inregistrare reducere la servicii, fara factura storno de la furnizor

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
nechitam963

inregistrare reducere la servicii, fara factura storno de la furnizor

#1 Mesaj de nechitam963 »

Furnizorul OE mi-a facturat de 300lei, un abonament mai mare.
Am facut sesizare ca nu asta am cerut si mi-au facut o reducere de 100 lei. Deci am platit 200 lei, si in contul aplicatiei lor soldul meu este 0 lei, dar prin E-factura nu mi-au trimis factura storno. I-am contactat și spun că „Pentru reducerea primita, nu se emite factura storno si nici nu va aparea pe urmatoarea factura, ci se aplica precum o cheltuiala nedeductibila.”, răspuns de la un Business Credit & Collection Analyst.
Acest răspuns m-a blocat.
Am cerut răspuns calificat de la departament de contabilitate, și nimic.
Deci am sold la 401 de 100 lei și firma e micro. Ce înregistrare fac, în baza a ce? pentru a avea sold furnizor 0lei. Mulțumesc.

herganiec

Re: inregistrare reducere la servicii, fara factura storno de la furnizor

#2 Mesaj de herganiec »

Dacă ai:
dovada plății celor 200 lei,
confirmare scrisă de la furnizor că soldul este 0 lei și că nu va mai emite nimic pentru diferență, poți stinge diferența de 100 lei prin venituri, în baza unei note contabile interne.
401 „Furnizori” = 7588 „Alte venituri din exploatare” 100 lei
Pastrezi ca justificare: Extras de cont bancar (plata de 200 lei), Mail/confirmare oficială de la furnizor (că nu datorezi nimic), Notă explicativă internă (că diferența nu va mai fi facturată, nici rambursată).
variantă este valabilă doar pentru firmele micro (cum e cazul tău), unde deductibilitatea fiscală nu influențează impozitul pe venit (nu contează dacă e deductibilă sau nu, pentru că plătești 1% sau 3% pe venit).
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

nechitam963

Re: inregistrare reducere la servicii, fara factura storno de la furnizor

#3 Mesaj de nechitam963 »

Multumesc pentru raspunsul prompt @herganiec.
Am efectuat Nota explicativa interna cu toate cele necesare justificării,
iar în Saga, am operat așa (am găsit în forum😀, mulțumesc tuturor pentru contribuții ❤️) :
- pe intrari, am selectat furnizorul -> plata prin 5311, și s-a generat articolul 401-5311 și 4426- 4428TP ( firma micro platitor TVA la încasare)
- pe articole contabile am selectat articolul unde am modificat 5311 cu 7588

Scrie răspuns