PRESCRIPTIE DATORIE

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
VIOLETA

PRESCRIPTIE DATORIE

#1 Mesaj de VIOLETA »

Buna ziua,

Am urmatoarea situatie :
doua firme cu acelasi administrtor firma X are de incasat de la SC TRADE si firma Y are de platit catre furnizor SC TRADE .Acesta nu vrea sa plateasca catre firma X decat o parte din factura pt ca,zice el are firma Y de plata catre ei .

Nu este corect din punctul meu de vedere dar,intrebarea mea este ce se va intampla cu acel sold ramas daca nu achita intreaga factura.

Datoria firmei Y este din 2015 (s-a platit atunci din fact partial) .Se prescrie aceasta datorie? si daca se prescrie FZ trebuie sa fie de acord ?

VIOLETA

Re: PRESCRIPTIE DATORIE

#2 Mesaj de VIOLETA »

prescriere datorie ma scuzati

chirigiui509

#3 Mesaj de chirigiui509 »

Dacă cei 3 actori își recunosc datoriile și creanțele bilaterale lucrurile n-ar trebui să fie complicate. Este de văzut dacă în tot acest răstimp s-a stăruit în recuperare și dacă pot fi invocate prevederile în materia prescripției sau a extinderii duratei acesteia. Există instrumente juridice adecvate pentru punerea în acord a voinței celor 3 (novație, compensare...).
Dacă se prescrie această datorie? ...analizați prevederile art.2537^4 Cod civil prin raportare la modul anterior de acțiune/recuperare/recunoaștere...inclusiv a poziții soldurilor de terți în cadrul inventarierii.
Reținem și prevederile art.2502^1 Cod civil, potrivit căruia "Dreptul la acțiune este imprescriptibil în cazurile prevăzute de lege, precum și ori de câte ori, prin natura sau obiectul dreptului subiectiv ocrotit, exercițiul său nu poate fi limitat în timp."
În oricare din situații este indicat să apelați la serviciile unui avocat specializat în drept comercial și să soluționați amiabil.

VIOLETA

#4 Mesaj de VIOLETA »

la acest lucru m-am gandit .

Multumesc!

pomparaus

#5 Mesaj de pomparaus »

chirgiui509 : sunt de acord cu tine, dar cred ca ti-a scapat ca cele 2 firme au acelasi administrator.
Sa se dea in judecata el pe el, cum ar fi?!

chirigiui509

#6 Mesaj de chirigiui509 »

Simplu: administratorul este reprezentantul legal al firmei. Între persoana administratorului și firmă există o disociere clară și categorică sau (mai mult) pot să existe interese contrare. Inclusiv în această situație opozabilitatea intereselor este vădită putându-se ajunge până la privilegierea anumitor entități. Relațiile civile (în acest caz) sunt născute între entitățile juridice și în puține cazuri poate fi reținută culpa administratorului iar mai apoi atrasă răspunderea lui.
În anumite situații (clar reglementate) s-ar mai putea discuta și despre "obligația de abținere" deși apreciez că o astfel de impunere n-ar trebui să prevaleze obligațiilor asumate prin mandatul de reprezentare.
Dar da, "frumusețea dreptului" este că fiecare situație poate fi pusă în discuție.
Mulțumesc pentru analiză, pentru că ai avut răbdarea și curiozitatea de a citi ce am scris și (ca de fiecare dată când întâlnesc un bun interlocutor) spun cu respect:
- Messieurs, chapeau bas!

...pentru pomparaus

Scrie răspuns