plafon chirie 2024

topuzarum

plafon chirie 2024

#1 Mesaj de topuzarum »

Buna ziua,

Dupa marirea salariului minim, plafonul de chirie a ramas 3300, si ramane pe tot anul din ce am inteles.
Normal de la 1 ian 2025 ar trebui sa creasca acest plafon la nivelul sal minim, daca nu primim alte surprize.
Eu doresc sa inchiriez pe firma apartamentul ca sediu social, unde sunt 2 proprietari, daca pun chiria 3700 RON, tinand cont ca suntem in septembrie, si vine 1850RON/proprietar, nu ar trebui sa datoreze CASS, fiindca nu depasesc plafonul de anul asta, pentru ca nu a fost inchiriat tot anul.
Cineva mi-a spus ca nu se poate ,fiindca lunar depaseste nivelul la salariu minim, ceea ce mi se pare aiurea si fara sens, nu se calculeaza plafonul per an?

tomac

Re: plafon chirie 2024

#2 Mesaj de tomac »

Plafonul nu este 3300 lei. Se stabilește în funcție de această valoare. Plafonul minim este de 6 salarii minime - salarii valabile la data depunerii declarației în 2024 - adică 6 x 3300 lei.
Plafonul este stabilit la nivelul anului, nu pe fracție de an. Adică dacă în perioada octombrie - decembrie am venituri din chirii de 20.000 lei, depășesc plafonul de 6 salarii.
La 1850 lei/venit pe persoană - înseamnă pentru perioada septembrie - decembrie o sumă de maxim - 6808 lei venit, ceea ce înseamnă că nu depășește plafonul de 6 salarii minime și nu datorează CASS.
Este maxim 6808 lei pentru că depinde de cât anume i se achită de către firmă în această perioadă, impozitul fiind cu reținere la sursă.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

topuzarum

Re: plafon chirie 2024

#3 Mesaj de topuzarum »

Multumesc!

Scrie răspuns