Puteți să-l înregistrați dacă doriți. Pentru persoane juridice, proprietari ai spațiilor pe care le închiriază, procedura de înregistrare este opțională.
Problema este pusă fals de către acel chiriaș. Nu există lege care să oblige la înregistrarea lui la ANAF dacă locatorul este persoană juridică. Există lege ce obligă proprietarii, persoane fizice, care dau în chirie spații, să înregistreze la ANAF acele contracte. Nu puteți da în scris că nu se înregistrează potrivit vreunui act normativ din simplul motiv că legea nu reglementează NEÎNREGISTRAREA contractului. Legea obligă la înregistrare doar în anumite situații, iar dacă eu mă regăsesc acolo e bine, dacă nu, nu am cum să indic un temei legal. E ca și cum aș cere să mi se dea un act oficial de la Finanțe că dacă nu am obligația legală să depun declarații fiscale nu voi fi amendat.
El va putea solicita decontarea în baza facturii pe care firma i-o va emite.
Venituri din chirii - 2024
Re: Venituri din chirii - 2024
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
-
Art. 83 alin. (6) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal;
Ordin președintelui ANAF nr. 161 din 3 februarie 2025
................
Cererea de înregistrare a contractelor de locațiune se completează și se depune de către:
–----------------------
– locatorii care solicită înregistrarea contractului la organul fiscal pentru a constitui titlu executoriu pentru plata chiriei la termenele și modalitățile stabilite în contract sau, în lipsa acestora, prin lege.
Ordin președintelui ANAF nr. 161 din 3 februarie 2025
................
Cererea de înregistrare a contractelor de locațiune se completează și se depune de către:
–----------------------
– locatorii care solicită înregistrarea contractului la organul fiscal pentru a constitui titlu executoriu pentru plata chiriei la termenele și modalitățile stabilite în contract sau, în lipsa acestora, prin lege.
@gheorghei - spuneți și că obligația de la art.83 alin.6 revine persoanelor fizice. Nu și celor juridice. Așadar nu pot indica temei legal ce NU obligă persoanele juridice. Pot indica temei legal doar la ceea ce obligă persoanele fizice.
-
Răspunsul meu a avut in vedere exclusiv evidențierea caracterului executoriu al contractului de locațiune - art.1798 din Cod civil si numai atunci când acesta este încheiat in conformitate cu dispozițiile art.1777-1824 din Codul civil prin înscris sub semnătură privată care a fost înregistrat la organul fiscal, constituie titluri executorii pentru plata chiriei la termenele și în modalitățile stabilite în contract.
Aveți dreptate, dar nedumerirea era alta și întrebarea nu ținea de caracterul executoriu sau nu.
Multumesc frumos pentru raspunsuri, sunt de mare ajutor. I-am facut chiriasului o nota pe contract, cum ca firma nu are obligatia inregistrarii acestuia la ANAF, si atat.