e-factura

Chestiuni specifice programului SAGA PS
Mesaj
Autor
ilioiud97
Mesaje: 156
Membru din: Mie Sep 23, 2015 11:01 am

e-factura

#1 Mesaj de ilioiud97 »

Salutare! Am câteva întrebări, poate mă ajută cineva.
Considerăm două PFA, neplătitori de TVA. În acest moment, contabilitatea se ține în SagaPS pentru ambele.
Un PFA are certificat digital, celălalt nu are.

- Eu, cu certificat digital, pot face să "încarc" (nu știu cum să zic) facturi în e-factura pentru celălalt PFA? Adică să mă împuternicească așa cum ar împuternici cineva un contabil (eu nefiind contabil). Dacă da, unde pot găsi pașii care trebuie făcuți pentru asta?
- Dacă PFA-ul fără certificat are abonament la Vodafone "pe persoană juridică", va primi facturile de la Vodafone în e-factura? Acele facturi apar în Saga PS la "Import e-facturi"?
- Are vreo importanță dacă PFA-ul fără certificat este profesie liberală? E vorba de un traducător cu autorizație emisă de Min Justiției, înregistrat la ANAF (are CIF, dar nu are nr. reg. comerțului).

Mulțumesc anticipat.
NU sunt contabil.

paturcai
Mesaje: 8076
Membru din: Mie Feb 07, 2007 12:00 am

Re: e-factura

#2 Mesaj de paturcai »

Dupa ce am citit cele scrise am controlat sa vad ce statut am: sunt sau nu contabil si am sau nu am certificat.
Niciodata nu m-am iontrebat, dar va multumesc ca acum stiu.
Bun!
1. PFA-ul care are certificat/token digital nu mai discutam.
2. PFA-ul care doreste sa se inscrie in SPV (Spatiul Privat Virtual) folosind acelasi certificat, va face urmatorii pasi:
- are nevoie de o procura notariala prin care posesorul certificatului/token digital este imputernicit sa depuna declaratii si sa acceseze spatiul virtual
- Completeaza online declaratia/formularul 150 (dupa completare, acest formular se genereaza in acelasi loc in care s-a completat - pe internet); descarca formularul generat, il semneaza olograf si apoi il scaneaza si-l tine aproape. (aici se completeaza D150: https://www.anaf.ro/inregcalificat/
- Merge tot la ANAF pe site si se inregistreaza in SPV (aici: https://www.anaf.ro/InregPersFizicePublic/formularjuridice.jsp#pj ) ATENTIE! se va alege IMPUTERNICITla CALITATE
- i se va solicita sa incarce documentul de confirmare al semnaturii/certificatului digital (primit de la ANAF in momentul in care a solicitat de la furnizorul certificatului digital acest lucru; daca nu-l mai are, solicita de la acel furnizor un nou document de confirmare care se obtine tot online in cateva minute)
- i se va solicita sa ataseze o arhiva care va contine: procura notariala, formularul 150 semnat, cartea de identitate a imputernicitului
Si asteapta ca pe adresa de email a certificatului (certificatul - daca are document de confirmare pentru ANAF, are si o adresa de email oficial trecuta in acel document)
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

tatum
Mesaje: 461
Membru din: Lun Feb 07, 2011 12:00 am

Re: e-factura

#3 Mesaj de tatum »

Si daca esti din sectorul 2/Bucuresti
Mergi la ANAF sa le depui (sa te vada la fata sau nu stiu de ce nu e suficient ca le-ai depus online)

Scrie răspuns