Cabinet medical

cotanc141

Cabinet medical

#1 Mesaj de cotanc141 »

Buna ziua
Am nevoie de ajutor,ca nu mai stiu cum e.
Am un SRL platitor de tva,cabinet medical care incaseaza de la clienti persoane fizice prin casa de marcat si pos.
Trebuie sa emita factura?
Este bine asa 4111=704 si 5311 sau 5125=4111
sau direct 5311 (5121) = 704
Multumesc

paturcai

Re: Cabinet medical

#2 Mesaj de paturcai »

Nu este nicio diferenta legata de vanzarea serviciilor catre un client persoana fizica la un SRL si la un cabinet medical (intamplator tot SRL). Se aplica aceleasi reguli: daca clientul solicita factura atunci ii intocmiti factura, daca nu, ii dati doar bonul fiscal.
Reiau: (uitati de faptul ca este vorba e un cabinet medical), considerati-l ca pe un SRL normal care vine la persoane fizice si juridice (asa cum este MEGAIMAGE, METRO, etc)

Va rog sa revedeti si urmatoarele:

Prevederea legală
Baza legală:
Articolul 292 alin. (1) lit. a) din Codul Fiscal (Legea 227/2015) prevede:

„Sunt scutite de taxă:
a) spitalizarea, îngrijirile medicale și operațiunile strâns legate de acestea, desfășurate de unități autorizate pentru astfel de activități, indiferent de forma de organizare, precum: spitale, sanatorii, centre de sănătate rurale sau urbane, dispensare, cabinete și laboratoare medicale, centre de îngrijire medicală și de diagnostic, baze de tratament și recuperare, stații de salvare și alte unități autorizate să desfășoare astfel de activități”

Scutirea de TVA se aplică serviciilor medicale cu scop principal de îngrijire, protejare, menținere sau refacere a sănătății, efectuate de unități/autorități medicale autorizate
Serviciile conexe (de exemplu, eliberări de adeverințe medicale, consultații suplimentare, medicina muncii, dacă sunt efectuate de personal medical autorizat și au scop medical) sunt, de regulă, tot scutite de TVA, dacă sunt strâns legate de activitatea medicală
Excepții: Dacă se prestează și alte servicii care nu au scop medical principal (de exemplu, activități comerciale nespecifice), acestea pot intra în sfera TVA și trebuie analizate separat
Concluzie:
Cabinetele medicale de medicină umană sunt scutite de TVA pentru serviciile medicale prestate, conform art. 292 alin. (1) lit. a) din Codul Fiscal

De ce cabinetul medical este inregistrat ca platitor de TVA:

Operațiile estetice cu scop terapeutic (de exemplu, reconstrucție după traumatisme sau boli) pot fi scutite de TVA dacă scopul principal este restabilirea sănătății, nu înfrumusețarea.
Concluzie:
Operațiile estetice cu scop pur estetic → se facturează cu TVA (19%).
Operațiile estetice cu scop medical (terapeutic, reconstructiv) → pot fi scutite de TVA dacă scopul este medical, nu cosmetic.
Jurisprudență CJUE privind interpretarea scutirii de TVA pentru servicii medicale cu scop terapeutic:
https://curia.europa.eu/juris/document/document_print.jsf;jsessionid=9ea7d2dc30db80510e9ef1ec496c92c1bf56351dfbb7.e34KaxiLc3qMb40Rch0SaxuLa3z0?doclang=RO&text=&pageIndex=0&part=1&mode=DOC&docid=135403&occ=first&dir=

Dacă un cabinet medical prestează atât servicii scutite (medicale), cât și servicii taxabile (estetice), trebuie să aplice prorata de TVA și să țină evidențe distincte pentru fiecare tip de serviciu
Baza legală:
Art. 292 alin. (1) lit. a) Cod Fiscal
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

Scrie răspuns