Verificare bifa TVA la incasare

Ce crezi ca ar trebui introdus sau modificat la programe?
stroer1948

Verificare bifa TVA la incasare

#1 Mesaj de stroer1948 »

Ar fi util daca in ecranele de facturi Intrari/Iesiri s-ar putea verifica in mod automat corectitudinea bifei pe casuta din coloana TVAI.
Concret, exista situatii cand intrarile sunt operate de diversi angajati direct la punctul de lucru care nu acorda atentia necesara sau nu exista conexiune de internet la momentul operarii facturilor sau nu functioneaza serverul anaf astfel incat nu este posibila extragerea informatiilor.
Stiu ca se poate face deja acest lucru in ecranul Furnizori/Clienti sau din verificare la D394, insa acest lucru nu este suficient daca factura a fost deja validata si operata.
Am descoperit acest lucru prin decont eTVA de la luna iulie. Firma cu tva normal, a operat eronat o factura de la un funrnizor care aplica TVAI (eroarea fiind ca nu a pus bifa in coloana TVAI).
Desi in D394 s-au verificat datele si factura respectiva a fost dusa corect la achizitii de la furnizori care aplica TVAI, factura a ramas asa.

tomac

Re: Verificare bifa TVA la incasare

#2 Mesaj de tomac »

Nu se poate verifica la emitere, de fiecare dată, pentru că s-ar bloca programul. Verificați săptămânal clienții și furnizorii.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

stroer1948

#3 Mesaj de stroer1948 »

Poate nu am explicat suficient de clar: ma refer doar la facturile de achizitii (ecranul Intrari). La operarea facturilor de achizitii daca nu pun bifa pe TVAI desi furnizorul este cu TVAI, o sa deduc acel TVA in luna respectiva, chiar daca plata s-a facut in alta luna.
Faptul ca verific periodic furnizorii si sunt corectati in nomenclatorul de furnizori nu schimba cu nimic modul gresit in care am operat factura. Adica factura ,odata ce a fost validata fara bifa pe TVAI, ramane neschimbata.
Ceea ce doream era o varianta de verificare a bifei pe TVAI. Adica, operez gresit o factura de la un furnizor ce aplica TVAI (fara acea bifa la TVAI), sa imi dea o atentinare: intrarea ar fi trebuit sa fie cu TVAI.

tomac

#4 Mesaj de tomac »

Cred că nu am explicat destul de clar: aceeași regulă se aplică și la cumpărare. Dacă furnizorul este setat ca fiind cu TVA la încasare, bifa aceea se pune automat.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

stroer1948

#5 Mesaj de stroer1948 »

Da, stiu asta. Insa eu tot am pus accentul pe aceasta "verificare ulterioara", pentru ca atunci cand facturile se opereaza de catre "diversi angajati", acestia nu acorda atentia necesara si pot sa bifeze sau sa debifeze indiferent de ce pune automat programul.
Singura varianta pe care am gasit-o este sa ma pozitionez cu mouse-ul in dreptul fiecarei facturi si sa vad daca bifa corespunde cu TVAI.
Imagine

buigaa298

#6 Mesaj de buigaa298 »

Am sesizat si eu de ceva vreme(inceputul anului), Furnizori vechi cu facturi lunare si cu regim TVAI, la un moment dat apar cu ,,TVA la incasare-NU" la pozitionarea mouse-ului pe el (se vede in poza anterioara) .
Din aceasta cauza nu se pune bifa automat in momentul receptiei.
Chiar daca se fac verificari saptamanale la furnizori,daca in momentul receptiei nu mai apare cu ,,TVA la incasare-DA" nu se pune bifa.
Spre exemplu am actualizat furnizorii in 24 sept. si in 30 sept. am avut o intrare care trebuia bifata TVAI si nu s-a bifat automat,desi mai am in septembrie 5 facturi cu bifa de la acest furnizor.
Cauza este aceasi apare cu ,,TVA la incasare-NU" ,dau verificare in Furnizori si reapare cu ,,TVA la incasare-DA".
Nu stiu de ce dispare ,,TVA la incasare-DA" la furnizori vechi care au TVAI de cand s-a introdus.La actualizarile programului daca nu se intampla ceva.Actualizarea Furnizorilor o fac doar o data pe luna .
Precizez ca societate ce o reprezint nu aplica regimul TVAI,posibil la acestia sa nu apara aceasta situatie.
Deoarece in fiecare luna apare cel putin 1 factura fara bifa, ca si masura de siguranta am o lista cu Furnizorii vechi care sunt cu TVAI, export lunar in excel toate facturile de intrare si export si coloana TVA I.
La cei cu TVA I trebuie sa fie 1.Daca nu este 1 la cei din lista mea corectez.
Problema este la Furnizorii ocazionali ce sunt deja in baza de date,pe acestia nu ai de unde sa sti care este cu TVAI.Acestia vor ramane cum da programul in momentul receptiei.
Ca si sugestie in Furnizori o coloana cu bifa TVAI sa vedem cand actualizam furnizorii care sunt cu TVAI .

ivascauc615

#7 Mesaj de ivascauc615 »

Am observat si eu problema asta de ceva timp. Eu am legat-o de importul facturilor din SPV, uneori se pune bifa alteori nu. Si am mai observat o problema la verificarea declaratiei 394 si anume desi stiu ca furnizirul este cu TVA incasare, la verificarea lui primesc mesaj ca nu e cu TVA la incasare.

Scrie răspuns