Dezmembrare bijuterii nevandute

sorai

Dezmembrare bijuterii nevandute

#1 Mesaj de sorai »

Buna ziua,

Ce inregistrari contabile sunt necesare in urmatorul caz?
Firma ce are ca activitate productie si vanzare bijuterii din metale pretioase are in stoc produse finite pe care doreste sa le reutilizeze pentru realizarea unor noi produse. Firma nu este platitoare de TVA. Cum se procedeaza in acest caz? Se face PV pentru dezmembrarea produsului si inregistrarea cantitatilor rezultate in gestiunea de materii prime? Sau pentru acest tip de produse sunt necesare alte inregistrari contabile? Stie cineva daca exista o perioada minima prevazuta in lege in care producatorul de bijuterii este obligat sa tina pe stoc produsele?

Multumesc.

costanc757

Re: Dezmembrare bijuterii nevandute

#2 Mesaj de costanc757 »

Nu stiu sigur cu productia , dar in principiu zic ca ar trebui sa faceti:
- un PV pentru scoaterea din gestiune a obiectelor pe care vreti sa le topiti cu mentionarea cantitatii de pietre si a altor pierderi rezultate din dezmembrarea acestora;
- dupa topire un alt proces verbal in care sa mentionati cantitatea lingoului rezultat si al pierderii tehnologice rezultate in urma topirii.
Lingoul rezultat il inregistrati in gestiune ca semifabricat.
Nu exista perioada minima (din cate stiu eu) , il tineti in gestiune cat vreti pana decideti ce faceti cu el. Il puteti vinde sub forma de lingou sau il puteti pastra ca sa faceti alte bijuterii din el

sorai

#3 Mesaj de sorai »

Multumesc mult pentru raspuns! Ce nu imi e foarte clar este daca aceste PV-uri se fac in acel modul pt dezmembrari sau pur si simplu ca o nota? Si ar mai fi un aspect legat de lingoul rezultat: turnarea noilor bijuterii este un serviciu externalizat. Daca inregistrez lingoul ca semifabricat din care rezulta un produs finit, dar procesul nu este intern, cum justific in contabilitate? Serviciul de turnare este facturat de tert dar materia prima (lingoul) ar proveni din firma.

costanc757

#4 Mesaj de costanc757 »

Nu stiu sa va spun fiindca nu cunosc despre ce modul pt dezmembrari vorbiti. Eu as zice ca se fac doar prin note contabile. Procesul verbal este unul simplu care va fi aprobat de administrator si de gestionar (daca exista aceasta functie in firma) si apoi va fi inregistrat in contabilitate.
Daca din acel lingou veti face produse finite (respectiv, bijuterii) veti face notele contabile aferente acestui proces. Presupun ca in urma acestui proces cei care va vor face aceasta operatiune o sa va dea cu siguranta si niste documente care vor sta la baza inregistrarii in contabilitate....inclusiv o factura pentru manopera.
In opinia mea, ca sa nu va complicati cel mai simplu ar fi sa vindeti lingoul rezultat in urma topirii si din banii incasati pe lingou sa cumparati bijuterii din import. Sunt mult mai frumoase decat cele care se fac pe piata din Romania.
Daca firma este platitoare de TVA vanzarea lingoului rezultat este cu taxare inversa.

sorai

#5 Mesaj de sorai »

Multumesc, din nou. Am inteles. Modulul de care vorbesc este in meniul de Operatii. In versiunea web nu cred ca apare (inca?)

balazse

#6 Mesaj de balazse »

Pentru SoraI
Daca lucrezi cantitativ-valoric poti incerca utilizarea "operatii" -> "alte operatii cu stocuri" -> "dezmembrari".
Vezi detalii in manualul de utilizare aici:
https://manual.sagasoft.ro/sagac/glosar-41-kw-67-letter-D.html

Cand trimiti lingoul spre prelucrare il poti trimite cu un aviz prin meniul "iesiri" pe un client fictiv unde la cont analitic treci 351/354/357 (depinde de caz).
Cand primesti inapoi bunurile atunci le poti receptiona cu valoarea totala, inclusiv prestarea de serviciu, iar pe o pozitie treci cu minus valoarea serviciului (aici sau utilizezi 473 sau 628), astfel bunurile sunt receptionate la pret corect, 351/354/357 se inchide corect, iar cand vine factura se serviciu de la furnizor atunci si valoric se inchide cu stornarea de la aviz.

sorai

#7 Mesaj de sorai »

Balazse, multumesc! Acum imi este clar ce am de facut.

Scrie răspuns