sters societate

Retea, baze de date, salvari, restaurari etc.
Mesaj
Autor
saftiul
Mesaje: 3
Membru din: Lun Apr 18, 2016 4:30 pm

sters societate

#1 Mesaj de saftiul »

Buna seara,din greseala,am sters o societate fara sa salvez baza de date.Mai pot recupera ceva,sau sunt fara scapare?!

pascutac
Mesaje: 248
Membru din: Mie Apr 25, 2007 12:00 am
Localitate: Cluj-Napoca

Re: sters societate

#2 Mesaj de pascutac »

În folderul SAGA C.3.0, aveți folderul salv_bd, acolo veți avea foldere pentru fiecare firmă introdusă în SAGA chiar și pentru cea ștearsă, de acolo puteți recupera ultima salvare.

Avatar utilizator
chirigiui509
Mesaje: 166
Membru din: Mar Iun 06, 2017 11:16 pm
Localitate: Petrosani
Contact:

Re: sters societate

#3 Mesaj de chirigiui509 »

În funcție de metoda de ștergere, la sfatul oferit de pascutac puteți să mai adăugați:
- verificarea fișierelor din Recycle Bin (analizați după data ștergerii);
- utilizarea unui instrument specializat de recuperare a fișierelor șterse (o astfel de aplicație "sapă mai adânc" după fișierele aruncate la coș întrucât în majoritatea situațiilor, acestea rămân și după ștergere, până la o viitoare supra-scrieere).
Vedeți aici https://www.ccleaner.com/recuva
- în oricare situație, în urma recuperării datelor efectuați verificări de conformitate contabilă (comparați solduri și rulaje).
Ar fi utilă implementarea unei politici de salvare recurentă a datelor (dar în urma războiului...).

Succes!

pascutac
Mesaje: 248
Membru din: Mie Apr 25, 2007 12:00 am
Localitate: Cluj-Napoca

Re: sters societate

#4 Mesaj de pascutac »

@chirigiui509 Dacă societatea este ștearsă din SAGA, fișierele nu mai ajung în Recycle Bin, în schimb există metode de recuperare din folderul _00*etc.
Recuperarea fișierele cu aplicații de recovery se poate aplica documentelor sau poze, etc, dar nu și pentru baze de date. Politica de salvare a datelor nu este folosită de foarte mulți utilizatori, nici măcar recomandarea făcută de SAGA la actualizări (copie de siguranță).

Avatar utilizator
chirigiui509
Mesaje: 166
Membru din: Mar Iun 06, 2017 11:16 pm
Localitate: Petrosani
Contact:

Re: sters societate

#5 Mesaj de chirigiui509 »

@pascutac perfect adevărată afirmația și comentariul. Cu toate astea, în explicitarea răspunsului meu, se cuvine să arăt că soluțiile prezentate încep cu "În funcție de metoda de ștergere, ...".
@saftiul nu ne-a spus cum anume s-a produs ștergerea datelor ci numai că acestea s-au șters. Concluzia logică este că ștergerea se putea face în felurite moduri.

Sistemele de operare au avut, încă din zorii apariției acestora, tabele de alocare a fișierelor și directoarelor. Ele conțineau adresele (în formate matematice complexe) de început de scriere de informație și de final (piste, sectoare ...). Sistemul de indexare a evoluat în timp dar mecanismul rămâne oarecum același. Ștergerea unei informații este (în cele mai multe situații) o operațiune logică (aici cu sens de alocare în tabela de index) nu fizică. Pe asta se bazează sistemele de recuperare a informațiilor șterse din varii motive.
De asemenea, în răspunsul dat nu am indicat o înlocuirea soluției deja primite cu o alta ci numai asocierea la aceasta. Concluzia rezultă din interpretarea corectă a propoziției de început care condiționează contextul și exprimă complementaritatea.

Cu privire la teza potrivit căreia "Recuperarea fișierele cu aplicații de recovery se poate aplica documentelor sau poze, etc, dar nu și pentru baze de date." opinia mea este diferită dar pot fi de acord că nu poate constitui prima opțiune. În anumite situații însă, aceasta poate fi singura.

Cu privire la "Politica de salvare a datelor nu este folosită de foarte mulți utilizatori" cred că este adevărat dar nu cred că este o bună practică.
Referitor la recomandarea făcută de autorul aplicației privind modalitatea de salvare a datelor, există și aici nuanțe (în opinia mea). 11 septembrie a schimbat "fața lumii și a lucrurilor" inclusiv în materia protecției și recuperării datelor arătând importanța covârșitoare a salvării și arhivării datelor, a posibilității de recuperare și a scurtării perioadei (timpului) de relocare.
Revenind la "politicile de salvare", pentru a nu părea că teoretizez, voi spune că la nivelul grupului nostru de firme avem definite și implementate astfel de politici, formatul este extrem de complex pentru că informațiile (în funcție de specificul lor) se salvează prin tehnologii diferite. De la structuri de RAID (în cazul serverelor de date și a sistemelor cloud) până la arhive de date etichetate cronologic sau la copii versionate ale salvărilor, procedurile aplicate de noi implică salvarea datelor pe mai multe sisteme, în mai multe locații fizice, pe 3 continente diferite. Capacitățile noastre de stocare și restocare ajung acum la dimensiuni de zeci de TERA.

Se cuvine acum să-i mulțumesc unui participant la forumul SAGA pentru sfaturile oferite în urmă cu mai mulți ani, odată cu trecerea la Firebird, cu privire la modalitatea de oprire/repornire a bazelor de date pe timpul generării arhivelor. Accept că nimeni nu are răspunsuri la toate întrebările și că procesul de învățare este unul continuu.

Sper că am răspuns observațiilor și chiar dacă soluțiile propuse reclamă un nivel mai ridicat de complexitate, împreună suntem de acord că ele pot fi utile.

pascutac
Mesaje: 248
Membru din: Mie Apr 25, 2007 12:00 am
Localitate: Cluj-Napoca

Re: sters societate

#6 Mesaj de pascutac »

@chirigiui509 Nu era o observație, doar o completare la explicațiile inițiale. Din propria experiență cu alți utilizatori de SAGA, majoritatea celor care își șterg firme din SAGA, le șterg din interfața programului, nu din folderul programului.

saftiul
Mesaje: 3
Membru din: Lun Apr 18, 2016 4:30 pm

Re: sters societate

#7 Mesaj de saftiul »

Buna seara.Multumesc pentru raspunsuri.
Stergerea am facut-o din configurare societatii.Aveam 2 societati una preluata,cealalta facuta de mine,care era si ceea cu conturile corecte.Vrand sa fac curatenie in societatiile cu care nu mai lucrez,din exces de zel am sters ceea care imi era de folos,fara ca macar sa ma uit pe care o sterg.Apoi am realizat ca am sters ceea care imi era de folos.Primul lucru pe care am facut a fost sa ma uit in recycle bin,apoi am realizatca nu are cum sa fie acolo,am cautat in C si am incercat sa intru in fisiere temporare ,dar recunosc ca ma depaseste situatia,ma descurc pana la un anumit punct cu informatica.Apreciez,dar va spun sincer ca nu ma pricep,si as avea nevoie de ajutor la propriu.Daca vreunul dintre voi gentlemeni este binevoitor sa ma descurce...Multumesc

pascutac
Mesaje: 248
Membru din: Mie Apr 25, 2007 12:00 am
Localitate: Cluj-Napoca

Re: sters societate

#8 Mesaj de pascutac »

@saftiul V-am trimis mesaj în privat.

saftiul
Mesaje: 3
Membru din: Lun Apr 18, 2016 4:30 pm

Re: sters societate

#9 Mesaj de saftiul »

Buna ziua,Multumesc frumos pentru toate informatiile si pentru disponibilitatea dumnevoastra,am reusit restaurarea bazei,si am verificat si corectitudinea informatiilor.Este in regula.Multumesc din nou.

Scrie răspuns