factura storno cu TVA la incasare

Chestiuni specifice programului SAGA B.
deacc700

factura storno cu TVA la incasare

#1 Mesaj de deacc700 »

Buna ziua!
Am avut in septembrie 2023 o factura storno de marfa de la un furnizor cu TVA la incasare.Mai exact am returnat un produs dintr-o alta factura precedenta.
Toate facturile de la acest furnizor erau achitate la data emiterii facurii storno,deci nu am mai avut cum sa fac o reglare de stornare.Implicit factura nu se putea valida fiind negativa.
Am facut ca in tutorialul SAGA,adica am debifat in dreptul clientului TVA la incasare si am putu valida factura.
In februarie 2024 am luat marfa de la furnizorul respectiv,cu TVA la incasare.I-am platit valoarea facturii mai putin factura storno din 2023.
In jurnalul de cumparari la sfirsitul lunii apar cu valoarea stornata la operatiuni neexigibile.
Cum fac ca sa sting aceasta incurcatura?

pomparaus

Re: factura storno cu TVA la incasare

#2 Mesaj de pomparaus »

Compenseaza factura negativa cu restul neachitat din factura pozitiva : daca nu te lasa din cauza ca factura negativa e anterioara fc.pozitive, te pozitionezi pe ele cu "plata" si in loc de 5311/5121 scrii 473 (daca ai analitice pe 473 creeaza analitic pe acest furnizor.)

deacc700

#3 Mesaj de deacc700 »

Da asa am facut cu 473 la cei care nu au TVA la incasare,dar aici nu a mers si am debifat TVA la incasare si in loc de 4428.TP am avut 4426.

savae688

#4 Mesaj de savae688 »

Buna ziua! Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: am preluat o firma in saga (cu tva la incasare) si la clienti are in sold o factura de storno pentru care nu am putut pune bifa pe tva la incasare, programul cerand sa o reglez cu o factura pozitiva (care nu mai exista). Factura initiala a fost incasata, apoi marfa a fost returnata, s-a facut factura storno dar banii inca nu au fost restituiti. Am citit pe forum si am debifat casuta de tva la incasare pentru a ma lasa sa validez. Oricat am citit (pe forum sau in codul fiscal) nu m-am lamurit daca este ok sa o validez fara bifa pe tva la incasare, pentru ca programul imi spune ca "valoarea TVA-ului aferenta facturilor de iesire nu este egala cu soldul contului 4428.TI si imi face regularizarea 4427=4428.TI. In acest caz imi ajusteaza negativ contul 4427, deci practic am mai putin de plata cu aceasta suma. Este corect? Multumesc

pomparaus

#5 Mesaj de pomparaus »

In primul rand ca nu se emite factura storno avans decat odata cu restituirea banilor - de ce le-ati emis factura storno daca nu le dati si banii?!

savae688

#6 Mesaj de savae688 »

Buna seara. Firma asa am preluat-o acum la 1 iulie. Cu factura storno emisa deja in luna decembrie 2023. Banii se vor restitui conform unei intelegeri facute la notar in lunile urmatoare (nu stiu care a fost rationamentul cand au emis factura inainte de restituirea banilor). Intrebarea mea este cum preiau aceasta factura in saga ptr ca imi da diferente la cont 4428 TI. Las nota pe care o face saga de regularizare 4427=4428? Multumesc ptr raspuns!

balazse

#7 Mesaj de balazse »

Din pacate doar prin a scoate bifa vei putea sa il validezi, si da, programul va inregistra reglarea.

savae688

#8 Mesaj de savae688 »

Multumesc ptr raspuns! Si este ok sa las nota de reglare? Imi va scadea tva de plata din luna iulie. Si suma este destul de mare.. Sau ar trebui sa fac D300 manual si sa modific si prin D394? Am tot citit dar nu inteleg daca tva de la factura de storno se scade din 4427.

balazse

#9 Mesaj de balazse »

Din pacate alta modalitate de rezolvare in SAGA nu exista.
Pai daca ai stornat ceva ce ai colectat, nu va scadea 4427?

savae688

#10 Mesaj de savae688 »

Da. E logic ca in momentul in care faci o factura storno sa scada 4427. Dar vreau sa stiu daca este conditionata de momentul returnarii banilor fiind vorba de firma cu tva la incasare? (s-a facut factura storno dar inca nu s-au returnat banii clientului). Deci sa inteleg ca este ok cum face saga? Multumesc

pomparaus

#11 Mesaj de pomparaus »

Programul merge pe premisa ca nu intocmesti factura storno fara sa returnezi banii.

savae688

#12 Mesaj de savae688 »

Ok. Multumesc!

Scrie răspuns