carnet de producator

Mesaj
Autor
sestacd
Mesaje: 1
Membru din: Mar Feb 12, 2008 12:00 am

carnet de producator

#1 Mesaj de sestacd »

O societate achizitioneaza de la un producator agricol pe baza de carnet de producator. Va rog sa-mi spune-ti notele contabile care trebuie facute la achizitia legumelor-fructelor. Va multumesc.

Avatar utilizator
balazse
Mesaje: 24527
Membru din: Vin Iun 20, 2008 12:00 am
Localitate: Satu Mare

Re: carnet de producator

#2 Mesaj de balazse »

Bine ai venit pe forum!
In primul rand citeste si cele de aici postate de TomaC:
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic.php?f=8&t=31042
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic.php?f=8&t=30903

gavrilescul
Mesaje: 7
Membru din: Mie Iun 10, 2015 6:08 pm

Re: carnet de producator

#3 Mesaj de gavrilescul »

buna seara, referitor la acest subiect, daca achizitia este pe borderou in intrari, persoana fizica cu carnet de producator este introdusa la furnizori pe baza de cnp? si daca da, la detalii trebuie sa aleg tipul de venit pt a putea calcula impozitul retinut la sursa? si daca da, care este cota? de 2% sau 10%? ptr ca dupa cum am gasit in lege, ar fi 2% insa nu sunt sigura.
multumesc :)

Avatar utilizator
tomac
Mesaje: 26306
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Beiuş, Bihor

Re: carnet de producator

#4 Mesaj de tomac »

Ce lege reglementează reținerea la sursă a unui impozit de 2%? Că m-ați făcut curios.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

gavrilescul
Mesaje: 7
Membru din: Mie Iun 10, 2015 6:08 pm

Re: carnet de producator

#5 Mesaj de gavrilescul »

Cred ca era vorba despre acest articol.
"Avand in vedere prevederile art.74 alin.4) din Codul fiscal in cazul contribuabililor care realizeaza venituri banesti din valorificarea produselor agricole obtinute dupa recoltare, in stare naturala, de pe terenurile agricole proprietate privata sau luate in arenda, catre UNITATI SPECIALIZATE pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati, pentru utilizare ca atare, impozitul se calculeaza prin retinere la sursa prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii produselor livrate, impozitul fiind final.
Potrivit art. 296/ 24 alin. 5 – 8 din Codul fiscal se datoreaza contributia individuala la asigurarile sociale de sanatate de 5,5% sub forma de plati anticipate, obligatia calcularii, retinerii si virarii sumelor respective revenind platitorilor de venit. Obligatiile astfel calculate, retinute si virate in cursul anului de catre platitorul de venit reprezinta obligatii finale.
Urmeaza a fi declarate in formularul 112 „Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate”.
Astfel , Nu se retine impozit de 2%, intrucat unitatea care achizitioneaza produsele agricole este o unitate cu obiect de activitate, „comert „, nefiind o unitate specializata pentru colectare, procesare sau utilizare ca atare asa cum sunt prevazute la art.74 alin.4 din Codul Fiscal."

Insa ulterior, am gasit aceasta informatie: Incepand cu februarie 2013, cumparatorii bunurilor agricole, persoana juridica nu are obligatia retinerii, declararii si platii vreunui impozit in contul producatorului agricol, ca urmare a reformularilor art. 74 din Codul Fiscal. Producatorul agricol declara si plateste impozitele care ii sunt in sarcina, in functie de situatia poprie a fiecarui contribuabil, in baza declaratiei 221.

Avatar utilizator
balazse
Mesaje: 24527
Membru din: Vin Iun 20, 2008 12:00 am
Localitate: Satu Mare

Re: carnet de producator

#6 Mesaj de balazse »

Pentru GavrilescuL
Parca art.74 s-a abrogat prin 2018.

Scrie răspuns