie

#3 Mesaj de filimona173 »

Confirm si eu cele zise de balazse. Exact asa am procedat si eu cand am avut cazuri de acest gen si totul a functionat OK !

fratilal
Mesaje: 11
Membru din: Lun Feb 04, 2019 10:53 am

Re: Inregistrare factura minus telefonie

#4 Mesaj de fratilal »

Perfect explicat, sper sa le fie de folos si celor care mai trec pe aici! Multumesc!
Totusi ceva nu se leaga - am urmat pasii, am inregistrat factura urmatoare, am validat-o si am apasat Plata introducand doar suma ramasa de plata (21.32) dar cand apas "Reglare Stornare" pe factura cu minus fiind, nevalidata, nu regasesc in lista de neachitate din ecranul de jos chiar factura aceasta de acum doua luni, doar cateva din 2019 (pe care, imi dau acum seama, am uitat sa le inregistrez plata). In ecranul de sus am factura de reglat, insa jos nu am cu ce sa o reglez. Probabil ar fi trebuit sa apara cu restul de 32.13 sau macar in cu suma integrala de 53.45 apoi reglam cu ea factura cu minus si apasam Accept. Am incercat si cu ea validata si nevalidata. Gresesc ceva?

Legat de TVA la incasare, poate mi-au scapat din reglementari, de ce spuneti ca << nu exista "TVA la facturare", doar "TVA la incasare" >> ? Fiind din 2007 am prins de la inceput TVA-ul la facturare, apoi am fost fortat sa trec un an la TVA la incasare (cand s-a dat legea), apoi am optat pentru a reintra in sistemul de TVA la facturare. S-a desfiintat acest sistem intre timp?

fratilal
Mesaje: 11
Membru din: Lun Feb 04, 2019 10:53 am

Re: Inregistrare factura minus telefonie

#5 Mesaj de fratilal »

Un update - am sunat la call center Saga si mi-au spus ca aceasta Reglare de stornare se face din meniul situatie furnizori nu din intrari. De aceea nu imi aparea factura.

Cand aveti timp va rog sa ma lamuriti si pe mine legat de intrebarea cu TVA-ul la incasare. Multumesc!

Avatar utilizator
balazse
Mesaje: 23477
Membru din: Joi Iun 19, 2008 11:00 pm
Localitate: Satu Mare

Re: Inregistrare factura minus telefonie

#6 Mesaj de balazse »

Nu exista un temen denumit "TVA la facturare" (a fost preluat de unii pentru a diferentia faptul ca nu aplica "TVA la incasare", care in unele cazuri chiar a dus in eroare utilizatorii).
Exista doar termenul de "TVA la incasare".

PS. Daca postezi un lucru si ulterior modifici textul, la cei care l-au citit nu mai apare ca si necitit, adica faptul ca ai modificat ceva. Cel mai bine sterge postarea si il postezi din nou, sau mai adauga o postare suplimentara cum ai facut si cu partea de update.

Scrie răspuns