Inregistrare firma noua

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
Mesaj
Autor
paunoiua
Mesaje: 7
Membru din: Sâm Oct 05, 2013 12:08 pm

Inregistrare firma noua

#1 Mesaj de paunoiua »

Vreau sa inregistrez o firma care in ultimii ani a fost pe 0.am doar capital subscris varsat si profit si pierdere. Aici am reusit sa salvez din balanta de verificare. Insa am 2 masini care sunt inregistrate gresit de veche contabila pe 2132 una si cealalta corect pe 2133 . La amortizari la fel sunt inregistrate gresit pe 2811 si 2812. Am creat analitice pe 2133 pt ambele iar la amortizari la fel am creat analitice pe 2813. Intrebarea e daca am procedat corect ca le-am inregistrat asa? La amortizari desi le-am inregistrat ca in balanta cu sumele lor pe credit initial an si credit precedent ele se inregistreaza automat pe minus la sold debitor in loc sa fie pe plus la sold creditor. Cum procedez? Multumesc.

paturcai
Mesaje: 8061
Membru din: Mie Feb 07, 2007 12:00 am

Re: Inregistrare firma noua

#2 Mesaj de paturcai »

Daca aveti situatii in care un cont (care are functia de activ, in cazul nostru trebuie sa aiba sold DEBITOR) este negativ, trebuie sa vedeti de ce se comporta astfel.
SAGA tine cont de functiunea conturilor, astfel daca un cont este de activ (cazul expus) el trebuie sa prezinte sold pozitiv pe debit, daca in schimb are sold negativ, SAGA (respectand functiunea conturilor) va pune pune MINUS pe debit (cum este corect).
Exista softuri de contabilitate care pentru un cont debitor negativ pun soldul pe credit.
SAGA procedeaza corect.
Revedeti preluarile!

Ducandu-ne inapoi la balanta pe care ati preluat-o manual, in mod normal ("o firma care in ultimii ani a fost pe zero" asa va exprimati), ar trebui sa aveti aceleasi sume si la valoarea activelor (masini) si la amortizare.
Exemplu:
Daca 2133 este de 100, pe DEBIT, atunci 2813 trebuie sa aiba acelasi sold de 100 lei pe CREDIT
Masinile trebuiesc trecute si in Registrul imobilizarilor cu sumele de intrare si cu valorile amortizate.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

paunoiua
Mesaje: 7
Membru din: Sâm Oct 05, 2013 12:08 pm

Re: Inregistrare firma noua

#3 Mesaj de paunoiua »

Programul preluase automat la 2813 pe activ si trebuie sa fie pe pasiv. (de asta era pe minus la debitor). Va mai deranjez cu o intrebare. Societatea are in bilant datorii o suma mai veche care nu apare in ultima balanta. Ar trebui sa o inregistrez pt a o achita la administrator in momentul cand intra bani in firma si cu ocazia asta nu mai platesc dividente. Si daca am trecut la impozit pe profit ma ajuta sa fie profitul mai mic? Daca da cum fac inregistrarea? Multumesc pt rabdare.

paturcai
Mesaje: 8061
Membru din: Mie Feb 07, 2007 12:00 am

Re: Inregistrare firma noua

#4 Mesaj de paturcai »

In bilant nu poate sa apara o datorie fara ca ea sa fie prezenta in balanta.
Este imposibil (orice inregistrare se face in partida dubla ce inregistrati de debit trebie sa aiba un corespondent pe credit; nu se poate altfel).
Ca in bilant sa existe si in balanta NU, nu se poate.
Stati un pic: cum adica sa asteptati sa intre bani pentru a o achita?!
Cred ca ori faceti o confuzie, ori nu inteleg despre ce este vorba.
Reveniti cu detalii suplimentare.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

paunoiua
Mesaje: 7
Membru din: Sâm Oct 05, 2013 12:08 pm

Re: Inregistrare firma noua

#5 Mesaj de paunoiua »

Am un SRL care are cod principal 8130 – Activitati de intretinere peisagistica si un punct de lucru care va avea din martie cod 5630 – Baruri si alte activ de servire a bauturilor. Aici o sa fiu la impozit pe venit si la celelalte activitati la impozit pe profit? Trebuie sa depun declaratia 700? Ce declaratii trebuie sa depun trimestrial? Multumesc!

Avatar utilizator
tomac
Mesaje: 24537
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Beiuş, Bihor

Re: Inregistrare firma noua

#6 Mesaj de tomac »

Nu este obligatoriu să aplicați regimul de microîntreprindere pentru codul 5630. Puteți opta, dacă doriți, dar nu e obligatoriu.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

paunoiua
Mesaje: 7
Membru din: Sâm Oct 05, 2013 12:08 pm

Re: Inregistrare firma noua

#7 Mesaj de paunoiua »

As vrea sa fie impozit pe venit pe 5630. Programul ia automat impozitul pe venit sau de unde pot opta? In afara de decl. 100 la trimestru mai trebuie sa depun ceva avand in vedere ca nu sunt platitor de tva si nu am salariati?

Scrie răspuns