TVA intracomunitar

marina713

TVA intracomunitar

#1 Mesaj de marina713 »

Buna ziua,

Am si eu o nelamurire referitor la achizitiile de la un partener intracomunitar.

Am o companie platitoare de TVA si achizitionez Marfa de la o companie din Germania cu cod TVA intracomunitar valabil. Facturile sunt emise in LEI si contin TVA (Ex: 1000lei + 190lei, factura este de 1190lei)
Eu pot deduce acest TVA in Romania ? Sau este nevoie ca furnizorul sa imi factureze valorile produselor fara TVA, iar societatea mea va plati TVA-ul integral pentru produs la vanzare in Romania ?

Multumesc

pomparaus

Re: TVA intracomunitar

#2 Mesaj de pomparaus »

Ai cumparat marfa pe teritoriul Germaniei? daca da, e bine facturat si nu poti deduce TVA-ul.

balazse246

#3 Mesaj de balazse246 »

Cel mai probabil a achiztionat online si din acea cauza s-a emis ca atare.

herganiec

#4 Mesaj de herganiec »

Faptul că furnizorul din Germania v-a emis o factură în lei, incluzând TVA, poate indica fie că acesta nu a fost informat despre codul dvs. valid de TVA intracomunitar, fie că a considerat tranzacția ca fiind o livrare internă în Germania sau o livrare către un client neînregistrat în scopuri de TVA.
Pentru a beneficia de mecanismul taxării inverse și pentru a evita plata TVA în Germania, ar trebui să comunicați furnizorului codul dvs. valid de TVA intracomunitar și să solicitați emiterea unei facturi fără TVA. Astfel, veți declara achiziția intracomunitară în România, veți calcula TVA aferentă, pe care o veți evidenția atât ca taxă colectată, cât și ca taxă deductibilă, rezultând astfel o neutralitate fiscală.
În situația în care furnizorul nu poate sau nu dorește să emită o factură fără TVA, aveți opțiunea de a solicita rambursarea TVA plătită în Germania prin intermediul procedurii de rambursare a TVA pentru persoanele impozabile stabilite în alt stat membru al UE. Această procedură poate fi complexă și poate dura o perioadă semnificativă de timp.
“Tot ceea ce este necesar pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke)

Scrie răspuns