Reg imobiliz

Chestiuni specifice programului SAGA PS
Mesaj
Autor
ibanescuc
Mesaje: 8
Membru din: Mar Apr 01, 2008 12:00 am

Reg imobiliz

#1 Mesaj de ibanescuc »

Buna ziua,lucrez cu pr Saga PS la un cab med de spec reumato unde are investitii in mijl fixe Calculez amortiz accelerata in primele 12 luni dupa care am liniara si asta,, de mina” lunar pt ca pr saga nu calc am accelerata.Doresc ca dupa ce trec cele 12 luni de calcul am accel ,sa pot introduce in reg imobilizari ac mij fixe cu val ramasa de amortizat si cu durata de timp ramasa ,urmind calcul amortiz liniara pina la sf per cf catalog de clasif. Va supun ac speta deoarece am avut control fiscal si acei inspectori mi au trasat ca sarcina in PV ca toate mijl fixeac mijl sa se regaseasca in reg imobilizari,pr saga nu calc am acc si de aceea nu imi apar in reg de imobiliz . Vreau sa introduc ac mijl fixe in reg imob dupa ce termin cele 12 luni calcul am liniara - Cum procedez si care sint pasiide urmat ?

Avatar utilizator
tomac
Mesaje: 25996
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Beiuş, Bihor

Re: Reg imobiliz

#2 Mesaj de tomac »

Culmea. În SAGA PS există amortizarea liniară și cea accelerată. Nu există cea degresivă.
Trebuie să verificați dacă, fiscal, bunurile respective se pot amortiza accelerat. Dar metoda există în SAGA PS. Dvs cereți o soluție la o problemă care nu ar trebui să existe din moment ce puteați face de la bun început ceea ce doriți.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

ibanescuc175
Mesaje: 8
Membru din: Mar Apr 05, 2022 3:16 pm

Re: Reg imobiliz

#3 Mesaj de ibanescuc175 »

Buna ziua , multumesc f mult pt intelegere si raspuns,am incercat sa introduc un mijloc fix -un ecograf- cu calcul amortizare 8 ani, din care amortizare accelerata 49% in primele 12 luni si cu amortizare liniara in urmatoarele 84 luni, dar nu stiu cum sa operez si sa completez corect in coloana imobilizari. Vin cu rugamintea de a ma ajuta si a ma indruma sa operez corect( care sint pasii de urmat) acest mijloc fix pt ca pe viitor sa nu gresesc.Astespt cu mare nerabdare raspunsul de la dvs , si inca o data va multumesc anticipat.In acest moment am control fiscalsi mi au cerut sa apara toate mijl fixe in reg imobilizarilor.

Avatar utilizator
balazse
Mesaje: 24188
Membru din: Vin Iun 20, 2008 12:00 am
Localitate: Satu Mare

Re: Reg imobiliz

#4 Mesaj de balazse »

Cum adica amortizare accelerata cu amortizare 49% in primele 12 luni?
Totusi ce nu a mers bine cand l-ai introdus?

Avatar utilizator
tomac
Mesaje: 25996
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Beiuş, Bihor

Re: Reg imobiliz

#5 Mesaj de tomac »

Amortizare accelerată înseamnă că se calculează 50% în primul an și restul de 50% în anii rămași. Aveți în vedere că amortizarea începe în luna următoare celei de punere în funcțiune, iar în cazul persoanelor fizice înseamnă amortizare anuală. Așa că dacă am un bun cu o valoare de 240.000 lei și folosesc amortizare accelerată - în primul an calendaristic! nu fiscal - am amortizare de 120.000 lei și restul în anii ce urmează din perioada de amortizare. Dacă perioada de amortizare este de 7 ani adică 84 luni, atunci amortizarea pentru primele 12 va fi de 120.000 lei și restul de 120.000 lei se va împărți la 6 ani. Dacă e bun pus în funcțiune în iunie 2022 atunci pentru 2022 am doar 6 luni prin primul an de amortizare accelerată și restul am în primele 6 luni din 2023. Apoi începând cu iulie 2023 am amortizare liniară calculată la restul de valoare pentru 6 ani.
În SAGA e suficient să operați data punerii în funcțiune, valoarea de intrare și să alegeți tipul de amortizare și programul va calcula singur care va fi amortizarea. Puteți lista planul de amortizare lunar sau anual.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

Scrie răspuns