arenda teren, articole contabile????????

balazse

Re: arenda teren, articole contabile????????

#16 Mesaj de balazse »

Bine ai venit pe forum!
Poate te ajuta cele postate aici:
http://forum.sagasoft.ro/viewtopic.php?f=1&t=25419

macsimd

#17 Mesaj de macsimd »

buna seara,domnul TOMAC. O intrebare scurta;'
Societate cu profil agricol achizitioneaza partial si ulei floarea-soarelui in vedere platii arendei la arendatori care au solicitat uleu de floarea-soarelui in loc de bani sau alte produse agricole.
Rog inregistrare contabila daca sunt corecte;
1 achizitie ulei floare 3021=401 (cu tva)
2.normal plata furinizor 401= 5311(5121)
3.in baza contractelor: plata arenda 461=701 ( cu tva) si inchidere 3021 prin 6021

tomac

#18 Mesaj de tomac »

De ce 3021? Că dacă e achiziționat în vederea plății arendei, prin vânzarea către arendatori, este marfă.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

macsimd

#19 Mesaj de macsimd »

ok.domnul Tomac ,dar problema se pare ca se complica,
Societatea are productie de produse agricole,vinde productia ,plateste arenda la arendatori functie de solicitari in bani sau preoduse (grau,porumb),sau ulei ,zahar.
Societatea nu are comert cu produse gen ulei,zahar. Daca ar avea si comert ,cu marfuri catre populatiew ,trebuie si casa de marcat ca asa zice ANAF-ul.
Ori activitatea societatii cu profil agricol este cumva legata numai de plata arendei catre arendatori. Ipotetic si real uleiul de fl.soarelui, zahar sunt marfuri dar societatea nu are punct de desfacere cu amanuntul.
Am avut control recent la o societate de la ANAf in legatura cu aceasta problema ,am aratat contractul de arendare incheiat intre arendator si arendas unde se arata clar ca arenda se poate plati in BANI sau natura- Grau, porumb sau alte produse(ulei fl.soarelui,zahar),dar au spus ca nu prea e corect ca trebuie casa de marcat.

balazse

#20 Mesaj de balazse »

Ceea ce ar trebui inteles este ca arenda se plateste si nu il inlocuiesti cu produse.
In contract poti sa treci tot ce iti doreste inima, dar asta nu inseamna ca ii si corect/normal.
Daca ai ales sa "platesti in natura" atunci iti asumi faptul ca faci o vanzare, ca ce inseamna asta in continuare este responsabilitatea ta, o data ce ai acceptat conditia.

tomac

#21 Mesaj de tomac »

Eu spun că este forțată interpretarea ANAF în acest caz. Pentru că acele bunuri sunt achiziționate în vederea folosirii lor ca monedă de schimb, nu pentru a fi comercializate. Că este necesar să se emită factură, da, dar asta nu înseamnă că eu fac comerț în acest caz particular. Dacă beneficiarul nu ar avea contract de arendă cu mine în care să fie specificat cum i se achită, atunci da, discutăm despre altceva. Altfel e o interpretare extrem de rigidă a celor de la ANAF și, pe de altă parte, incorectă zic eu.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

macsimd

#22 Mesaj de macsimd »

stimate Balazse nu inteleg ce vrei sa spui dar in contractele de arendare este clar prevazut modul de plata (asa am eu in contracte ,,bani sau produse) , ce crezi ca e pe timpul dinainte de 1990 cand se dadeau numai produse,acum a mai evoluat situatie e democratie stimabile.Cred ca domnul Tomac are dreptate chiar e si logic daca aprofundam problema.
Eu am zis mai sus sa maschez marfa(ulei,zahar) in materiale dar cred ca e mai bine sa fac achizitie in 371.. mai analizez.
Multumesc la ambii parteneri pentru discutii constructive.

balazse

#23 Mesaj de balazse »

Stiu ca si in trecut au fost in contracte cele mentionate de tine, adica "bani sau produse", si atunci cand deja produsele trebuiau sa fie facturate (cu TVA) in loc sa se dea simplu pe lista, atunci unii erau "revoltati" (pe forum cred ca si gasesti cateva postari, dar este posibil sa gresesc), ca doar in contract scrie ca "pot fi platite in produse".
De altfel, exista si anumite contracte in care se mai trec lucruri care nu neaparat sunt corecte (aici nu este neaparat cazul tau), acest lucru am vrut sa subliniez.

Scrie răspuns