Indemnizatie somaj tehnic angajat firma constructii

Mesaj
Autor
vasiiut
Mesaje: 7
Membru din: Lun Feb 24, 2020 2:34 pm

Indemnizatie somaj tehnic angajat firma constructii

#1 Mesaj de vasiiut »

Un angajat al unei firme de constructii este in somaj tehnic intreaga luna ianuarie. Observ ca, la calculul venitului aferent indemnizatiei de somaj de 75%, nu i se mai aplica facilitatile acordate angajatilor din acest domeniu (scutire impozit, CAS 20,25%). Ma poate lamuri cineva care este motivul (prevederea legala in acest sens)? Multumesc!

vasiiut
Mesaje: 7
Membru din: Lun Feb 24, 2020 2:34 pm

Re: Indemnizatie somaj tehnic angajat firma constructii

#2 Mesaj de vasiiut »

Revin cu rugamintea de a se oferi o explicatie, daca este posibil, privind situatia mentionatamai sus. Precizez faptul ca firma nu si-a intrerupt activitatea, practic o singura persoana este afectata de restringerea activitatii si este in somaj tehnic, primind 75% din salariul brut lunar de incadrare, respectiv 3450 lei (salariul brut lunar fiind de 4600 lei, aici avand functia de baza).
Conform calculului din programul de salarii, acestei persoane i se retin insa toate impozitele si contributiile salariale, nebeneficiind de facilitatile stabilite prin lege.
In conformitate cu prevederile Codului fiscal privind aplicarea facilitatilor in constructii, art. 60, pct.5, consider ca, in acest caz, sunt indeplinite cumulativ toate conditiile stabilite prin lege, inclusiv cea de la lit.c) care mentioneaza: “c)veniturile brute lunare din salarii şi asimilate salariilor prevăzute la art. 76 alin. (1)-(3), realizate de persoanele fizice pentru care se aplică scutirea, sunt calculate la un salariu brut de încadrare pentru 8 ore de muncă/zi prin raportare la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată prevăzut de lege pentru activităţile din domeniul construcţiilor prevăzute la lit. a).”
Avand in vedere faptul ca venitul pentru care se aplica scutirea (in acest caz indemnizatia de somaj tehnic de 3450 lei) este calculat prin raportare la un salariu brut de incadrare de 8 ore (reprezentand 75% din salariul brut lunar de 4600 lei), consider ca persoana respectiva ar trebui sa beneficieze de facilitatile prevazute de lege, inclusiv pentru venitul aferent indemnizatiei de somaj tehnic, suportat din fondul de salarii al angajatorului.
De altfel, datorita neaplicarii facilitatilor pentru constructii in cazul acestei persoane, inclusiv generarea D112 conduce la erori la validare, care trebuie corectate manual, pentru a putea fi depusa.
Poate exista totusi o posibilitate in program, ca facilitatile de care beneficiaza angajatii din constructii sa fie aplicate si in acest caz (somaj tehnic), nefiind in contradictie cu prevederile legale, dupa parerea mea (si nu numai).
Multumesc pentru orice opinie si ajutor in rezolvarea problemei.

Scrie răspuns